به گزارش صد آنلاین، افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در معرض خطر بالاتری برای توسعه کلسترول بالا هستند که یک عامل خطر برای بیماری قلبی است. به طور سنتی، رژیم غذایی با کربوهیدرات بالا و چربی کم به عنوان بهترین گزینه برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در نظر گرفته میشد. با این حال، در طی چند سال گذشته، برخی مطالعات نشان دادهاند که پیروی از رژیم غذایی کمکربوهیدرات و پرچرب ممکن است برای این افراد مفید باشد.
مطالعهای جدید پیشنهاد میکند که جایگزینی بخشی از کربوهیدراتهای غذایی با پروتئین و چربی در رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ ممکن است به بهبود سطح کلسترول آنها کمک کند. افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، وضعیتی که در آن بدن در کنترل سطح قند خون مشکل دارد، در معرض خطر بیشتری برای بیماریهای قلبی عروقی قرار دارند.
مطالعات قبلی نشان میدهد که افرادی با دیابت نوع ۲ خطر بالاتری برای توسعه کلسترول بالا دارند که خود یک عامل خطر برای بیماری قلبی است.
هم دیابت نوع ۲ و هم کلسترول بالا میتوانند اغلب با تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی مدیریت شوند. به طور سنتی، رژیم غذایی با کربوهیدرات بالا و چربی کم، با منابع کربوهیدرات سالم و غذاهای غنی از فیبر، بهترین گزینه برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در نظر گرفته میشد.
با این حال، در سالهای اخیر، برخی مطالعات نشان میدهند که پیروی از رژیم غذایی کمکربوهیدرات و پرچرب ممکن است برای این افراد مفید باشد.
مطالعهای که در ژانویه ۲۰۲۳ منتشر شد نشان داد که ۵۱٪ از شرکتکنندگان در مطالعه توانستند دیابت نوع ۲ خود را با پیروی از رژیم غذایی کمکربوهیدرات بهبود بخشند. تحقیقی که در اکتبر ۲۰۲۴ منتشر شد، گزارش کرد که پیروی از رژیم غذایی کمکربوهیدرات ممکن است عملکرد سلولهای بتا را در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بهبود بخشد، و باعث شود که این بیماری راحتتر مدیریت شود.
اکنون، مطالعهای جدید که اخیراً در مجلهی آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شده است، به این مجموعه تحقیقات اضافه میشود و بیان میکند که جایگزینی بخشی از کربوهیدراتهای رژیمی با پروتئین و چربی در رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ ممکن است به بهبود سطح کلسترول آنها کمک کند. رژیم غذایی کمکربوهیدرات و پرپروتئین با کاهش سطح کلسترول "بد" مرتبط شده است.
این تحقیقات شامل یافتههای دو مطالعه مختلف است که در بیمارستان دانشگاه کپنهاگ انجام شده است. اولین مطالعه ایزوانرژتیک (Iso) شامل ۳۰ شرکتکننده با دیابت نوع ۲ بود که بر حفظ وزن فعلی خود تمرکز داشتند، در حالی که دومین مطالعه هیپوانرژتیک (Hypo) شامل ۷۲ شرکتکننده با دیابت نوع ۲ بود که هدف آنها کاهش وزن بود.
در هر دو مطالعه، شرکتکنندگان برای شش هفته با وعدههای غذایی برای رژیم کمکربوهیدرات و پرپروتئین (CRHP) یا رژیم دیابت معمولی تغذیه شدند.
ترکیب مواد مغذی به این صورت بود:
- رژیم کمکربوهیدرات و پرپروتئین: ۳۰٪ کالری از کربوهیدرات، ۳۰٪ از پروتئین، و ۴۰٪ از چربی
- رژیم دیابت معمولی: ۵۰٪ کالری از کربوهیدرات، ۱۷٪ از پروتئین، و ۳۳٪ از چربی
پس از مطالعه ایزو، محققان دریافتند که اگرچه وزن در هر دو گروه رژیم غذایی حفظ شد، اما کسانی که رژیم CRHP را دنبال کردند سطح لیپوپروتئینهای غنی از تریآسیلگلیسیرول (TRLs)، آپولیپوپروتئین B، و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) - که به عنوان کلسترول "بد" شناخته میشود - را کاهش دادند، در حالیکه میزان کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) - کلسترول "خوب" - را افزایش دادند، در مقایسه با کسانی که رژیم دیابت معمولی را دنبال کردند.
