به گزارش صد آنلاین ، میخائیل پودولیاک، مشاور رئیس دفتر رئیس جمهور اوکراین شب گذشته در یک گفتگوی تلویزیونی، تاکید کرد که پارلمان اعلای این کشور باید در اسرع وقت تغییرات مربوط به تشدید لایحه بسیج را تصویب کند.
وی با اشاره به اینکه پارلمان (رادا) باید به تصمیمات خاصی در این زمینه دست یابد و فوراً آن را تصویب کند، یادآور شد که لایحه پیشنهادی دولت به طور فعال در حال بحث است و نظرات مختلفی درباره آن وجود دارد. با این حال، پودولیاک معتقد است که نتیجه "نه یک قانون ایدهآل، بلکه یک قانون بهینه سازی شده" خواهد بود.
در اواسط ماه دسامبر، ولادیمیر زلنسکی گفت که مقامات ارتش پیشنهاد بکارگیری ۵۰۰ هزار نفر دیگر در دور جدید بسیج را دادهاند. ولی بطور همزمان، والری زالوژنی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین، سخنان رئیسجمهور درباره تعداد افرادی که باید در کشور بسیج شوند را تکذیب کرد.
در اواخر دسامبر، کابینه وزیران اوکراین لایحه جدید و البته سخت گیرانه در خصوص بسیج در این کشور را به پارلمان اوکراین ارائه کرد. به گفته برخی کارشناسان، کییف، در صورت تصویب قانون جدید بسیج به سختترین شکل آن، ممکن است تا ۱۰ میلیون نفر را به صفوف نیروهای مسلح اوکراین جذب کرده و کمبود نیروی انسانی خود را جبران کند، اما مشکل اینجاست که این افراد انگیزهای برای جنگیدن نخواهند داشت.
در عین حال، پیش نویس ین لایحه قبلاً برای بازبینی ارسال شده و نمایندگان تعدادی از مفاد آن را متناقض با قانون اساسی اوکراین تشخیص دادهاند. نمایندگان پارلمان اوکراین عجلهای برای تصویب لایحه بسیج ندارند و نگرانیهایی در خصوص واکنش منفی و شدید شهروندان اوکراینی به این قانون وجود دارد.
به دنبال کمیته مبارزه با فساد پارلمان که خطراتی را در متن سند مشاهده کرده، نظر اداره اصلی کارشناسی علمی نیز به این لایحه منفی است.
در ماههای اخیر، رسانههای اوکراینی و غربی به طور فعال موضوع کمبود نیروی انسانی برای جایگزینی پرسنل نظامی در منطقه درگیری را گزارش میدهند. در حال حاضر، طبق اظهارات مقامات اوکراینی، از ۶۰۰ هزار تا ۸۰۰ هزار نیروی رزمنده در جبهه نبرد حضور دارند. این در حالی است که بسیاری از آنها به معنای واقعی کلمه از آغاز درگیری در منطقه جنگی بودهاند. این موضوع اغلب توسط خود نظامیان مطرح میشود. در عین حال، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین در پایان دسامبر ۲۰۲۳ از نظریه انتقال چرخشی هر شش ماه یکبار نیروها انتقاد کرد و یادآور شد که در شرایط کنونی، پیشبینی توسعه روند اوضاع حتی برای در سه آینده نیز دشوار است.
از سوی دیگر، عدم چرخش به موقع باعث ایجاد تنش مضاعف در میان نیروهای اوکراین شده و این مشکل به ویژه در پس زمینه عدم موفقیت نظامی ارتش اوکراین و نیاز آشکار برای تزریق بیشتر سلاح و پول از سوی اهداکنندگان غربی، حاد شده است.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به ششصد و هشتاد و ششمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
روزنامه "واشنگتن پست" در تحلیلی نوشته است که قطع کمکهای مالی و نظامی از سوی ایالات متحده برای اوکراین نتیجهای فاجعه بار خواهد داشت. در این مقاله آمده است: پیامد اجتناب ناپذیر قطع حمایتهای گسترده واشنگتن، افزایش نابرابری قابل توجه در تواناییهای رزمی ارتش اوکراین و نیروهای مسلح روسیه خواهد بود. این نابرابری برای کییف مرگبار خواهد بود.
