آخرین اخبار
۰۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۳
علت غیبت امام زمان (عج) چیست؟
بازدید:۱۷۵
غیبت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) یکی از اسرار الهی است که علت آن به طور کامل برای انسان‌ها آشکار نیست و ممکن است نتوانیم به عمق آن پی ببریم. با این حال، روایات مختلفی از اهل بیت (علیهم السلام) وجود دارد که به برخی از حکمت‌های غیبت امام اشاره می‌کنند و اندیشه بشر می‌تواند تا حدی به دلایل آن پی ببرد.
کد خبر : ۱۴۷۱۹۳

به گزارش صدآنلاین، غیبت رهبران الهی در تاریخ بشر مسبوق به سابقه است. در امم پیشین، پیامبرانی چون حضرت موسی (ع)، حضرت عیسی (ع)، و حضرت یونس (ع) نیز مدتی از قوم خود غایب شدند. این غیبت‌ها به حکمت‌های خاص الهی مربوط می‌شود که به طور کامل برای انسان‌ها روشن نمی‌شود. به عنوان مثال، حضرت موسی (ع) چهل روز از قوم خود غایب شد و در میقات به سر برد، حضرت عیسی (ع) به مشیّت الهی از دیدگاه مردم پنهان گردید، و حضرت یونس (ع) نیز مدتی از قوم خود غایب شد. این‌گونه غیبت‌ها معمولاً برای انسان‌ها قابل درک نیست و نباید بر اساس آن‌ها دچار تردید یا انکار شویم.

 

 

 

سرّ غیبت امام زمان در روایات

در روایت عبداللّه بن فضل هاشمی از امام صادق (ع) آمده است: «حضرت صاحب الامر غیبت خواهد داشت و گمراهان در شک خواهند بود. وقتی از علت غیبت پرسیده شد، امام فرمودند که علت غیبت مانند حکمت غیبت حجّت‌های گذشته است، که در زمان غیبتشان برای مردم آشکار نمی‌شود، مگر زمانی که به ظهور برسند.» (کمال الدین و تمام النعمة، ج۲)

 

 

 

در این روایت به این نکته اشاره شده که علت غیبت امام زمان از اسرار خداوند است و حکمت‌های آن برای ما ممکن است درک نشود. همانطور که حکمت اعمال حضرت خضر (ع) برای حضرت موسی (ع) تا زمان جدا شدن از یکدیگر مشخص نشد، علت غیبت امام زمان نیز تا ظهور ایشان به طور کامل آشکار نخواهد شد.

 

 

 

حکمت‌های بشری در علت غیبت

با این که علت دقیق غیبت امام زمان برای ما روشن نیست، می‌توان برخی از حکمت‌ها و دلایل آن را در حد توان بشری دریافت. یکی از این دلایل، نیاز به گذشت زمان و آماده شدن بشر برای پذیرش حکومت جهانی امام زمان است. ظهور حضرت مهدی (ع) برای تحقق عدل جهانی و برپایی حکومت الهی در همه‌جا خواهد بود و برای این امر، بشر باید از نظر فکری، روحی و اجتماعی آماده شود. اگر امام پیش از فراهم شدن این شرایط ظهور کنند، هدف‌های عالی ایشان تحقق نخواهد یافت و ممکن است سرنوشتی چون سایر حجت‌های الهی را پیدا کنند.

 

 

 

برخی از حکمت‌ها در روایات

  • امام باقر (ع) در یکی از روایات فرمودند: «برای حضرت قائم (عجل الله تعالی فرجه الشریف) غیبتی است قبل از ظهور تا از کشته شدن محفوظ بمانند.»
  • در برخی دیگر از روایات آمده است که غیبت امام زمان آزمونی برای مردم است. در این دوران، ایمان مردم و استواری آن‌ها مورد آزمایش قرار می‌گیرد.
  • امام رضا (ع) نیز در روایتی اشاره کرده‌اند که غیبت امام زمان به این دلیل است که ایشان از بیعت با ستمگران محفوظ بمانند.

 

 

علت غیبت و ناسپاسی مردم

تاریخ نشان می‌دهد که مردم همیشه قدر و منزلت امامان معصوم را درک نکرده‌اند. یازده امام قبلی شهید شدند و در برخی مواقع حتی برخی از پیروان آن‌ها نیز در کنارشان نایستادند. دشمنان اهل بیت (علیهم السلام) حتی برای کشتن امام دوازدهم نیز برنامه‌ریزی کرده بودند. این رفتارهای ناسپاسانه باعث شد که غیبت امام زمان به عنوان یک تدبیر الهی پیش آید تا ایشان از گزند دشمنان محفوظ بمانند.

 

 

 

نتیجه‌گیری

حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) آخرین حجت الهی است که برای برپایی عدل و حکومت جهانی به ظهور خواهند رسید. برای تحقق این آرمان، بشر باید آمادگی کامل داشته باشد تا به استقبال ایشان برود. ظهور زودهنگام ایشان بدون فراهم شدن این شرایط ممکن است نتیجه‌ای جز شکست نداشته باشد. بنابراین، غیبت امام زمان تدبیری الهی است که به منظور حفاظت از ایشان و فراهم آوردن شرایط ظهورشان اتخاذ شده است.

این شرایط به تدریج در حال تحقق است و در آینده‌ای نزدیک، در زمانی که شرایط اجتماعی، فکری و فرهنگی بشر آماده باشد، امام زمان به ظهور خواهند رسید و آرمان‌های بزرگ الهی به تحقق خواهد پیوست.

اشتراک گذاری:
ارسال نظر
پربیننده‌ها پربحث‌ها