به گزارش صدآنلاین، قبل از هر چیز باید گفت که سجده بر خاک، سنگ و زمین در میان تمامی مسلمانان، اعم از شیعه و سنی، مقبول است. این در حالی است که اختلافات عمدهای درباره سجده بر فرش یا سایر پوششها وجود دارد. بر اساس روایات معتبر از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله، «جُعلت لی الأرضُ مسجداً و طهوراً» (یعنی زمین برای من سجدهگاه و مایه پاکیزگی قرار داده شده است). این روایت نشان میدهد که سجده بر زمین و خاک، چه برای شیعه و چه برای اهل سنت، امری پذیرفته شده است.
علامه امینی در این خصوص میگوید: «سجده بر تربت امام حسین (ع) بر اساس دو اصل استوار است: یکی اینکه شیعه امامیه به دنبال داشتن تربت پاک است و دوم اینکه برخی مکانها نسبت به دیگر مکانها برتری دارند». او از کربلا به عنوان یک مکان مقدس یاد میکند که نزد مسلمانان به ویژه شیعیان دارای ویژگیهای خاصی است و سجده بر خاک آن نزد خداوند ارزش معنوی دارد.
آیا سجده بر مهر و تربت امام حسین شرک است؟
برای روشن شدن این موضوع، باید پنج نوع سجده مختلف را بررسی کنیم:
در این چارچوب، سجده شیعیان بر مهر و تربت امام حسین (ع)، نه برای پرستش خاک، بلکه برای تقرب به خداوند و خضوع در برابر اوست. همانطور که مسلمانان هیچگاه نمیگویند که سجده بر سنگ یا خاک به معنی پرستش آنهاست، سجده بر تربت امام حسین (ع) نیز تنها نشانهای از تواضع در برابر خداوند است.
حکم سجده بر مهر و تربت امام حسین
شیعه معتقد است که سجده بر هر خاکی جایز است، اما چون سجده بر خاک پاک اهمیت دارد، از مهر که قطعهای از خاک پاک است برای سجده استفاده میشود. سجده بر مهر امام حسین به دلیل تقدس آن و ارتباطش با امام حسین (ع) برای شیعیان از اهمیت خاصی برخوردار است.
نتیجهگیری
با توجه به آنچه گفته شد، سجده بر مهر امام حسین (ع) نه تنها شرک نیست بلکه به دلیل تقدس این مکان و نزدیکی به حقیقت توحید و شهادت، شیعیان به آن احترام میگذارند و به این وسیله از خداوند نزدیکتر میشوند. کسانی که این عمل را شرک میدانند، در واقع مفهوم واقعی سجده را درک نکردهاند، چرا که هدف اصلی از سجده، خضوع و تواضع در برابر خداوند متعال است، نه پرستش خاک یا مهر.