این نشریه به نقل از رئیس مرکز تحلیل سیاست اروپا، آلینا پلیاکوا مینویسد: اوکراین از روی لجبازی با مذاکرات صلح با روسیه موافقت نخواهد کرد، اما به ناچار در صورت قطع حمایتهای آمریکا، در درگیری نظامی شکست خواهد خورد. وی معتقد است: پیامدهای قطع کمک واشنگتن به سادگی برای کییف فاجعه بار خواهد بود. <…> این بدان معنی است که ایالات متحده به عنوان یک رهبر جهانی به طور قابل توجهی تضعیف خواهد شد - من فکر میکنم که پیروزی روسیه در اوکراین، صادقانه بگویم به منزله پایان سلطه جهانی ایالات متحده است.
سرتیپ بازنشسته ارتش ایالات متحده مارک آرنولد که در ماه نوامبر سه هفته را در اوکراین گذراند، نیز موضع گیری مشابهی داشته و با اشاره به برتری روسیه در زمینه تعداد نیروها و تجهیزات نظامی، یادآور شده: این مسئله حتی با توجه به تدارکات نظامی رسیده از کشورهای غربی به اوکراین نیز احساس میشود. فقدان تجهیزات نظامی کارایی رزمی نیروهای اوکراینی را به طور کامل از بین خواهد برد.
به گفته وی، پهپادهای روسیه اکنون بر حریم هوایی اوکراین تسلط دارند. این پهپادها نقش مهمی در اجرای ماموریتهای حملات عمیق روسیه و ایجاد اختلال در تحرکات نظامی اوکراین ایفا کردهاند و به طور موثر پویایی در عملیات زمینی را نیز تغییر دادهاند.
جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی کاخ سفید شب گذشته، سهشنبه در نشست منظم خود برای خبرنگاران اعلام کرد که ایالات متحده قصد دارد موضوع انتقال موشکهای بالستیک به روسیه توسط کره شمالی که گویا از آنها در درگیری با اوکراین استفاده میشود را در نشست روز چهارشنبه ۱۰ ژانویه شورای امنیت سازمان ملل مطرح کند.
کربی بار دیگر استدلال کرد که به دلیل تحریمهای غرب، روسیه شروع به افزایش همکاریهای فنی-نظامی با کره شمالی کرده و ظاهراً موشکهای بالستیک و سیستم پرتاب موشک از این کشور به روسیه ارسال شده است. به عقیده مقامات واشنگتن، نیروهای روسی از آنها در جنگ با اوکراین استفاده کردهاند. وی افزود: آمریکا در حال ارزیابی تاثیر این حملات است.
کربی یادآور شد که وزرای خارجه ۴۷ کشور از جمله آرژانتین، آلمان، گرجستان، ایالات متحده، فنلاند، فرانسه و همچنین جوزپ بورل، رئیس دیپلماسی اتحادیه اروپا، روز سهشنبه بیانیهای مشترک منتشر کرده و "تامین تسلیحاتی کره شمالی برای روسیه و علیه اوکراین" را محکوم کردند.
این مقام کاخ سفید ادامه داد: «انتقال موشکهای بالستیک از کره شمالی به روسیه مستقیماً قطعنامههای متعدد شورای امنیت سازمان ملل را نقض میکند. ما فردا به همراه متحدان و شرکای خود موضوع انتقال این تجهیزات نظامی به روسیه را در شورای امنیت مطرح و خواستار پاسخگویی روسیه در قبال آن خواهیم بود که نقض دیگری از تعهدات بین المللی این کشور است.»
کربی تاکید کرد که واشنگتن و متحدانش به اعمال تحریمها «علیه کشورهایی که چنین انتقال تسلیحاتی را تسهیل میکنند» ادامه خواهند داد.
روز گذشته دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در مورد ادعای کاخ سفید درباره استفاده ادعایی روسیه از موشکهای کره شمالی برای حمله به اوکراین اظهار نظری نکرد. زمانی که خبرنگاران از او خواستند درباره این اطلاعات توضیح دهد، به خبرنگاران گفت: «ما تفسیری درباره این ادعا ارائه نخواهیم کرد.»
چاک شومر، رهبر اکثریت دموکرات مجلس نمایندگان کنگره آمریکا شب گذشته طی سخنرانی در مجلس سنا به این واقعیت اشاره کرد که مهمات نیروهای مسلح اوکراین در حال تمام شدن است و در چنین شرایطی، درخواست کاخ سفید برای تصویب کمک مضاعف به اوکراین هنوز مورد تایید قرار نگرفته است.
این نماینده کنگره گفت: مهمات اوکراینیها در حال تمام شدن است. به گفته یکی از نظامیان، آنها فقط میتوانند در ازای هر پنج شلیکی که روسها به سمت آنها انجام می دهند، به یکی پاسخ دهند.
