صد آنلاین | در کنار موضوعات و مسائل مختلف حوزه سیاست خارجی ایران، یکی از حوزههایی که سرفصلی از تنش و هزینه دیپلماتیک جدی را برای تهران به دنبال داشته، ناظر به جنگ اوکراین است. با گذشت حدود سه سال از حمله روسیه به خاک اوکراین، کماکان تهران متهم به حمایت تسلیحاتی و لجستیکی از مسکو است و به دنبال آن، سلسلهای از تحریمها و فشارهای سیاسی اروپا شکل گرفته است. در این میان اگرچه برخی اتفاقات هم بر تنش جاری در روابط قاره سبز با تهران اثرگذار بوده، با این حال ناظران تأکید دارند که محور اصلی اختلافات دو طرف به جنگ اوکراین بازمیگردد.
پروفسور «نادر انتصار» استاد دانشگاه آلاباما آمریکا به خبرنگار تابناک میگوید: اگر مشخص شود که کشورهای دیگر به حمله اسرائیل به ایران کمک کرده اند، ایران میتواند آنها را به عنوان اهداف قانونی دفاع از خود بر اساس منشور سازمان ملل تلقی کند.
اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس، روسیه چین و اتحادیه اروپا علیه ایران متحد شدهاند
بهرام امیراحمدیان در یادداشتی می نویسد: اکنون که یک اتحاد نامقدس و خلاف حقوق بین الملل علیه جزایر ایرانی توسط اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس، روسیه، چین و اتحادیه اروپا شکل گرفته است بر دولت جناب دکتر پزشکیان فرض است که در فراخوانی در سطح ملی در روز معینی از همه اقشار مردم خواسته تشکیل اجتماعات و اعلام حمایت همه جانبه ملت غیور ایران از تمامیت ارضی و محکومیت مدعیان جزایر سه گانه ایرانی در خلیج فارس را فریاد بزنند.
حسن فتاحی در یادداشتی می نویسد: شناخت کشش آینده در روند این رویارویی، مستلزم دانستن وزن گذشته بنیان های این تقابل و تبیین اجزاء آن در یک ترکیب کلان و پویا، به بلندای تاریخ هر دو کشور و دوری از تحلیل های خطی است. واقعیت این است که بدون «دقت نسبت به جزئیات» نمی توان سیاست اسرائیل را شناخت به گونه ای که تحلیل های «نادقیق» به اندازه «نادرست» ناکارآمد هستند. از بین همه دشواری های فراراه شناخت نسبتاً صحیح، هیچ کدام به اندازه عدم تدقیق، نگران کننده نیست.
رفتار غیرمتعارف و بیاعتنایی رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، نسبت به مسعود پزشکیان، در حاشیه اجلاس بریکس، واکنشهای گستردهای را در فضای مجازی به همراه داشت.
چرا اروپایی ها دور جدیدی از سیاست های ضدایرانی را اتخاذ کرده اند؟
علی رضوانپور در گفت گویی باور دارد که اگر اروپاییها در ماههای آینده تا اکتبر سال ۲۰۲۵ به دنبال تشدید سیاست ضدایرانی و اقداماتی نظیر فعالکردن مکانیسم ماشه و بازگرداندن قطعنامههای شورای امنیت باشند، علاوه بر تخریب وجهه خود، باید مسئولیت تبعات این اقدام را نیز بپذیرند. اما اگر در مقابل، بهجای تشدید سیاست ضدایرانی، اروپا راهحلی در چارچوب مذاکرات دیپلماتیک و مبتنی بر احترام متقابل داشته باشد، قطعا دولت آقای پزشکیان بر اساس سه اصل عزت، حکمت و مصلحت به آن پاسخ مثبت خواهد داد. پس آینده روابط ایران و اروپا بستگی به عملکرد خود اروپاییها دارد./
جلال خوش چهره در یادداشتی می نویسد: سخنان هشدار دهنده "مسعود پزشکیان" در آیین هشمین دوره "روز ملی صادرات" شاید نخستین اظهار نظر صریح بالاترین مقام اجرایی درباره اوضاع آشفته و خطرسازی است که کشور با آن روبروست. رئیس جمهور پزشکیان شنبه گذشته به روشنی گفت که کشور در وضعیت "جنگی" بسر میبرد . او با نگاه به این وضع لازم دانست همه تعاملات سیاسی _ اقتصادی میان ارکانهای نظام از یکسو و اعتمادزایی میان حاکمیت و مردم از سوی دیگر در چارچوب متناسب با آن قرار گیرد. سخنان پرشکیان حاوی درک واقعبینانه از تهدیدی است که نه تنها کیان نظام سیاسی بلکه بنیانهای کشور را با خطر روبرو میکند؛ مگر بهرغم همه فرصتهای از دست رفته، همین حالا واقع نگری را جایگزین نگرشهای معمول کرد.
واکاوی میزان اثرگذاری نشست ۳+۳ در حلوفصل اختلافات منطقه قفقاز جنوبی
محسن پاک آیین در گفت گویی باور دارد که موضوع کریدور زنگزور و اختلافنظرها در این زمینه نمیتواند باعث جنگ دوباره در قفقاز شود. بله، مسئله پیچیده است و امکان دارد مذاکرات و گفتوگوها برای تعیین تکلیف مسیرهای مواصلاتی بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان به درازا بکشد، اما منجر به جنگ دوباره نمیشود.
در حالی که برخی از روزنامه ها ترجیح داده اند با بایکوت خبری کامل از کنار این واقعه عبور کنند تا جایی که گویی هیچ اتفاقی رخ نداده است، برخی دیگر اما سعی کرده اند تا به درکی اندک دقیق تر از شرایط منطقه، پیش بینی آینده و تاثیر آن بر جمهوری آذربایجان دست یابند.
صادق زیباکلام در گفت وگویی تاکید دارد که، اصلا و اساسا راهکار نظامی پاسخگوی شرایط کنونی نیست. ما بعد از یک سال کشتار و جنایت و خونریزی اسرائیل به این نتیجه رسیدهایم که باید ایده دو کشوری اجرا شود تا شاهد صلح و ثبات پایدار باشیم. در غیراینصورت همچنان بحران، جنگ و تنش در مطقه حکمفرما خواهد بود.