آخرین اخبار
۰۷ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۸:۴۱
بازدید:۱۶۸
صد آنلاین | مسجد رنگونی‌ها یکی از جالب‌توجه‌ترین جا‌های دیدنی استان خوزستان است که در آبادان قرار دارد. قدمت مسجد به دهه ۱۲۹۰ هجری شمسی بازمی‌گردد و بنای آن با حال‌و‌هوای هندی خود، برای گردشگران جذابیت زیادی دارد. مسجد رنگونی‌ها که در فاصله کمی از اروندرود قرار دارد، مورد مرمت و بازسازی واقع شده است.
کد خبر : ۶۷۲۸۰

به گزارش صد آنلاین ، مسجد رنگونی‌ها یکی از جالب‌توجه‌ترین جا‌های دیدنی استان خوزستان است که در آبادان قرار دارد. قدمت مسجد به دهه ۱۲۹۰ هجری شمسی بازمی‌گردد و بنای آن با حال‌و‌هوای هندی خود، برای گردشگران جذابیت زیادی دارد. مسجد رنگونی‌ها که در فاصله کمی از اروندرود قرار دارد، مورد مرمت و بازسازی واقع شده است.

 

 

 

 


نمایی از محوطه مسجد رنگونی‌ها
تاریخچه مسجد رنگونی‌ها
نام آبادان گره‌ی همیشگی با صنعت نفت خورده است. بسیاری از بناها، رخداد‌ها و یادگار‌های آبادان به‌شکلی با وجود پالایشگاه نفت ارتباط دارند. مسجد رانگونی‌ها یا آن‌گونه که آبادانی‌ها می‌گویند، رنگونی‌ها، با معماری هندی و به همت رانگونی‌های اهل برمه در آبادان ساخته شده است. اما میان آبادان تا هند و رانگون که فاصله فراوان بود!

ماجرا از این قرار بود که بعد از پیدا شدن نفت در مسجدسلیمان، باید پالایشگاهی ساخته می‌شد. پیشنهاد انگلیسی‌ها مدل پالایشگاه برمه بود که قبلا تجربه همکاری با آن‌ها را داشتند. آبادان در استان خوزستان برای ساخت پالایشگاه انتخاب شد؛ زیرا در کنار رودخانه کارون قرار داشت و می‌شد اسکله‌ای برای صادارات نفت در کنار آن ساخت. بنابراین، انگلیسی‌ها تعدادی از مهندسان و کارگران برمه‌ای را به آبادان آورده بودند تا از تجربه آن‌ها در صنعت نفت بهره ببرند.

هنگامی که پالایشگاه آغاز به کار کرد، افراد زیادی از شهر‌ها و کشور‌های گوناگون به این شهر مهاجرت کردند. بخشی از این مهاجران نیز از کشور‌های هند، پاکستان و برمه بودند که اکنون میانمار نامیده می‌شود. مسجد رنگونی‌ها در همان زمان، نزدیک پالایشگاه و با کمک مالی آن برای مسلمانان مهاجر رانگون ساخته شد. ساخت این بنا از سال ۱۲۹۱ پایه‌ریزی شد و حدود هفت سال ادامه داشت و بالاخره در سال ۱۲۹۹ به پایان رسید.

 

تزیینات معماری مسجد رنگونی‌ها


معماری مسجد رنگونی‌ها
معماران مسجد رنگونی‌ها اهل هند بودند؛ بنابراین معماری مسجد به‌سبک هندی است. این مسجد چهار گنبد کوچک و دو مناره دارد. نمای بیرونی آن با سیمان تزیین شده و بسیار رنگارنگ است. نقش و نگار‌های نمای بیرونی نیز برجسته هستند.

فضای درونی مسجد رنگونی‌ها


تزیین مسجد شاید گچ‌بری به‌نظر برسد، اما در واقع با سیمان تزیین شده و به‌عبارتی آرایه‌های آن سیمان‌بُری است. همچنین آینه که یکی از عناصر معماری ایرانی برای تزیین کاخ‌ها و امامزاده‌ها است، در تزیین مسجد رَنگونی‌ها به‌کار رفته است. به نظر می‌رسد بخشی از مصالح ساختمانی را از جمله رنگ، از هند به ایران آورده‌اند.
مسجد رنگونی‌ها در سال ۱۳۰۰ هجری شمسی در کنار اروندرود، در نزدیکی مرز کشور عراق با تقاضای عده‌ای از مسلمانان سنی مذهب شبه قاره هند که عمدتا از مهاجران رنگون، پایتخت میانمار بودند، احداث شد. این مسجد به سبک معماری شبه قاره هند ساخته شده و دارای گچبری‌هایی زیبا و برجسته، آرایه‌های سیمانی و منحصربه‌فرد، شبستان و حیاط اصلی است.

 

 

45661/ی

اشتراک گذاری:
ارسال نظر
تازه‌ها
پربیننده‌ها پربحث‌ها