شومر همچنین تاکید کرد که واشنگتن باید از انفعال در مورد ارائه کمک به کییف دست برداشته و دست به اقدام بزند.
دیوید کامرون، وزیر امور خارجه انگلیس اعلام کرد که دولت بریتانیا و دیگر کشورهای غربی آماده هستند تا برای سالها از اوکراین حمایت مالی و نظامی کنند.
این سیاستمدار در جریان سخنرانی خود در کمیته سیاست خارجی پارلمان بریتانیا گفت: ما آماده حمایت از اوکراین برای سالهای ۲۰۲۴، ۲۰۲۵، ۲۰۲۶ هستیم، ما آمادگی داریم تا این حمایت را به آنها ارائه دهیم، زیرا مناقشه کنونی در اوکراین چالش اصلی برای نسل ماست.
وی همچنین بر لزوم افزایش تولید تسلیحات نظامی برای عرضه به کییف تاکید کرد و افزود: «برای اینکه "مجموع تولید ناخالص داخلی کشورهای ائتلاف ما ۲۵ برابر بیشتر از روسیه است". ما به همراه متحدانمان میخواهیم به پوتین [رئیسجمهور روسیه] کاملاً ثابت کنیم که سیاست صبر و انتظار او کارساز نخواهد بود.»
علاوه بر این، وزیر امور خارجه اعلام کرد که لندن به زودی بسته کمکی بعدی خود به اوکراین برای سال ۲۰۲۴ را اعلام خواهد کرد.
رستم عمروف، وزیر دفاع اوکراین روز گذشته اعلام کرد که یک ممیزی داخلی که توسط وزارت دفاع در مدت زمان کوتاهی انجام شده، سرقت مرتکب شده توسط کارکنان این وزارتخانه به مبلغ بیش از ۱۰ میلیارد گریونا (۲۶۲ میلیون دلار) را فاش کرده است.
او در صفحه خود در شبکه اجتماعی فیسبوک در این باره نوشت: «تاکنون تخلفات زیادی کشف شده است - طی چهار ماه گذشته، بیش از ۱۰ میلیارد گریونا سرقت شده است. ما به همه موارد به شدت واکنش نشان میدهیم. در این زمینه ما از نزدیک با سازمانهای مجری قانون و سرویسهای ویژه اطلاعاتی همکاری داریم.»
علاوه بر این، وزیر دفاع یادآور شد که در ماه دسامبر، سرویس امنیتی اوکراین به همراه وزارت دفاع، یک طرح تقلبی که با خرید مهمات برای نیروهای مسلح اوکراین به مبلغ تقریباً ۱.۵ میلیارد گریونا (۳۹.۳ میلیون دلار) مرتبط بود، را شناسایی و حذف کردند. عمروف افزود: "این بخشی از مسائلی است که ما می توانیم در مورد آن به طور علنی صحبت کنیم. اخبار بیشتری در این زمینه بعداً منتشر خواهد شد."
یوری ایگنات، سخنگوی فرماندهی نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد که نیروهای مسلح با کمبود جدی موشکهای ضدهوایی هدایت شونده مواجه هستند و میزان تدارکات کنونی که از غرب میرسد، نیازهای کییف را پوشش نمیدهد.
این مقام نظامی در یک برنامه تلویزیونی گفت: اوکراین امروزه به تامین تسلیحات غربی وابسته شده است، صحبت تنها بر سر موشکهای هدایت شونده سیستم ضد هوایی نیست. <...> البته کمبود این موشکهای جدی و دارای اهمیت زیادی است.
ایگنات تاکید کرد که متحدان غربی تولید چنین موشکهایی را افزایش دادهاند، اما مصرف آنها قابل توجه است، بنابراین نگرانیهایی در مورد توانایی پوشش نیازهای فعلی کییف در این زمینه وجود دارد.
مجله آلمانی "فوکوس" در تحلیلی نوشته است: پس از اوکراین، آلمان میتواند به زودی تبدیل به بزرگترین بازنده درگیری نظامی در اوکراین شود و همین حالا هم این مسئله قابل مشاهده است. در این مقاله نوشته شده: هیچ کس در آلمان نباید تعجب کند اگر روزی هیچ پیامی در مورد پیروزیهای کییف، حتی اخبار جعلی، روی تابلوی اعلانات وجود نداشته باشد.
