به گزارش صد آنلاین ،عناب، این میوه قرمز کوچک که در آشپزخانه بسیاری از ایرانیان جایگاهی آشنا دارد، بیشتر از یک خشکبار ساده است. تحقیقات طب سنتی و مدرن نشان میدهند که عناب میتواند خواب را بهبود ببخشد، قلب را محافظت کند، و بدن را در مقابل استرس و التهاب تقویت کند.
عناب، میوهای کوچک و شیرین با نامهای خرمای چینی یا خرمای قرمز، در طب سنتی و تحقیقات علمی امروز بهعنوان یک سوپرفود آرامبخش و سرشار از خواص سلامتی شناخته میشود.
عناب حداقل ۲۵۰۰ سال در چین استفاده دارویی داشته و قدمت اشعار اشارهکننده به آن به قرن ششم قبل از میلاد بازمیگردد، هر ۱۰۰ گرم عناب حدود ۷۹ کیلوکالری دارد و حاوی فیبر (~۱۰ گرم)، ویتامین C (تا ۷۷ درصد مقدار روزانه)، پتاسیم، آهن، فسفر و منیزیم است، همچنین منبع قوی ترکیبات فنولیک و آنتیاکسیدان است و بیش از ۲۷۵ میلیگرم فنول در هر ۱۰۰ گرم وجود دارد.
خواص درمانی و بهداشتی
بهبود خواب و کاهش اضطراب
عناب دارای ساپونین، سروتونین و ملاتونین است که تأثیر آرامبخش دارد و در طب سنتی برای درمان بیخوابی کاربرد دارد.
تقویت سلامت قلب و تنظیم فشار
با توجه به پتاسیم بالا و سدیم پایین، عناب به باز کردن رگها و کاهش فشار خون کمک میکند، همچنین از رسوب چربی در عروق جلوگیری میکند.
پلیساکاریدها و لیگنینهای موجود در عناب خاصیت آنتیاکسیدانی دارند که به تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با سلولهای سرطانی کمک میکنند.
سلامت گوارش
عناب با داشتن فیبر بالا و ترکیبات ضدالتهابی میتواند یبوست را بهبود دهد، اسهال را کنترل کند و بهترمیم پوشش روده کمک کند.
تنظیم کمخونی
ویتامین C و آهن عناب به افزایش جذب آهن و کاهش خطر کمخونی کمک میکند.
محافظت از کبد
آنتیاکسیدانهای عناب از آسیبهای کبدی محافظت میکنند.
خواص ضدالتهاب، ضد میکروبی و سمزدایی
از خواص عناب میتوان به کاهش التهاب، مبارزه با عفونتها و پاکسازی مجاری تنفسی اشاره کرد.
فواید برای پوست و مو
عناب در بهبود مشکلات پوستی و تحریک رشد مو مؤثر است.
در همین باره:
نحوه خشک کردن عناب و نگهداری طولانی مدت از آن
روشهای مصرف
دمنوش یا جوشانده عناب: عناب را در آب جوش دم کرده بههمراه زنجبیل یا آویشن و بهمدت ۱۰-۱۵ دقیقه دم کنید؛ همراهی عالی برای سرماخوردگی و آرامش.
مصرف خشک یا تازه: نوع خشک بیشتر رایج است، اما نوع تازه حاوی فیبر و آنتیاکسیدان بیشتر است.
عوارض و تداخلات
مصرف عناب در حالت کلی بیخطر است؛ اما افراد مصرفکننده داروهای SSNRI (مثل ونلافاکسین) یا داروهای ضدصرع باید با احتیاط مصرف کنند، زیرا ممکن است تداخل ایجاد شود.
مهمترین خواص عناب
خواص حبه عناب مانند خواص دمنوش عناب به همراه مصرف آن به صورت تازه، خشک و یا جوشانده بسیار متعدد است. به طور مثال:
کمک به کاهش خطر ابتلاء به سرطان
کمک به درمان کم خوابی
بهبود سلامت قلب
بهبود عملکرد دستگاه گوارش
برطرف کردن یبوست
تنظیم گردن خون در بدن
تقویت سیستم ایمنی بدن
کاهش التهاب
کاهش استرس و اضطراب
بهبود استحکام استخوانها
کمک به هضم بهتر و سریع غذا
کمک به حفظ وزن
سم زدایی خون
طبع عناب چیست؟
این میوه دارای طبعی گرم و آرامش بخش است و در طب سنتی به عنوان مصلح برخی از مواد غذایی سرد به کار برده میشود، همچنین بیماریهایی که ناشی از سردی مزاج هستند را درمان میکند، به طور مثال کاهش استرس و بی خوابی از فواید خوردن عناب است.
عناب برای چی خوبه؟
از خواص عناب تازه میتوان به خواص درمانی آن برای آرامشبخشی و ضد بدخلقی نام برد و در طب سنتی چینی و کره از آن بهعنوان دارویی که سبب کاهش اضطراب میشود، استفاده میکنند. این گیاه باعث تقویت معده و طحال و سیستم گوارشی شده است و برای درمان بیماریهای گوارشی استفاده میشود. از دیگر خواص عناب میتوان به تصفیه خون و دفع سموم بدن اشاره کرد. همچنین گیاه عناب از بروز مشکلات قلبی جلوگیری میکند و در موارد مراقبتها و درمانهای پوست، عناب سبب روشنی پوست میشود.
از دیگر خواص عناب تازه میتوان به خواصی، چون خونساز بودن و ملین بودن اشاره کرد، همچنین عناب دارای لعاب بسیار زیادی است و سینه را نرم میکند. استفاده از مغز میوه در زخمها و بریدگیها سبب سرعت بخشیدن به بهبود آنها خواهد شد. عناب همچنین دندانها را در برابر پوسیدگی مقاوم میسازد. چای عناب دارای ماده ضد سرطانی است و همچنین باعث ترمیم بافتهای آسیب دیده و تقویت عضلات میشود.
برگهای درختچه این گیاه نیز فواید بسیاری داشته و از خواص جوشانده عناب برگ عناب برای تسکین گلودرد و از عصاره آن برای درمان آن استفاده میشود. همچنین عناب با دارا بودن مقادیر بسیار بالای ویتامین K در موارد خونریزی و انعقاد خون بسیار مفید است. عناب دارای پروتئین، مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین C است و در خواص عناب برای سرماخوردگی نیز خاصیت دارویی دارد. در طب اسلامی نیز از عناب به عنوان مادهای جهت پاکسازی خون و از بین برنده جوش صورت استفاده میشود./ایمنا