به گزارش صدآنلاین، ماه رمضان فرصت مناسبی برای پاکسازی روح و جسم است. در این ماه معنوی شما میتوانید به فکر پاکسازی بدنتان از سموم باشید. روزهداری علاوه بر اینکه موجب ارتقای سلامت فردی، خانوادگی و اجتماعی افراد میشود، آدابی دارد که رعایت آنها به خصوص در زمینه تغذیه، موجب بهرهوری بیشتر از فواید معنوی و بهداشتی در این ماه میشود.
در طول روزهداری، دستگاه گوارش برای چند ساعت خالی میماند واقع این دستگاه و دیگر دستگاههایی که به نحوی در هضم و جذب مواد غذایی دخالت دارند، استراحت میکنند و پس از روزهداری به نحو بهتری اعمال خود را انجام میدهند. اما هرساله پس از ماه مبارک رمضان، بسیاری از افراد افزایش وزن پیدا میکنند یا ضعیف شده یا دچار بیماریهای گوارشی میشوند که پرخوری و رژیم غذایی نادرست دلیل عمده این عوارض است.
نتایج مطالعات در مورد اثرات سلامتی روزه داری در رمضان متفاوت است، احتمالاً به این دلیل که طول روزه و شرایط آب و هوایی تجربه شده بسته به زمان سال و کشوری که در آن روزه گرفته می شود متفاوت است. برخی از مطالعات نشان داده اند که افرادی که دارای اضافه وزن یا چاق هستند در طول ماه رمضان وزن و چربی بدن خود را کاهش می دهند (اگرچه آنها تمایل داشتند این وزن را بعد از ماه رمضان مجدداً اضافه کنند). اگر اضافه وزن دارید و میخواهید وزن خود را کاهش دهید و آن را حفظ کنید، برنامهریزی برای حفظ یک رژیم غذایی سالم و فعال شدن پس از پایان ماه رمضان میتواند به شما کمک کند تا وزن کم شده به دلیل روزهداری را حفظ کنید.
برخی از مطالعات کوچک به تأثیر روزهداری ماه رمضان بر عواملی مانند کلسترول خون و تری گلیسیرید (چربی در خون) پرداختهاند و در برخی موارد بهبودی کوتاهمدتی پیدا کردهاند، اگرچه برخی از مطالعات هیچ تأثیری را نشان ندادهاند. همچنین برخی مطالعات کوچک انجام شده است که نشان می دهد روزه داری ماه رمضان ممکن است تأثیر مفید کوتاه مدتی بر سیستم ایمنی داشته باشد. در هر دو مورد، نتایج مطالعات مختلط بوده است و بنابراین تحقیقات بیشتری برای تایید این نتایج مورد نیاز است.
علاوه بر میوه، باید نان سبوس دار و پاستا، بلغور گندم غنی از کربوهیدرات و فیبر مصرف کنید که برای سیستم گوارشی شما مفید است. میوه های خشک مانند خرما، گردو و بادام نیز مکمل های غذایی عالی هستند. آنها می توانند باعث شوند که شما برای ساعات طولانی در طول روز احساس سیری کنید.
مصرف زیاد غذاهای سرخ شده، خامه ای و شیرین ممکن است باعث افزایش وزن در ماه رمضان شود. ماه رمضان می تواند زمان خوبی برای ایجاد تغییراتی برای بهبود تعادل رژیم غذایی باشد که بتوانید در طولانی مدت حفظ کنید.
تغییر در عادات غذایی و کمبود مایعات در طول روز ممکن است برای برخی افراد باعث یبوست شود. هنگامی که می توانید بخورید و بنوشید، مصرف مقدار زیادی از مواد غذایی با فیبر بالا، مانند غلات کامل، غلات پر فیبر، سبوس، میوه و سبزیجات، لوبیا، عدس، میوه های خشک و آجیل در کنار مایعات فراوان ممکن است به کاهش یبوست و همچنین انجام برخی از آنها کمک کند. فعالیت بدنی سبک، مانند پیاده روی بعد از افطار.
اگر حلیم بیش از حد روغن داشته باشد، معده را دچار مشکل خواهد کرد.
