به گزارش صد آنلاین ، کوههای مریخی چابهار که با نام کوههای مینیاتوری نیز شهرت دارد، از جاذبههای گردشگری استان سیستان و بلوچستان است و بخشی از طبیعت زیبای شهر همیشه بهاری چابهار محسوب میشود. متاسفانه این جاذبه طبیعی چندان مورد توجه واقع نشده و متاسفانه تاکنون اقدام مهمی برای ثبت این اثر طبیعی بهعنوان یک ژئوپارک ملی در سطح جهان صورت نگرفته است. امیدواریم این اتفاق در آیندهای نزدیک به وقوع بپیوندد.
در فاصله ۴۰ تا ۵۰ کیلومتری بعد از چابهار میتوان کوههای مریخی را پیدا کرد که تا کیلومترها امتداد دارند. در میان این کوهها دریاچهای منحصربهفرد به رنگ صورتی وجود دارد که از عجایب ایران به شمار میآید و لیپار نامیده میشود. ترکیب این کوهها با دریاچه لیپار چشماندازی را پدید آورده است که نمیتوان بهراحتی از آن چشمپوشی کرد. هر ساله همایشی بهعنوان مریخ نوردی در چابهار برگزار میشود که طی آن علاقهمندان میتوانند بهصورت پیاده مسیری مشخص از ساحل دریای عمان و کوههای مینیاتوری را طی کنند و از تماشای مناظر بیبدیل منطقه لذت ببرند.
کوههای مینیاتوری ادامه رشته کوههای زاگرس هستند که تا پاکستان ادامه دارند. ارتفاع این کوهها متغییر است و از پنج متر تا بیش از صد متر در میان آنها پیدا میشود. این کوهها بهسبب وضعیت خود، در دسته مناطق بدبوم یا بدلند قرار میگیرند. ویژگی مشترک این مناطق عدم وجود پوشش گیاهی و نداشتن ارزش چراگاهی است.
تاریخچه کوههای مریخی چابهار
کوههای مریخی چابهار از نوع رسوبی هستند و طبق نظر کارشناسان در گذشتههای دور زیر تلی از خاک مدفون بودهاند که بر اثر گذشت زمان و بارش بارانهای موسمی از زیر خاک سر برآوردهاند. فرآیندهای تکتونیکی بهدلیل فرورانش پوسته عمان به زیر مکران و فرسایش آبی و بادی از جمله مهمترین دلایل شکلگیری این کوهها بودهاند. شیارهای ریز و یکدستی روی کوهها، سبب شدهاند تا نام مینیاتوری به خود بگیرند و جلوهای به واقع فرازمینی داشته باشند.
به چابهار که سفر کردید، در سمت شرق به جاده منتهی به بندر گواتِر وارد شوید. بعد از طی حدود ۵۰ کیلومتر، در سمت چپ جاده میتوانید کوههای مریخی چابهار را ببینید. این جاده یکی از جذابترین جادههای ایران است که در طول آن میتوانید علاوه بر کوههای مریخی، دریاچه لیپار و دریای عمان را هم تماشا کنید.