به گزارش صد آنلاین، یک تحقیق علمی جدید هشداری جدی برای صدها هزار خانواده است که از اجاقهای گازی در خانه خود استفاده میکنند. این تحقیق نشان داده که این وسیله مشهور آشپزخانه ممکن است زنگ خطری برای سلامت انسان، به ویژه کودکان، باشد.
سرطان همچنان یکی از شایعترین علل مرگ در سراسر جهان است. سرطانهای پوست، ریه، سینه، کولون-رکتوم و پروستات، بیشترین شیوع را دارند. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی (WHO)، در سال 2022 بیش از 20 میلیون مورد جدید سرطان تشخیص داده شد و حدود 10 میلیون نفر در سراسر دنیا بر اثر این بیماری جان باختند.
اگرچه دخانیات، چاقی، الکل و عدم فعالیت بدنی نقش عمدهای در بروز سرطانها دارند، اما عوامل محیطی نیز میتوانند سهم قابل توجهی در افزایش خطر ابتلا داشته باشند. حالا مطالعه جدیدی این گزاره را تقویت کرده که استفاده از اجاق گاز در خانهها، خطر سرطان را افزایش میدهد.
تیم تحقیقاتی دانشگاه استنفورد متوجه شدند که اجاقهای گازی — چه از گاز طبیعی و چه از کپسول گاز پروپان استفاده کنند — در حین کار خود بنزن آزاد میکنند. بنزن یک ماده شیمیایی شناخته شده و سرطانزا است که با انواع سرطانهای خون از جمله لوسمی مرتبط بوده است.
این ماده حتی در غلظتهای بسیار پایین نیز خطرناک است. سازمان بهداشت جهانی تأکید کرده که هیچ سطحی از قرار گرفتن در معرض بنزن به عنوان "بیخطر" شناخته نمیشود.
در اثر احتراق گاز در اجاقها، بنزن آزاد میشود و در محیط داخل خانه پخش میگردد. این گاز نه تنها در هنگام استفاده از اجاق وجود دارد، بلکه حتی هنگام خاموش بودن دستگاه نیز امکان نشت بنزن وجود دارد.
تحلیلهای این تحقیق نشان میدهد که آپارتمانها و مسکنهای محدود با تهویه ضعیف ، بالاترین سطح خطر را در این زمینه دارند. در این فضاها، بنزن پس از آشپزی به راحتی به قسمتهای دیگر خانه مثل اتاقهای خواب منتشر میشود.
بر اساس یافتههای این مطالعه:
این یافتهها نشان میدهند که کودکان در برابر این ماده خطرناک حساسیت بیشتری دارند و در معرض خطر بیشتری قرار میگیرند.
گرچه باز کردن پنجرهها و تهویه مناسب در کاهش غلظت بنزن مؤثر است، اما به تنهایی نمیتواند این خطر را به صورت کامل از بین ببرد. محققان پیشنهاد میکنند:
با توجه به این یافتهها، لازم است آگاهی عمومی درباره خطرات ناشناخته موجود در محیط خانه افزایش یابد. والدین، به ویژه آنهایی که فرزندان کوچک دارند، باید مراقب این نوع آلایندههای نامرئی باشند و برای کاهش خطر سلامتی اقدامات لازم را انجام دهند.
نکته نهایی: هرچند این یافتهها نگرانکنندهاند، اما باید توجه داشت که خطر سرطان ناشی از اجاق گاز در مقایسه با سایر عوامل بزرگ نیست، ولی چشمانداز جدیدی را در مورد رفتارهای روزمره ما با محیط زندگی فرامیدهد.
منبع: همشهری آنلاین