بسیاری از افراد در ماه رمضان با اینکه روزه میگیرند باز هم اضافه وزن پیدا میکنند. برای اینکه بتوانید وزن خود را کنترل کنید و در طول روز کمتر تشنه و گرسنه شوید، لازم است که در وعده سحر و افطار تغذیه مناسبی داشته باشید. توصیه میشود هنگام افطار از باز کردن روزه با آب سرد، نوشابه و مانند آن جدا خودداری کنید. بهترین نوشیدنی برای آغاز افطار، آب یا چای کمرنگ و گرم همراه با خرماست. بعد از آن نیز میتوانید از مواد سبک و حاوی فیبر و قند طبیعی مانند خرما، کشمش و عسل استفاده کنید.
به این ترتیب هم اشتها کنترل شده و هم زیادهخوری کمتر میشود. اگر هم به چای شیرین علاقه دارید، بهتر است که از چای کمرنگ و مقدار کمی شکر استفاده کنید. همچنین میتوان شیر گرم، فرنی و حلیمهای کمروغن نیز مصرف کرد. اگر حلیم بیش از حد روغن داشته باشد، معده را دچار مشکل خواهد کرد.
همچنین آشهایی که حبوبات و رشته زیاد دارند مانند آش رشته، ممکن است معده را اذیت کنند. خوردن نان، پنیر، گردو و سبزیهای ضدعفونی شده نیز توصیه میشود. سبزی بهتر است که در افطار مصرف شود چون فیبر سبزیجات آب را به خود جذب می کند، خوردن سبزی در سحری ممکن است باعث تشنگی در طول روز شود.
نوشیدنی ها - آب، شیر، آب میوه ها یا اسموتی ها - آب بدون کالری اضافی یا قند اضافه، بدن را هیدراته می کند. نوشیدنیهای مبتنی بر شیر و میوه مقداری قند و مواد مغذی طبیعی را فراهم میکنند – این نوشیدنیها نیز برای افطار خوب هستند، اما پس از افطار از نوشیدن بسیاری از نوشیدنیهای حاوی قند افزوده خودداری کنید زیرا میتوانند قند و کالری بیش از حد تولید کنند.
خرما : که از زمان حضرت محمد (ص) به طور سنتی برای افطار مصرف میشود، راهی عالی برای افطار است زیرا قند طبیعی برای انرژی فراهم میکند، مواد معدنی مانند پتاسیم، مس و منگنز را تامین میکند و منبع فیبر است. همچنین می توانید سایر میوه های خشک مانند زردآلو، انجیر، کشمش یا آلو را امتحان کنید که فیبر و مواد مغذی را نیز فراهم می کنند.
میوه: یک روش سنتی برای افطار در فرهنگ های جنوب آسیا، میوه است.میوه قند طبیعی برای انرژی، مایعات و برخی ویتامین ها و مواد معدنی را فراهم می کند.
سوپ : سنتی در بسیاری از کشورهای عربی، راهی سبک برای افطار است و مایعات مورد نیاز بدن را فراهم می کند. سوپ های سنتی بر پایه آبگوشت هستند و اغلب حاوی حبوباتی مانند عدس و لوبیا و غذاهای نشاسته ای مانند پاستا یا غلات هستند که مواد مغذی و انرژی را تامین می کنند.
پس از افطار : وعدههای غذایی بین فرهنگها و سنتهای مختلف متفاوت است، اما سعی کنید غذاهایی که میخورید تعادلی از غذاهای نشاستهای، از جمله غلات سبوسدار، میوه و سبزیجات، غذاهای لبنی و غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت، ماهی، تامین کنند.
تخم مرغ و لوبیا: هم گزینه خوبی است . برای مثال میتوانید طیف وسیعی از کاریها از جمله ماهی، گوشت، سبزیجات و حبوبات را همراه با برنج و ماست سرو کنید.
از زمان حضرت محمد (ص) به طور سنتی خرما برای افطار مصرف میشود زیرا قند طبیعی برای انرژی فراهم میکند.
پس از یک روزه طولانی، طبیعی است که بخواهید خود را درمان کنید، اما سعی کنید مقدار غذاهای چرب و شیرین و نوشیدنی های شیرین را به مقدار کم نگه دارید. به یاد داشته باشید که شما فقط زمان نسبتاً کوتاهی در هر روز برای خوردن و نوشیدن دارید تا تمام مواد مغذی و مایعات ضروری بدن خود را که برای سلامتی نیاز دارد تامین کنید، بنابراین کیفیت رژیم غذایی شما در ماه رمضان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
اگر می توانید، هنگامی که فرصتی برای هضم غذای خود پیدا کردید، ورزش های سبک مانند پیاده روی را انجام دهید. اگر در نماز شب مخصوص ماه مبارک رمضان شرکت می کنید، شاید بتوانید تمام یا بخشی از راه را در آنجا پیاده روی کنید.