هنگام تجزیه و تحلیل مطالعه هایپو، کاهش وزن ناشی از پیروی از رژیم CRHP نیز تمایل به کاهش TRL و LDL داشت و HDL را در مقایسه با کسانی که وزن مشابهی را با پیروی از رژیم دیابت معمولی کاهش داده بودند، افزایش داد.
با این حال، در مطالعه هایپو، اثرات متابولیک رژیم CRHP در مقایسه با رژیم دیابت معمولی کمتر قابل توجه بود. محققان پیشنهاد میکنند که این ممکن است به دلیل آن باشد که کاهش وزن در هر دو گروه رژیم غذایی به طور مؤثری سطح کلسترول و لیپوپروتئین را بهبود بخشید، احتمالاً تأثیر تفاوتهای ترکیب مواد مغذی در رژیمهای غذایی را تحتالشعاع قرار داد.
در هر دو مطالعه، محققان همچنین دریافتند که پیروی از رژیم CRHP با کاهش تریآسیلگلیسیرول داخل کبدی (IHTG) مرتبط است - که در صورت بالاتر بودن میتواند نشانهای از عدم تعادل اسیدهای چرب در کبد باشد - نسبت به رژیم دیابت معمولی.
نیاز به تحقیقات بیشتر درباره رژیمهای غذایی سالم برای قلب
Medical News Today با دکتر یو-مینگ نی، متخصص قلب و عروق و لیپیدولوژیست در مرکز پزشکی قلب و عروق MemorialCare در Fountain Valley, CA، درباره این مطالعه صحبت کرد.
او گفت: «معمولاً رژیمهای کمکربوهیدرات با مصرف چربی بالاتر همراه است و این مصرف بیشتر چربی و کلسترول تمایل دارد که به سطوح بالاتر کلسترول منجر شود، بنابراین این یافته کمی غیرمعمول خواهد بود. دوست دارم آن را در مطالعات بزرگتر ببینم، اما اینکه آیا واقعاً منجر به کاهش بیماری قلبی عروقی میشود قابل بحث است، زیرا میدانیم که معمولاً رژیمهای غذایی با کربوهیدرات بالا و چربی کم مانند رژیم مدیترانهای تمایل به سلامتی بیشتر و نرخ پایینتر بیماریهای قلبی عروقی دارند. اولین واکنش من قطعاً جالب است و احتمالاً نیاز به پیگیری دارد.»
او ادامه داد: «میدانیم که بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ در معرض خطر بیشتری برای بیماریهای قلبی عروقی قرار دارند، بدون توجه به سطوح کلسترول، زیرا گلوکز در خون میتواند به دیوارهی رگهای خونی آسیب برساند - که ما به آن آسیب عروقی میگوییم. و وقتی رگهای خونی آسیب میبینند، احتمال التهاب در آن منطقه بیشتر است، کلسترول رسوب میکند و ممکن است منجر به حمله قلبی یا سکته شود.»
او افزود: «همیشه مهم است که تحقیقات رژیم غذایی انجام شود زیرا آنچه میخورید برای سلامت شما بسیار مهم است. شما انتظار دارید که برای چیزی به این مهمی که هر روز چندین بار انجام میدهیم، وضوحی در مورد چه نوع رژیم غذایی سالم برای پیگیری وجود داشته باشد، اما در واقع هنوز هم سؤالاتی مطرح است، فقط بهخاطر چالشهای انجام پژوهش در این زمینه. بنابراین هرگونه پژوهشی که به ما کمک کند تا بهترین رژیم غذایی سالم برای قلب را تعیین کنیم قدر دانی میشود.»
