درد مزمن، یکی از علائم شایع کیست تارلوف است که میتواند بر قسمت پایین کمر، بهویژه زیر کمر تاثیر بگذارد و به سمت باسن و پاها گسترش یابد. در این مقاله با علائم، تشخیص و درمان کیست تارلوف آشنا میشوید.
علائم و نشانههای کیست تارلوف
بسیاری از موارد کیست تارلوف، بدون علامتند و با علائم همراه نیستند. با این حال، کیستهای تارلوف میتوانند بزرگ شوند و در نهایت به ریشههای عصبی مجاور، یا اعصاب موجود در کیست فشرده یا آسیب بزنند که به آن «رادیکولوپاتی» میگویند.
علائم خاص و شدت آنها از فردی به فرد دیگر و با توجه به موقعیت کیست در امتداد ستون فقرات، متفاوت است.
درد مزمن، یکی از علائم شایع است. درد ناشی از کیستهای کمری ساکرال ممکن است بر قسمت پایین کمر، بهویژه زیر کمر تاثیر بگذارد و به باسن و پاها گسترش یابد.
درد ممکن است با راه رفتن بدتر شود. علائم هم ممکن است به تدریج بدتر شوند. در برخی افراد ممکن است نشستن یا ایستادن درد را تشدید کند. دراز کشیدن ممکن است درد را تسکین دهد.
درد ممکن است با راه رفتن بدتر شود. علائم هم ممکن است به تدریج بدتر شوند. در برخی افراد ممکن است نشستن یا ایستادن درد را تشدید کند. دراز کشیدن ممکن است درد را تسکین دهد. در برخی موارد، در صورتی که کیستها در قسمت فوقانی ستون فقرات قرار داشته باشند، درد میتواند روی قسمت فوقانی کمر، گردن، بازوها و دستها هم تاثیر بگذارد. درد ممکن است هنگام سرفه، یا عطسه بدتر شود. افراد مبتلا همچنین درد فرج، بیضه، رکتوم، لگن و شکم را هم گزارش کردهاند.
به این دلیل که کیست تارلوف میتواند بر اعصاب تاثیر بگذارد، علائم مربوط به از دست دادن عملکرد عصبی هم ممکن است ایجاد شود که شامل ضعف در پاها، کاهش رفلکس، از دست دادن حس روی پوست و تغییرات در عملکرد روده یا مثانه مانند بیاختیاری یا ادرار دردناک باشد.
علائم دیگر کیست تارلوف
برخی از افراد ممکن است در تخلیه مثانه مشکل داشته باشند و یبوست هم جزو علائم گزارش شده است. ممکن است افراد مبتلا تغییراتی در عملکرد جنسی مانند ناتوانی جنسی را نیز تجربه کنند.
افراد مبتلا همچنین ممکن است احساس سوزش یا گزگز غیرطبیعی، یا بیحسی و کاهش حساسیت بهویژه در پاها داشته باشند. حساسیت یا درد ممکن است در اطراف ناحیه درگیر ستون فقرات به وجود بیاید.
علائم دیگری مثل سردردهای مزمن، تاری دید، فشار پشت چشم، سرگیجه و کشیدن پا هنگام راه رفتن به دلیل ضعف عضلات مچ پا و پا هم توسط بیماران گزارش شده است. برخی از افراد نازک شدن پیشرونده استخوان ستون فقرات روی کیست را تجربه میکنند.
علل کیست تارلوف
علت دقیق کیست تارلوف، ناشناخته است. نظریات متعددی وجود دارد از جمله اینکه کیستها از یک فرآیند التهابی در غلاف ریشه عصبی ناشی میشوند، یا اینکه ضربه به غلاف ریشه عصبی آسیب میزند و باعث نشت مایع مغزی نخاعی به ناحیهای میشود که کیست در آن به وجود میآید.
برخی از محققان معتقدند که یک ارتباط مادرزادی غیرطبیعی بین فضای زیر عنکبوتیه و ناحیه اطراف اعصاب آسیبدیده وجود دارد. این اتصال ممکن است پس از نشت مایع مغزی نخاعی و ایجاد کیست باقی بماند، یا در نهایت بسته شود.
در بسیاری از موارد، افراد مبتلا به کیست تارلوف بدون علامت، نشانههایی را پس از ضربه، یا فعالیتهایی که فشار مایع مغزی نخاعی را افزایش میدهند مثل بلند کردن اجسام سنگین، بروز میدهند.
در بسیاری از موارد، افراد مبتلا به کیست تارلوف بدون علامت، نشانههایی را پس از ضربه، یا فعالیتهایی که فشار مایع مغزی نخاعی را افزایش میدهند مثل بلند کردن اجسام سنگین، بروز میدهند.
