یک منبع آگاه با تکذیب خبرسازی رسانههای صهیونیستی تأکید کرد که مذاکرات ایران و آمریکا همچنان به صورت غیرمستقیم و با میانجیگری عمان پیگیری خواهد شد. تاکنون سه دور گفتوگو بین دو طرف در مسقط و رم برگزار شده و دور چهارم نیز به زودی انجام میشود.
محمد رضا پورقوشچی، می نویسد: سؤالی اساسی که این روزها ذهن بسیاری از تحلیلگران سیاسی داخلی و خارجی را به خود مشغول کرده است، این است که آیا ایران و آمریکا با وجود بیش از چهار دهه خصومت و بدبینی در روابط با یکدیگر و همچنین بدعهدیهای طرف آمریکایی در توافق سال ۲۰۱۵ و خروج آن کشور از برجام، آیا میتوانند دوباره به یک توافق جامع که دربرگیرنده منافع دو کشور باشد، دست یابند؟
در دومین نشست استانداران کشور، دکتر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، سه اولویت اصلی دولت را رفع ناترازی انرژی، توسعه عدالت آموزشی و بهبود معیشت مردم اعلام کرد. او از استانداران خواست با مدیریت هوشمندانه، توسعه متوازن و ماندگار را در استانها محقق کنند.
زینب السادات رفیعی پور علوی در یادداشتی می نویسد: رسیدن به نتیجه مثبت در مذاکرات به گونه ایست که هر دو طرف از نتیجه مثبت مذاکرات سود برده و احساس ارزشمندی داشته باشند. در بازی برد – برد، برای دو طرف، علاوه بر اینکه مذاکره به رضایت دو طرف منجر می شود شروعی برای تعاملات آینده در جهت پیشبرد منافع اقتصادی و سیاسی در راستای امنیت و صلح جهانی است.
دور دوم گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم با دستاوردهای مهمی به پایان رسید. سید عباس عراقچی و استیو ویتکاف، نمایندگان ارشد دو کشور، ضمن ترسیم چارچوب کلی مذاکرات، دیدگاههای خود را درباره رفع تحریمها و برنامه هستهای صلحآمیز ایران تبادل کردند. مقرر شد هیاتهای فنی دو طرف چهارشنبه این هفته در مسقط جلسه فنی برگزار کنند، در حالی که دور بعدی مذاکرات سطح بالا نیز شنبه آینده در عمان ادامه خواهد یافت.
پیمان صالحی در یادداشتی می نویسد: هرچند این مذاکرات بهصورت غیرمستقیم بوده است، اما منابع نزدیک به دو طرف، از پیشرفت نسبی و احتمال تداوم آن خبر دادهاند. در این میان، سوال اصلی آن است که آیا آمریکا بهدنبال حلوفصل واقعی اختلافات است یا آنکه همچنان رویکرد مهار و کنترل جمهوری اسلامی را از مسیر گفتوگو دنبال میکند؟
در شرایطی که بخش عمده تمرکز سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به مذاکرات حساس با ایالات متحده معطوف است، تهران با هوشمندی و ظرافت، توجهی ویژه به مناسبات منطقهای خود نیز داشته و تلاش کرده است توازنی راهبردی را در مناطق ژئوپلیتیک حساس، بهویژه قفقاز جنوبی، حفظ کند. این منطقه، به دلیل موقعیت استراتژیک و هممرزی با ایران، از اهمیتی بیبدیل برای سیاست خارجی تهران برخوردار است. کشورمان، به عنوان بازیگری کلیدی در این حوزه، با اتخاذ رویکردی متوازن در روابط با ارمنستان و جمهوری آذربایجان، نهتنها به دنبال تقویت همکاریهای دوجانبه است، بلکه میکوشد صلح و ثبات پایدار را در قفقاز جنوبی نهادینه کند. این سیاست، که بر پایه حسن همجواری، احترام به تمامیت ارضی و همکاری منطقهای استوار است، نشاندهنده توانایی ایران در مدیریت همزمان اولویتهای جهانی و منطقهای است.
جلال خوش چهره در یادداشتی می نویسد: اوضاع این روزهای خاورمیانه و خاصه منطقه خلیج فارس مانند خسوفی است که همگان با وحشت به آن مینگرند. سبب این وحشت، مخدوش بودن مرزهای بیم و امید از تحولاتیاست که در عدم قطعیت و بلاتکلیفی سرگردان مانده است. از یکسو صدای آمرانهسیاستمداران و دیوانگان تشنه جنگ بلند است. از سوی دیگر چهره به ظاهر مسالمتجویانهای نمایش داده میشود که با دعوت طرف مقابل به حسن رفتار، وعده بازگشت به ثبات و صلح میدهد. اما به راستی کدام مدعا را میتوان باور داشت و چگونه میشود آینده روشن را پیش بینی کرد؛ وقتی حوادث پی در پی و در جلوههای متفاوت، اذهان را به خودمشغول میکند.
مذاکرات ایران و آمریکا امروز در مسقط آغاز میشود! هیئتهای ایرانی و آمریکایی پیش از ظهر امروز (شنبه ۲۳ فروردین) وارد پایتخت عمان خواهند شد و پس از دیدار با وزیر خارجه این کشور، مذاکرات به صورت غیرمستقیم و با میانجیگری عمان آغاز میشود. منابع آگاه تأکید کردند ایران به هیچ وجه زبان تهدید یا عبور از خطوط قرمز شامل برنامه هستهای و صنعت دفاعی را نخواهد پذیرفت.