برای صرف سحری بهتر است که کمی زودتر از خواب بیدار شویم تا بدین وسیله هم از برکات معنوی سحر استفاده کنیم و هم بتوانیم با آرامش سحری را میل کنیم. خوردن سحری با عجله و سرعت، ممکن است باعث اضافه وزن، دلدرد و ناراحتیهای گوارشی شود.
حتی اگر در سحر به خوردن غذا میل نداشته باشید، توصیه این است که یک مقدار آب، شیر و مانند آن استفاده شود تا بدن در طول روز دچار خشکی و کمآبی نشود. تا آنجایی که میتوانید از تنقلات به خصوص نوع پرنمک آن استفاده نکنید.
نوشیدن مایعات زیاد و همچنین مصرف غذاهای غنی از مایعات مانند میوه، سبزیجات، ماست، سوپ و خورش ها برای جایگزینی مایعات از دست رفته در طول روز و شروع روز بعد با هیدراته شدن بسیار مهم است. نمک تشنگی را تحریک می کند و بنابراین بهتر است از مصرف زیاد غذاهای شور خودداری کنید. وعده سحری قبل از سحری، مایعات و انرژی را برای روز روزه داری پیش رو فراهم می کند، بنابراین انتخاب های سالم می تواند به شما کمک کند تا بهتر با روزه کنار بیایید
در افطار و سحر حتما باید میوه میل شود. علاوه بر میوهجات فصل، میتوان از خیسانده برگه آلو، زردآلو، انجیر و مانند اینها استفاده کرد. این خوراکیها سوخت بدن را تامین کرده و از ایجاد یبوست جلوگیری میکنند. اگر فرد در ماه رمضان دچار یبوست شود علاوه بر این خوراکیها میتواند از خورشهای ملین، مانند خورش آلو و خورشهای سبزیجات نیز استفاده کند. همچنین افراد مبتلا به یبوست باید از مصرف غذاهای سنگین و پرچرب در طول افطار تا سحر خودداری کنند. علاوه براین هنگام روزهداری باید از رفتن به حمام داغ، خون دادن و کارهایی که موجب ضعف و بیحالی میشود، خودداری کرد زیرا ممکن است باعث ایجاد احساس سنکوپ و مشکلات جدی برای فرد روزهدار شود.
هنگام افطار نباید از غذای سنگین استفاده کرد. معده خالی تحمل غذای سنگین را ندارد بنابراین غذاهای سبک و نرم برای افطار مناسبتر است. تخممرغ بهتر است در درجه اول به صورت آبپز سفت و در درجه دوم به صورت نیم بند مصرف شود. البته به شرطی که سفیده آن منعقد شده باشد و زرده هم کمی حالت سفتی به خودش گرفته باشد. تخممرغ به صورت نیمرو دیرهضمتر از تخممرغ آبپز است و روغن زیادی را به خود جذب میکند.
مقدار زیادی مایعات بنوشید: غذاهای غنی از مایعات را انتخاب کنید تا مطمئن شوید که برای روز آینده به خوبی هیدراته شده اید و برای تامین انرژی به سراغ غذاهای نشاسته ای بروید، تا جایی که ممکن است، انواع غلات کامل یا فیبر بالا را انتخاب کنید، زیرا این موارد می تواند به شما کمک کند احساس سیری بیشتری داشته باشید و می تواند به شما کمک کند. هضم، کمک به جلوگیری از یبوست. در زیر چند نمونه آورده شده است:
جو : اینها غلات سبوس دار هستند و می توانید فرنی را انتخاب کنید که مایعات آن را با شیر یا آب تهیه می کند، موسلی با شیر یا ماست یا جو دوسر یک شبه. میتوانید میوههای تازه یا خشک، آجیل یا دانهها را آزمایش کنید.
تخممرغ بهتر است در درجه اول به صورت آبپز سفت و در درجه دوم به صورت نیم بند مصرف شود. البته به شرطی که سفیده آن منعقد شده باشد و زرده هم کمی حالت سفتی به خودش گرفته باشد.
