۲۷ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۳:۲۰
هر ایرانی حداقل چند دندان پوسیده دارد؟ / پوسیدگی دندان در ایران سن و سال نمی‌شناسد
بازدید:۴۹۲
صد آنلاین | اوضاع سلامت دندان‌ها در ایران خوب نیست. آمارها می‌گویند هر ایرانی حداقل ۶ دندان پوسیده دارد. این در حالی است که به ‌گفته پزشکان، اگر مراقب سلامت دندان‌ها باشیم، ممکن است بیشتر آنها تا پایان عمر از دست نروند و همچنان کارایی داشته باشند.
کد خبر : ۴۰۲۵۸

به گزارش صد آنلاین ،پوسیدگی دندان در ایران سن و سال نمی‌شناسد. طبق آمارها حدود 90درصد کودکان زیر ۶سال چند دندان‌ پوسیده دارند، هر کودک ۶ساله ایرانی به‌طور میانگین بیش از ۵دندان پوسیده دارد، افراد ۳۰ تا ۴۰ساله که در اوج سن فعالیت اجتماعی هستند ۱۲ تا ۱۳دندان از دست‌رفته دارند، بیش از ۵۵درصد افراد بالای ۶۵سال هم هیچ دندانی ندارند! بسیاری از شهروندان وقتی صحبت از سلامت دندان می‌شود، قیمت‌های نجومی آن را پیش می‌کشند و گلایه می‌کنند که به ‌دلیل قیمت‌های بالا نمی‌توانند به دندانپزشکی مراجعه کنند، اما کارشناسان معتقدند اگر به ‌خوبی از دندان‌ها مراقبت کنیم، کارمان به این زودی‌ها به دندانپزشکی نمی‌کشد که نیاز باشد نرخ‌های نجومی بپردازیم.



پیشگیری 80درصدی با آموزش


به‌گفته متخصصان، ۸۰ درصد بیماری‌های دهان و دندان با آموزش، قابل پیشگیری است. این در حالی است که بسیاری از شهروندان، مراقبت از دندان را جدی نمی‌گیرند، یا نحوه مراقبت را نمی‌دانند و خیلی از آنها حتی تا دوره سالمندی هم روش درست مسواک ز ن را یاد نمی‌گیرند، یا استفاده از نخ دندان را کاری لاکچری و اضافی می‌دانند. بسیاری از شهروندان نیز نگهداری از دندان کودکان و رسیدگی جدی به آنها را ضروری نمی‌دانند. چون معتقدند دندان شیری مهم نیست.



شاخص پوسیدگی دندان ایرانی‌ها


دکتر علی تاجرنیا، استاد دانشگاه، دندانپزشک و رئیس هیأت مدیره جامعه دندانپزشکی ایران درباره شاخص پوسیدگی دندان در ایران، می‌گوید: «از میزان دندان‌های پوسیده هر ایرانی آمار دقیق و جدیدی وجود ندارد، اما باید گفت تعداد دندان‌های پوسیده ایرانی‌ها به نسبت توقعی که از آن می‌رود، زیاد است.»

او همچنین ادامه می‌دهد: «البته ما از نظر شاخص سلامت دندان در منطقه، اوضاع بدی نداریم، اما وضعیت درجه‌یکی هم نداریم.»دکتر تاجرنیا می‌گوید: «با توجه به اینکه طی چند سال گذشته، پژوهش جدیدی در حوزه میزان پوسیدگی دندان‌های ایرانی‌ها صورت نگرفته، جدیدترین آمار رسمی موجود مربوط به سال۱۳۹۵ است. مطابق این آمار رسمی، شاخص پوسیدگی دندان ایرانی‌ها که به آن DMF گفته می‌شود و شامل میزان دندان‌های پوسیده، ترمیم‌شده و از دست‌رفته است، عدد۱.۸۴ است که این عدد در حد متوسط جهانی است و این یعنی ایران در شرایط حد وسط قرار دارد، ولی کشورهایی همچون کشورهای حوزه اسکاندیناوی (دانمارک، نروژ و سوئد و...) به‌دلیل فعالیت‌های خیلی خوبی که در حوزه آموزش و پیشگیری داشته‌اند، از بقیه نقاط دنیا خیلی جلوترند.»

