به گزارش صدآنلاین به نقل از روزنامه خراسان شاید نتوان خانه ای را در ایران یافت که روزانه بوی «نان» آن هم نان سنتی در آن نپیچد؛ از گذشته ها که افراد خودشان در خانه هایشان نان می پختند تا امروز که در سر هر کوچه و خیابانی یک نانوایی قرار دارد.حال جدا از این که مصرف نان نزد ما ایرانیان با دارابودن رتبه هفتم جهانی و مصرف سرانه 194کیلوگرم، سه برابر متوسط جهانی است، خوب است بدانیم که همین نان که جزء لاینفک سفره همه ماست، متاسفانه در کشور به درستی تولید نمی شود و طبق گزارش تازه مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، این نان با آرد سفید که در اغلب نانوایی ها طبخ می شود، «نان کامل» نیست و آن طور که باید ارزش غذایی ندارد.
ما این جا بخش هایی از گزارش مرکز پژوهش های مجلس را که روزهای قبل منتشر شده است، مرور می کنیم:
- نان کامل از آردی تهیه می شود که هر سه بخش دانه گندم شامل سبوس، جنین و آندوسپرم در آن حفظ شود که قادر است بخش زیادی از نیازها به مواد مغذی را تامین کند.
- مصرف نکردن غلات کامل به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم می تواند موجب افزایش احتمال ابتلا به بیماری های مزمن غیرواگیردار از قبیل مشکلات قلبی عروقی، اختلالات متابولیک، چاقی، کم خونی، دیابت نوع2،
سوء هاضمه و انواع سرطان شود. چنانکه اغلب پزشکان نیز مصرف نان سفید را برای بیماران دیابتی محدود می کنند. (مطالعات انجام شده در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، حاکی از این واقعیت است که عوامل خطرزای متابولیک در افرادی که نان های سفید مصرف می کنند، بیشتر از کسانی است که نان های سبوس دار مصرف می کنند.)
- با وجود فواید بسیار بالایی که نان کامل دارد، اما همچنان درصد بالای سبوس گیری و حذف جنین در تولید آرد مورد استفاده در انواع نان های سنتی همچون سنگک، بربری، تافتون و لواش و دیگر نان های فانتزی و صنعتی اتفاق می افتد.
مرکز پژوهش ها در گزارش خود به این موارد اشاره کرده است :
این گزارش توصیه ها و پیشنهادهای متعددی را مطرح کرده است: ضرورت دارد که کشور با توجه به آرمان های متعالی خود، روند تولید نان با آرد سفید را با وجود پیچیدگی ها متوقف نماید. حذف اجزای ارزشمند از آرد، به طور طبیعی میزان مواد مغذی و فیبر آرد را کاهش می دهد و همانطور که تحقیقات نشان داده، مصرف بالای نان سفید در کشور در چندین دهه اخیر ، تاثیر بسزایی در گسترش طیف وسیعی از بیماری های غیرواگیر مانند دیابت، مشکلات دستگاه گوارش، چاقی، بیماری های قلبی عروقی و... داشته است.
و چند پیشنهاد:
جالب است که بدانیم، تذکرها و هشدارها درباره استفاده نکردن از «نان کامل» سال ها قبل در مرکز پژوهش های مجلس و دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور مطرح شده است. مرکز پژوهش های مجلس در سال 1391 و دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور در سال 1397 به این موارد و هشدارها اشاره کرده اند، با وجود این تا امروز هنوز اقدام اجرایی مشخصی صورت نگرفته است.
مسئله نان کامل و مشکل کنونی تولید نان های کم خاصیت را با دکتر خدیجه رحمانی متخصص تغذیه و استاد دانشگاه شهید بهشتی در میان می گذارم. دکتر رحمانی می گوید: متاسفانه هم اکنون با مشکل نبود نظارت بر چرخه امنیت غذایی که بتواند به صورت زنجیروار بر فرایند استاندارد و کیفیت نان نظارت کند، مواجه هستیم. از دکتر رحمانی درباره توصیه اش در این شرایط می پرسم که می گوید: در شرایط اقتصادی کنونی چندان نمی توان توصیه های گسترده ای را درباره تغذیه ارائه کرد.
اما به طور مشخص توصیه می شود، مصرف این نان، یعنی نان های با آرد سفید را محدود کنیم. در واقع نان کامل نانی است که از گندم کامل تولید شده و دارای جوانه و گروه ویتامینی ب است. ولی وقتی نان، سبوس گیری می شود، از چرخه این ویژگی ها خارج می شود.
اگرچه توصیه محدود کردن مصرف نان، در این شرایط توصیه سختی است چراکه بخش زیادی از مردم از امکان مصرف اقلام مهمی همچون گوشت و حتی میوه و... آن طور که باید برخوردار نیستند. در هر حال گروه غذایی نان که مهم ترین منبع تامین انرژی است، باید از سلامت کامل برخوردار باشد
ولی وقتی از آن محرومیم، باید به سراغ جایگزین های آن برویم که برنج، سیب زمینی، ماکارونی و دیگر گروه های غذایی همچون حبوبات و این گونه مواد، جایگزین های نان کامل هستند.