غلات صبحانه با فیبر بالا : این غلات فیبر زیادی را فراهم می کنند و اغلب با ویتامین ها و مواد معدنی غنی شده اند و مواد مغذی اضافی را فراهم می کنند. از آنجایی که آنها با شیر مصرف می شوند، مایعات و مواد مغذی مانند کلسیم، ید و ویتامین های B را نیز از شیر دریافت می کنید.
غذاهای نشاسته ای مانند برنج : می توانید پودینگ برنج را با میوه امتحان کنید یا با بلغور گندم یا سایر غلات با لبنیات یا میوه آزمایش کنید. اگر در هنگام سحری به سراغ غذاهای خوش طعم می روید، بهتر است مطمئن شوید که این غذاها خیلی شور نیستند، در غیر این صورت ممکن است در طول روزه داری بسیار تشنه شوید.
ماست : ماست میتواند غذای خوبی برای سحری باشد زیرا مواد مغذی مانند پروتئین، کلسیم، ید و ویتامینهای B را فراهم میکند و حاوی مایعات است. می توانید آن را با غلات و میوه ها مانند مثال های بالا ترکیب کنید.
نان ها : به سراغ گزینه های غلات سبوس دار بروید زیرا فیبر بیشتری دارند، به عنوان مثال نان تست سبوس دار یا چاپاتیس. از ترکیب نان با غذاهای شور مانند پنیر سفت یا گوشت های کنسرو شده خودداری کنید. می توانید کره های آجیل (بدون نمک اضافه)، پنیر نرم یا موز را امتحان کنید. از آنجایی که نان نسبتاً خشک است، مطمئن شوید که مقدار زیادی آب یا مایعات دیگر در کنار آن بنوشید یا میتوانید غذاهای غنی از مایعات مانند سوپ عدس، که در برخی کشورها غذای سنتی در سحری است، میل کنید.
افرادی که خونریزیهای گوارشی، زخمهای روده و کولیتهای زخمی دارند، ممکن است با روزهداری بیماریشان عود کند. زخمهای معده و اثنیعشر جزو زخمهای فعال به شمار میآیند. اما اگر زخم درمان شده باشد با نظر پزشک و در صورت نیاز با استفاده از دارو میشود روزه گرفت.
همچنین کسانی که بیماریهای مزمن و پیشرفته کبدی دارند، نباید روزه بگیرند. به هرحال بیشتر بیماران با مصرف دارو و تحت نظر پزشک میتوانند روزه بگیرند. اگر فرد دچار ناراحتیهای گوارشی است و سابقه رفلاکس دارد، توصیه میشود که در موارد شدید، قبل از سحر و افطار از داروهای مهارکننده اسید معده استفاده کند. بوی بد دهان نیز به دنبال رفلاکس ایجاد میشود که با مصرف داروهای ضداسید و رعایت بهداشت دهان و دندان، این مشکل نیز برطرف خواهد شد.
بهترین رژیمی که برای افطار میتوان استفاده کرد، رژیمی است که در درجه اول حاوی مایعات و قندهای ساده قابل جذب باشد زیرا در زمان افطار قند خون در پایین ترین حد خود قرار میگیرد
یک لیوان شیر کمچرب + یک یا 2عدد خرما + 25 تا 30 گرم پنیر کمچرب و کمنمک+ 20 گرم مغز گردوی تازه و کمنمک+ 80 تا 100 گرم نانهای سبوسدار مثل نان سنگک، بربری و تافتون. (نانهای سبوسدار کالری وارد شده به بدن را تنظیم کرده و ویتامین و املاح بیشتری دارند) + مقدار کمی خیار، گوجهفرنگی، هویج، بروکلی، سبزی خوردن یا کاهو.
100 تا 150 گرم از انواع میوهها مثل هلو، شلیل، گیلاس، آلبالو و... .