رئیس هیأت مدیره جامعه دندانپزشکی ایران با بیان این مطلب می‌گوید:«از نظر وضعیت سلامت دندان در مقایسه با کشورهای همسایه باید بگویم مثلا در مقایسه با کشورهایی که از لحاظ اقتصادی برخوردارترند، وضعیت یکسانی داریم و در مقایسه با همسایه‌های توسعه‌نیافته‌ وضعیت‌مان بهتر است.»



10نکته درباره رعایت بهداشت دندان

 


1- قبل از خواب حتما مسواک بزنید.
2- خمیردندان‌تان حتما فلوراید داشته باشد.
3- بهداشت زبان و لثه فراموش نشود.
4- استفاده از نخ‌ دندان مخصوصا در فواصل دندان‌ها انجام شود.
5- آب فراوان بنوشید.
6- غذای قندی کمتر بخورید.
7- سیگار و دخانیات مصرف نکنید.
8- مراجعه به دندانپزشک فراموش نشود.
9- میوه و سبزیجات زیاد مصرف کنید.
10- استفاده از دهان‌شویه فراموش نشود.

 



آموزش؛ کلید پیشگیری

 


کارشناسان تأکید دارند که برای جلوگیری از پرداخت هزینه‌های سنگین دندانپزشکی، بهتر است خانواده‌ها بحث پیشگیری را در سبدهای مصرفی خانوار خود بگذارند؛ چرا که هم هزینه‌ای ندارد و هم دندان‌ها تا سال‌ها سالم می‌مانند. رئیس هیأت مدیره جامعه دندانپزشکی ایران، آموزش را کلید پیشگیری از مشکلات دهان و دندان می‌داند و می‌گوید: «درمان‌های دندانپزشکی در اکثر کشورهای دنیا درمان‌های گران‌قیمتی هستند و نه صنعت بیمه و نه دولت‌ها آن را به‌صورت کامل و درست پوشش نمی‌دهند؛ بنابراین بیشتر کشورها تمرکز خود را بر پیشگیری گذاشته‌اند تا میزان پوسیدگی دندان‌های شهروندان را کاهش دهند.»

دکتر تاجرنیا تأکید می‌کند: «تنها راه ارتقای سلامت دهان و دندان، پیشگیری است نه هیچ‌چیز دیگر. درمان، دیر و هزینه‌بر است، اما پیشگیری هزینه زیادی هم ندارد.»این استاد دانشگاه می‌گوید: «قیمت خدمات دندانپزشکی در کشور ما گران است و برای دریافت این خدمات، یا مردم باید توانایی مالی مناسبی داشته باشند یا دولت باید کمک کند. الان اقتصاد مردم دچار چالش‌های جدی است و درمان‌های دندانپزشکی عملا از سبد خدمات طبقه متوسط حذف شده است. مگر کسانی که بیمه تکمیلی مناسبی دارند یا در نهادهای دولتی شاغلند و دولت، آنها را حمایت می‌کند.» پوسیدگی دندان در ایران سن و سال نمی‌شناسد.

طبق آمارها حدود 90درصد کودکان زیر ۶سال چند دندان‌ پوسیده دارند، هر کودک ۶ساله ایرانی به‌طور میانگین بیش از ۵دندان پوسیده دارد، افراد ۳۰ تا ۴۰ساله که در اوج سن فعالیت اجتماعی هستند ۱۲ تا ۱۳دندان از دست‌رفته دارند، بیش از ۵۵درصد افراد بالای ۶۵سال هم هیچ دندانی ندارند! بسیاری از شهروندان وقتی صحبت از سلامت دندان می‌شود، قیمت‌های نجومی آن را پیش می‌کشند و گلایه می‌کنند که به ‌دلیل قیمت‌های بالا نمی‌توانند به دندانپزشکی مراجعه کنند، اما کارشناسان معتقدند اگر به ‌خوبی از دندان‌ها مراقبت کنیم، کارمان به این زودی‌ها به دندانپزشکی نمی‌کشد که نیاز باشد نرخ‌های نجومی بپردازیم.

 

اشتراک گذاری:
برچسب ها :
ارسال نظر
تازه‌ها
پربیننده‌ها پربحث‌ها