تحقیقات بیشتری برای درک مکانیسمهای زمینهای که باعث ایجاد کیستهای تارلوف یا شروع علائم آن میشوند، نیاز است.
اختلالات مرتبط
علائم برخی از اختلالات به علائم کیست تارلوف شبیه است.
نوروفیبرومها، شوانوما و کیستهای عنکبوتیه، برخی از این اختلالات هستند. این کیستها و تومورها ممکن است باعث فشرده شدن طناب نخاعی یا ریشههای عصبی شوند.
کیستهای عنکبوتیه کیسههایی پر از مایع هستند که روی غشای عنکبوتیه که مغز (داخل جمجمه) و نخاع (نخاع) را میپوشاند، ایجاد میشوند.
تشخیص کیست تارلوف
تشخیص کیست تارلوف ممکن است بر اساس ارزیابی بالینی کامل، شرح حال دقیق بیمار با شناسایی علائم مشخصه و معاینه عصبی صورت بگیرد. این تشخیص با انجام انواع آزمایشات تخصصی تایید میشود. در برخی موارد، تشخیص کیست تارلوف به صورت اتفاقی از طریق بررسی اشعه ایکس یا اسکن ام آر آی به دلایل دیگر انجام میشود.
آزمایش دیگری که «میلوگرام» نام دارد، از رنگی مخصوص به نام ماده کنتراست و اشعه ایکس و همچنین سی تی اسکن برای ایجاد تصویری از فضای زیر عنکبوتیه استفاده میکند.
تست و آزمایش بالینی
ام آری آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) در ناحیه کمر و توموگرافی کامپیوتری هر دو میتوانند کیست تارلوف را نشان دهند. در طول ام آر آی، یک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر مقطعی از اندام مورد مطالعه استفاده میشود.
آزمایش دیگری که «میلوگرام» نام دارد، از رنگی مخصوص به نام ماده کنتراست و اشعه ایکس و همچنین سی تی اسکن برای ایجاد تصویری از فضای زیر عنکبوتیه استفاده میکند.
در این آزمایش که تحت بیحسی موضعی انجام میشود، مایع حاجب از طریق یک سوزن نازک به کانال نخاعی تزریق میشود. این رنگ به ساختارهای خاصی مانند ریشههای عصبی و کانال نخاعی اجازه میدهد تا با اشعه ایکس واضحتر دیده شوند.
اندازه و محل اتصال بین کیست و فضای طبیعی حاوی مایع نخاعی را میتوان با سی تی اسکن پس از میلوگرام نشان داد.
درمان کیست تارلوف
درمان کیست تارلوف، شامل دو درمان است:
درمان غیر جراحی
درمانهای غیرجراحی، شامل تخلیه کمری مایع مغزی نخاعی، آسپیراسیون کیست با هدایت سی تی اسکن و یک تکنیک جدیدتر شامل برداشتن مایع مغزی نخاعی از داخل کیست و سپس پر کردن فضا با تزریق چسب فیبرین است. اما هیچکدام از این روشها از عود مجدد کیست جلوگیری نمیکند.
عمل جراحی
در جراحی کیست تارلوف، کیست باز و مایع تخلیه میشود، سپس برای جلوگیری از برگشت مایع، کیست را با تزریق چسب فیبرین یا مواد دیگر مسدود میکنند.
تکنیکهای جراحی مغز و اعصاب برای کیستهای علامتدار تارلوف شامل لامینکتومی ساده با فشار، برداشتن کیست، یا ریشه عصب است.
اگر میخواهید گزینه جراحی را انتخاب کنید همیشه باید با مشورت با پزشک، فواید جراحی را به دقت در برابر خطرات آن بسنجید.
خلاصه
کیستهای تارلوف، کیسههایی پر از مایع هستند که بر روی ریشههای عصبی ستون فقرات، بهویژه در نزدیکی پایه ستون فقرات (ناحیه خاجی) تاثیر میگذارند. افراد ممکن است تحت تاثیر کیستهای متعدد با اندازههای مختلف قرار بگیرند. علائم کیست تارلوف بسته به اندازه و محل خاص کیست تفاوت دارد. به طور کلی، هر چه کیست تارلوف بزرگتر باشد، احتمال بروز علائم بیشتر است.
علائمی که گاهی اوقات توسط کیست تارلوف ایجاد میشود شامل درد در ناحیه تحت تاثیر اعصاب آسیبدیده، بیحسی و تغییر حس، ناتوانی در کنترل حرکات مثانه و روده (بیاختیاری) و ناتوانی جنسی است. ضعف در پاها هم به ندرت رخ میدهد.