3 روز در هفته میتوان از غذاهای گوشتی از جمله ماهی، میگو و سایر غذاهای دریایی استفاده کرد. البته بهتر است آنها را به جای سرخ کردن، بخارپز یا کبابی کنید یا اینکه ابتدا آن را کبابی یا بخارپز کنید و بعد با مقدار بسیار کمی روغن در حرارت ملایم تفت دهید + ربگوجه یا آبلیمو، آبغوره، چاشنی و ادویه + غلات مثل برنج یا نان + مقداری سبزی، صیفی یا کاهو + نصف لیوان ماست کمچرب
نصف لیوان تا یک لیوان شیر یا ماست کمچرب
یک واحد از میوهها یا یک واحد از گروه لبنیات مثل ماست
برنج یا نان(برنج ترجیحا آبکش نشود)+ خورش یا خوراک سبزیها مانند سوفله سبزیها (در خورش خیلی روغن نباشد و بهتر است که بعد از پخت غذا 1 قاشق غذاخوری روغن روی آن بریزند) + 30 تا 40 گرم گوشت + مقداری سبزی یا کاهو.
افراط در مصرف مواد چرب و شیرین یا مصرف نمک زیاد باعث بروز عوارض ناراحتکننده و گاهی خطرناک خواهد شد؛ از جمله افزایش فشارخون، چربیهای خون و نهایتا عوارض قلبی و عروقی. بعضی از افراد در برنامه سحری و به خصوص افطاری از موادی مثل حلوا، زولبیاو بامیه، گز، سوهان و سایر مواد چرب و شیرین به مقدار زیاد استفاده می کنند. افراط در مصرف این مواد نه تنها مفید و ضروری نیست بلکه باعث لطمه زدن به سلامت انسان میشود.
برخی از افراد ممکن است به علت روزهداری دچار خستگی، بیحوصلگی، عصبانیت یا افسردگی شوند که این عوارض طبیعی نبوده و از پیامدهای طبیعی روزه محسوب نمیشود، بلکه به علت تغذیه غلط گریبانگیر شخص میشود. این حالت معمولا در افرادی دیده میشود که از خوردن سحری امتناع میورزند و غذای خودشان را به یک وعده افطار منحصر میکنند که این عمل باعث پایین آمدن قندخون میشود.
روزه باعث میشود اعضای بدن به خصوص دستگاه گوارش که در طول 11 ماه کاملا مشغول انجام فعالیت بوده، به مدت 1 ماه استراحت کند و نیروی تازهای بگیرد و از طرف دیگر ذخایر چربی مضر به خصوص در ناحیه شکم کاهش پیدا کند و سموم بدن دفع شود.
روزهداران باید از یک رژیم غذایی سالم و با کیفیت بالا پیروی کنند تا به این ترتیب بدنشان را با شرایط جدید تطبیق دهند. در ایام روزهداری برنامه غذایی افراد به 2 وعده اصلی افطاری و سحری محدود میشود که در این خصوص وعده سحری از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا پس از این وعده ساعت روزهداری شروع میشود و بدن انرژی دیگری دریافت نمیکند.
بنابراین بهتر است از غذاهای دیرهضم مانند غذاهای حاوی کربوهیدراتهای پیچیده یا قندهای مرکب و فیبر مانند میوه، سبزی، غلات کامل، حبوبات مثل جو، گندم، عدس، لوبیا، نانهای سبوسدار و... در این وعده استفاده شود.
در وعده سحر باید از خوردن غذاهای سرخشده، پرچرب و شیرین پرهیز شود. این وعده هرگز نباید فراموش شود، زیرا اشخاصی که بدون خوردن سحری اقدام به روزه گرفتن می کنند در طول روز دچار افت قند خون، کاهش تمرکز و پایین آمدن توان کاری میشوند
این عوارض هیچ ارتباطی با روزه گرفتن ندارند و تنها به دلیل تغذیه نامناسب و عدم مصرف سحری ایجاد میشود. خوردن سالاد و میوه در سحری نباید فراموش شود زیرا این مواد در کاهش احساس گرسنگی و تشنگی بسیار موثر است.
حداقل سالادی که میتوان تهیه کرد، سالاد خیار و گوجهفرنگی است که میتوان با افزودن کمی هویج، جوانه گندم، عدس و ماش به ارزش غذایی آن اضافه کرد اما بهترین سبزیای که میتوان به عنوان سالاد در سحر میل کرد، کاهو است. این سبزی در مقایسه با سایر سبزیها دارای آب بسیار بالایی است. به همین دلیل میتواند از احساس تشنگی در طول روز کم کند. علاوه براین فیبر بالای کاهو مانع از ابتلای روزهداران به یبوست میشود.