همچنین یادآوری شده که غربیترین نقطه اوکراین کمتر از ۱۰ ساعت با برلین فاصله دارد و "ارتش روسیه با عزم تزلزل ناپذیر در حال پیشروی است" در حالی که مزدوران آمریکایی "از میدان نبرد اروپا عقب نشینی میکنند." این نشریه تاکید میکند، این وضعیت در حالی است که طی چند هفته اخیر آخرین بخش از بودجه تصویب شده توسط کنگره ایالات متحده که برای کمک به اوکراین اختصاص داده شده، هزینه شده و پایان یافته است.
علاوه بر این، به دلیل وخامت روابط با مسکو، برلین منابع طولانی مدت و قابل اعتماد گاز ارزان قیمت روسیه را از دست داد. در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱، بیش از ۶۵ درصد گاز وارداتی به آلمان از طرف روسیه تامین میشد. این مجله می افزاید: آلمان بازار اروپای شرقی را نیز از دست داده است. در دوران اوج روابط اقتصادی آلمان و روسیه، حجم تجارت بیش از ۸۰ میلیارد یورو، یا ۴ درصد از کل تجارت خارجی بود. برلین در نتیجه مداخله نظامی در درگیری اوکراین در حال از دست دادن امنیت، رفاه و اعتبار خود در جهان است.
به نوشته این نشریه، به دلیل تغییر جهت گیری ژئواستراتژیک واشنگتن، برلین باید بودجه نظامی خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. آلمان در حال حاضر قادر به دفاع از خود نیست و افزایش بودجه دفاعی باعث تشدید اختلافات داخلی در این کشور خواهد شد.
همچنین یادآوری شده که اگر کمکهای مالی واشنگتن متوقف شود، برلین باید حدود ۱۶ درصد از بودجه فدرال خود را برای سال ۲۰۲۴ هزینه کند تا ارتش اوکراین بتواند از خود دفاع کند، در غیر این صورت شکست نظامی کییف اجتناب ناپذیر است. ضمن اینکه، آلمان باید با زندگی با همسایه روسی خود - بدون قیمومیت آمریکا - سازگار شود و این بدان معناست که سیاست خارجی و امنیتی این کشور باید بازنگری شود.
وانگ ایی، وزیر امور خارجه چین روز گذشته طی سخنرانی خود در سمیناری درباره وضعیت بین المللی و دیپلماسی چین در سال ۲۰۲۳ تاکید کرد که این کشور قصد دارد به تعمیق همکاری متقابلا سودمند با روسیه و اعتماد متقابل بین دو کشور ادامه دهد.
به گفته این دیپلمات، هنگام انتخاب بین همکاری و تقابل، جمهوری خلق چین همیشه اولین گزینه را انتخاب میکند، چرا که روابط کشورهای بزرگ با یکدیگر بر ثبات نظم جهانی تاثیر میگذارد و برای همین آنها مسئولیت سنگین تری را بر عهده دارند.
وی تاکید کرد که به همین دلیل، چین به تقویت همکاری استراتژیک متنوع با روسیه، حمایت از حرکت جهانی به سمت چند قطبی شدن، و تلاش برای دموکراتیک کردن روابط بینالملل ادامه خواهد داد. وزیر خارجه یادآور شد: در سال ۲۰۲۳، شی جین پینگ، رئیس جمهور چین پس از انتخاب مجدد برای سومین دوره، روسیه را برای اولین سفر خارجی خود انتخاب کرد. پس از آن، در طول سال گذشته، رهبر چین دو بار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دیدار و گفتگو کرد.
بانک جهانی پیش بینی خود در زمینه رشد تولید ناخالص داخلی روسیه در سال ۲۰۲۳ از ۱.۶ درصد پیش بینی شده در اکتبر گذشته را به ۲.۶ درصد افزایش داد و همچنین پیش بینیهای خود در این زمینه برای سال های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ را نیز تأیید کرد. این نتیجه از گزارش چشم انداز اقتصاد جهانی (Global Economic Prospects) منتشر شده در وب سایت رسمی این سازمان مالی بین المللی بدست آمده است.
بانک جهانی رشد تولید ناخالص داخلی فدراسیون روسیه در سال گذشته را قویتر از حد انتظار دانسته و انتظار دارد سرعت رشد اقتصادی روسیه در سال ۲۰۲۴ به ۱.۳ درصد و در سال ۲۰۲۵ به ۰.۹ درصد کاهش یابد و تشدید سیاست بانک مرکزی روسیه احتمالاً تقاضای داخلی را تضعیف خواهد کرد. ضمن اینکه به گفته کارشناسان، ظرفیت محدود، از جمله کمبود نیروی کار، میتواند بر رشد تولید ناخالص داخلی روسیه تأثیر بگذارد.
4561/ب