به گزارش صد آنلاین،برای کسانی که به تازگی با دیابت نوع ۲ روبهرو شدهاند، ایجاد تغییرات در رژیم غذایی اهمیت زیادی دارد. انتخاب غذاهایی که دارای مواد مغذی بالا و کربوهیدرات پایین هستند، میتواند به کنترل قند خون و وزن کمک کند.
همچنین، کاهش مصرف چربیهای اشباع و افزایش چربیهای سالم برای قلب توصیه میشود. در این مقاله به تغییرات اساسی در رژیم غذایی اشاره میکنیم که میتواند به افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند تا سلامتی خود را حفظ کنند.
رعایت رژیم غذایی متعادل بخشی مهم از مدیریت دیابت نوع ۲ است. در کوتاهمدت، وعدهها و میانوعدههایی که مصرف میکنید، سطح قند خون شما را تحت تأثیر قرار میدهند. در بلندمدت، عادات غذایی شما ممکن است بر خطر بروز عوارض دیابت نوع ۲ تأثیر بگذارد.
برای آشنایی با برخی از تغییرات سالم که میتوانید در رژیم غذایی خود ایجاد کنید، ادامه دهید.
اگر اضافهوزن دارید، کاهش ۵ تا ۱۰ درصد از وزن بدن ممکن است به کاهش سطح قند خون کمک کند، بر اساس یک بررسی در سال ۲۰۱۵. کاهش وزن همچنین ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، یکی از عوارض رایج دیابت نوع ۲، را کاهش دهد.
برای رسیدن به وزن هدف و حفظ آن، پزشک احتمالاً شما را تشویق به تمرین کنترل بخشها میکند. بسته به وزن فعلی، عادات غذایی و سابقه پزشکی، ممکن است به شما توصیه شود که تعداد کالریهای مصرفی در وعدهها یا میانوعدهها را کاهش دهید. کنترل بخشها همچنین میتواند به نگه داشتن سطح قند خون در محدوده هدف کمک کند.
مصرف انواع مختلف غذاهای دارای مواد مغذی میتواند به تأمین نیازهای تغذیهای بدن شما کمک کند. بهطور کلی، "غذاهای غنی از مواد مغذی" به معنای غذاهایی است که تعداد زیادی از مواد مغذی — مانند ویتامینها و مواد معدنی — را به نسبت اندازه یا ارزش کالری خود دارند.
غذاهای غنی از مواد مغذی شامل موارد زیر میشوند:
با این حال، بسته به نیازهای سلامتی شما، پزشک یا متخصص تغذیه ممکن است به شما توصیه کنند برخی از این غذاها را محدود کنید. به عنوان مثال، برخی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ ممکن است از پیروی از یک رژیم کمکربوهیدرات که مصرف میوهها، سبزیجات نشاستهای، حبوبات خشک و غلات را محدود میکند، بهرهمند شوند.
اگر این مورد برای شما صدق میکند، به مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی و کمکربوهیدرات مانند پروتئینهای کمچرب، آجیل و دانهها پایبند باشید. برخی از سبزیجات — مانند سبزیجات برگدار یا بروکلی — سرشار از مواد مغذی هستند اما کمکربوهیدرات نیز هستند. بدون توجه به الگوی غذایی خاص شما، بهتر است در هر وعده غذایی غذاهایی را مصرف کنید که سرشار از مواد مغذی باشند.
کربوهیدراتهای تصفیهشده معمولاً کممغذی اما پرکالری هستند. مصرف بیش از حد آنها ممکن است سطح قند خون شما را افزایش داده و به افزایش وزن کمک کند.
غذاهای غنی از کربوهیدراتهای تصفیهشده شامل موارد زیر هستند:
برای مدیریت سطح قند خون و وزن، بهتر است این غذاها را به عنوان خوراکیهای گاهبهگاه مصرف کنید. در عوض، محصولات غلات کامل یا سایر غذاهایی که دارای مواد مغذی و فیبر بالا هستند، انتخاب کنید.
طبق توصیه انجمن دیابت آمریکا (ADA)، نوع چربیهایی که مصرف میکنید مهمتر از مقدار کل چربی است که میخورید. برای کاهش خطر بیماریهای قلبی، ADA توصیه میکند غذاهایی که غنی از چربیهای تکغیراشباع و چندغیراشباع هستند، مصرف کنید.
منابع رایج این چربیهای سالم شامل موارد زیر هستند:
از طرف دیگر، ADA توصیه میکند مصرف چربیهای اشباع را محدود کرده و از مصرف چربیهای ترانس خودداری کنید.
منابع چربی اشباع که باید از آنها پرهیز کرد، شامل موارد زیر هستند:
منابع چربی ترانس شامل موارد زیر هستند:
فراتر از این اصول پایه، هیچ الگوی غذایی واحدی برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ وجود ندارد. برخی افراد از پیروی از الگوی غذایی مدیترانهای یا DASH بهره میبرند. این الگوهای غذایی غنی از غلات کامل، حبوبات و سایر کربوهیدراتهای پیچیده هستند. دیگران گزارش دادهاند که با برنامههای غذایی کمکربوهیدرات موفقیت داشتهاند. این سبک غذایی بر غذاهای غنی از پروتئین و کمکربوهیدرات تمرکز دارد.
بهترین روش احتمالاً روشی است که به نیازها و ترجیحات شما شخصیسازی شده است. برای کمک به طراحی برنامه غذایی که برای شما مفید باشد، از پزشک خود بخواهید شما را به یک متخصص تغذیه ارجاع دهد. متخصص تغذیه میتواند به شما کمک کند برنامهای شخصیسازی شده طراحی کنید که نیازهای سلامتی شما را برآورده کند، در حالی که به ترجیحات غذایی، عادات آشپزی و بودجه شما توجه دارد.
برای مدیریت سطح قند خون، وزن بدن و خطر عوارض دیابت نوع ۲، خوردن یک رژیم غذایی متعادل اهمیت دارد. تمرین کنترل بخشها ممکن است به شما کمک کند وزن هدف خود را بهدست آورید و سطح قند خون خود را در محدوده هدف نگه دارید. سعی کنید غذاهایی را انتخاب کنید که سرشار از مواد مغذی ضروری باشند و مصرف کالری اضافی، کربوهیدراتهای تصفیهشده و چربیهای اشباع یا ترانس را محدود کنید. برای دریافت مشاوره شخصیتر، به فکر تعیین وقت ملاقات با یک متخصص تغذیه باشید.
آیا شما یا یکی از عزیزانتان با دیابت نوع ۲ دستوپنجه نرم میکنید؟ چه تغییرات غذاییای برای شما موثر بوده است؟ نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
منبع:healthline