بهترین کربوهیدراتها برای دیابت نوع ۲ کدامند؟
MNT همچنین با مونیک ریچارد، متخصص تغذیه و مالک Nutrition-In-Sight، صحبت کرد تا نکات برتر او را درباره بهترین کربوهیدراتها برای افرادی که دیابت نوع ۲ یا پیشدیابت دارند، دریافت کند.
ریچارد توضیح داد: «اغلب اولین راه برای کنترل گلوکز هنگام کار با افرادی که پیشدیابت یا دیابت دارند، تنظیم مصرف کربوهیدرات همچنین آموزش درباره دلایل اهمیت آن است (راهنمایی: کربوهیدراتها به گلوکز تجزیه میشوند که به نوبه خود بر تنظیم گلوکز خون تأثیر میگذارد)، کیفیت، تنوع میان گروههای غذایی کربوهیدرات (پروفایل کربوهیدرات یک دونات بسیار متفاوت از میزان کربوهیدرات در بروکلی یا حتی یک سیبزمینی است)، و تمام تفاوتهای ظریف بین آنها.»
او ادامه داد: «کاهش کامل مصرف کربوهیدراتها معمولاً در طولانیمدت سودمند نیست. ما به کربوهیدراتها برای سوخت، سلامت ذهن، فیبر، و دلایل متعددی نیاز داریم. اما مهم است که نوع، مقدار و کیفیت کربوهیدراتهای مورد نیاز به همراه پروتئین و چربی به ازای هر فرد خاص بررسی شود که میتواند تفاوت قابل توجهی به همراه داشته باشد.»
ریچارد پیشنهاد کرد که تمرکز بر غذاهایی با کربوهیدرات طبیعی کم که اغلب دارای فیبر بالاتر هستند، مفید است، از جمله:
- سبزیجات برگدار
- گوجهفرنگی
- هویج
- پیاز
- کلم
- خیار
- فلفل دلمهای
- کرفس
- گلکلم
- بروکلی
ریچارد همچنین توصیه کرد هنگام خوردن غذاهایی که دارای کربوهیدرات بالاتری هستند مانند:
- سیبزمینی (شیرین، پخته یا دیگر) پوست آن را مصرف کنید (بعد از شستشو) برای افزودن فیبر بیشتر، از انواع تاپینگهای جایگزین مانند خردل، گیاهانی مانند شوید یا جعفری، ادویهجات، یا سس باربکیو به جای کره، پنیر، و بیکن استفاده کنید
- استفاده از کدو اسپتیلی، گلکلم، یا نودلهای شیراکی به جای پاستا به طور قابل توجهی کربوهیدراتها را کاهش میدهد و مواد مغذی اضافی مفیدی را اضافه میکند
ریچارد گفت: «وقتی به مشتریان و بیمارانم درباره کربوهیدراتها آموزش میدهم به آنها میگویم که "هیچچیز خارج از میز نیست" (با اجازه جسارت). همه چیز به فهمیدن اندازههای بخش و همچنین چگونگی تأثیر آن غذا در بدن شما بستگی دارد. یک فرد مبتلا به دیابت ممکن است واکنش گلوکز خونی بسیار متفاوتی از پیتزا در مقایسه با فرد دیگری با دیابت داشته باشد.»
ریچارد افزود: «درک آن اطلاعات با استفاده از مانیتورهای پیوسته گلوکز (CGM) و همچنین تمام عواملی که ممکن است به عنوان یک فرد خاص بر شما تأثیر بگذارند (ژنتیک، فعالیت، سلامت کنونی، وزن، وضعیت هیدراتاسیون، و غیره) لازم است تا بفهمیم چه توزیع ماکرونوترینتها مفید خواهد بود و سپس درک این که چگونه آن به وعدههای غذایی و میانوعدهها ترجمه میشود. این میتواند برای بسیاری از افراد بسیار گیجکننده باشد، اما به عنوان یک متخصص تغذیه ثبت شده (RDN) من اینجا هستم تا از شما حمایت کنم، راهنمایی کنم و به شما در پیمایش مسیر کمک کنم.»/ انتخاب