سپیده دولتی با اشاره به اینکه هرساله با شروع فصل سرما با تشدید آلودگی هوا در شهرهای بزرگ و صنعتی روبه رو هستیم که سال به سال هم وضعیت به دلایل مختلف بدتر میشود، عنوان کرد: مطالعات مختلف در دنیا ارتباط آلودگی هوا و احتمال ابتلا به برخی از بیماریها در افراد از جمله بیماریهای قلبی _ عروقی و تنفسی، برخی از سرطانها مثل سرطان ریه و خون و پوکی استخوان را گزارش دادهاند.
وی ادامه داد: ذرات معلق در هوا که مجموع آلایندههای هوای جامد ناهمگن محسوب میشوند، از طریق راههای تنفسی به ناحیه عمیقتر ریه، از جمله آلوئولها و برونشیولهای انتهایی میرسند. متعاقباً، این ذرات ریز میتوانند از سد آلوئولی عبور کرده، وارد گردش خون شوند و به اندامهای خارج ریوی برسند.
دولتی در خصوص ارتباط آلودگی هوا و ریسک ابتلا به پوکی استخوان، تصریح کرد: آلودگی هوا از چندین طریق افزایش ابتلا به پوکی استخوان را تسریع میکند. ذرات معلق در هوا منجر به افزایش فاکتورهای التهابی میشود و میتوانند تحلیل استخوان را تحریک و زمینه ایجاد پوکی استخوان را در فرد ایجاد کنند. علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض ذرات معلق با کمبود ویتامین D مرتبط است. قرار گرفتن در معرض این ذرات با عملکرد منفی کلیه در تبدیل فرم فعال ویتامین دی مرتبط است و همچنین این ذرات آلودگی هوا، کاتابولیسم ویتامین D را افزایش میدهند.
وی با بیان اینکه با مصرف برخی مواد غذایی و اتخاذ راهکارهایی میتوانیم تا حدی از اثرات مضر آلودگی هوا در امان بمانیم، عنوان کرد: مهمترین راهکار مصرف مواد غذایی کاهش دهنده التهاب در بدن، افزایش مصرف آنتی اکسیدانها و همچنین سایر مواد مغذی ضدالتهابی است که استرس اکسیداتیو ناشی از آلودگی هوا و التهاب را در همه افراد به خصوص بیماران قلبی _ عروقی، آسم و سایر بیماریهای التهابی مزمن مثل دیابت کاهش میدهد. مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدانها مثل سبزیجات رنگی و میوهها به دلیل داشتن ویتامین C و A میتواند به این امر کمک کند. همچنین لبنیات به خصوص شیر و ماست نیز میتواند منجر به کاهش فاکتورهای التهابی شوند. پس هر روز مصرف این مواد غذایی را در رژیم غذایی خود فراموش نکنید.
کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تاکید کرد: مصرف مواد غذایی حاوی امگا ۳ مثل تخم خرفه، ماهیهای چرب مثل ماهی تن یا مکمل امگا ۳ نیز بسیار مفید است؛ چرا که این مواد غذایی التهاب را در بدن کاهش میدهند.
وی خاطر نشان کرد: برای کاهش ریسک پوکی استخوان علاوه بر مصرف ۲ واحد لبنیات یعنی دو لیوان شیر یا دو لیوان ماست در روز، حتما ماهانه مکمل ویتامن دی ۵۰ هزار واحدی مصرف کنید. برای آگاهی از وضعیت ویتامین D بهتر است با یک آزمایش خون ساده سطح سرمی ویتامین D خود را بررسی کنید. به یاد داشته باشید که همیشه این سطح سرمی باید بالای ۳۰ باشد و اگر کمتر از ۳۰ باشد باید به پزشک یا کارشناس تغذیه مراجعه کنید تا میزان مصرف ویتامین D را برایتان تا آمدن به سطح مطلوب تجویز کنند.