بهترین رژیمی که برای افطار میتوان استفاده کرد، رژیمی است که در درجه اول حاوی مایعات و قندهای ساده قابل جذب باشد زیرا در زمان افطار قند خون در پایین ترین حد خود قرار میگیرد و این میتواند یکی از علتهای سردردهای نزدیک افطار باشد. به همین دلیل توصیه میشود شروع افطاری با خرما، آب گرم یا چای کمرنگ، شیر و امثال آن باشد. به این ترتیب نیاز شدید به مواد قندی به سرعت برطرف میشود و بدن آمادگی بهتری برای استفاده از مواد غذایی دیگر پیدا می کند.
در وعده افطار نباید یکباره حجم زیادی از غذا یا مایعات وارد معده شود زیرا اتساع ناگهانی معده باعث اختلال در جریان خون دیگر اندامها و اعضای بدن میشود و از طرفی باعث بروز سوءهاضمه نیز میشود. هدف از روزهداری از نظر گوارش، حذف یک وعده از رژیم غذایی است و نباید وعده حذف شده را به صورت افزایش حجم غذاهای مصرف شده در افطار و سحری جبران کرد. طبق نظر متخصصان تغذیه، مقدار کالری دریافتی در ماه رمضان باید 30 درصد کاهش پیدا کند.
مصرف آب کافی باید از یک تا دو ساعت بعد از صرف افطاری شروع شود .باید در فاصله بین وعده افطاری و سحری 6 تا 8 لیوان آب یا مایعات نوشید.
افطار را میتوان با خوراکیهای سبک مانند نان، پنیر، سبزی، گردو، شیر، خرما و امثال اینها شروع کرد و از نظر مقدار باید مثل ناهار سبک روزهای غیرروزهداری مصرف شود. در ضمن هنگام افطار از آغاز کردن تغذیه با آب سرد، نوشابههای گازدار و... جدا جلوگیری شود. خوردن بعضی غذاهای نامناسب و مشکلساز هنگام افطار مثل آشرشته همراه نعناع داغ و پیاز داغ و روغن فراوان و خوردن زولبیا و بامیه به مقدار زیاد و تنقلات دیگر جزو عادات نامناسب محسوب میشود.
نوشیدن آب و مایعاتی مانند چای کمرنگ و آبجوش در فاصله بین افطار تا سحر برای جلوگیری از کم شدن آب بدن و دفع بهتر سموم بسیار مفید است. مصرف آب کافی باید از یک تا دو ساعت بعد از صرف افطاری شروع شود و در فاصله بین وعده افطاری و سحری 6 تا 8 لیوان آب یا مایعات نوشید و از مصرف غذاهای پرچرب و سرخشده پرهیز شود و مصرف مواد لبنی کمچرب مثل شیر، ماست، پنیر و دوغ افزایش پیدا کند.
برای پیشگیری از مسمومیت غذایی، بهتر است غذای سحری را زودتر تهیه کرده و بعد از خنک شدن در یخچال قرار دهید و موقع سحر آن را دوباره خوب گرم کنید و بعد مصرف کنید. بهتر است از خوابیدن بعد از مصرف سحری خودداری کنید. مسواکزدن دندانها قبل از خواب و بعد از مصرف سحری فراموش نشود. ورزش کردن در حد راه رفتن آهسته و انجام ورزشهای کششی مفید خواهد بود.
از آنجایی که نیاز نوجوانان به دریافت انرژی، پروتئین و مواد مغذی بسیار زیاد است، نوجوانان روزهدار باید هر روز هنگام سحر و افطار از هر 4 گروه اصلی مواد غذایی استفاده کنند: گروه نان و غلات شامل انواع نان سنگک، بربری، برنج، ماکارونی و گروه شیر و لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، دوغ و گروه گوشتها شامل انواع گوشت مرغ، ماهی، گوسفند، گاو، گوساله و تخممرغ و حبوبات مثل عدس، نخود، لوبیا، لپه، ماش و انواع مغزها مثل پسته، بادام، گردو و گروه میوه و سبزی ها شامل سیب، پرتقال، هلو، گیلاس، انگور، هندوانه، خربزه، سبزی خوردن، کاهو، انواع کلم، خیار، گوجهفرنگی، هویج و گروه متفرقه شامل روغنهای مایع مثل زیتون، کلزا و آفتابگردان و هسته انگور و مقدار کمی از شیرینیها.