آلودگی هوا باعث میشود که اکسیژن کافی به بدن نرسد و این امر سبب کاهش میزان خون رسانی به بافتهای بدن میشود.
طبق تحقیقات و پژوهشها کاهش انتقال اکسیژن به مغز باعث تحریک شدن برخی نقاط حساس مغز میشود و به دنبال آن اختلالهایی نظیر پرخاشگری، اختلال در تمرکز، بی تفاوتی و افسردگی پیش میآید.
اگر کاهش اکسیژن رسانی به مغز ادامه دار باشد عوارض جدیتر و جبران ناپذیری مانند سکته مغزی برای مغز به دنبال خواهد داشت. البته تحقیقات اخیر نشان میدهد حتی قرارگرفتن کوتاه مدت در معرض آلودگی هوا میتواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد.
نتایج برخی مطالعات نشان میدهد آلودگی هوا تا 35 درصد احتمال ابتلا به سکته مغزی را افزایش میدهد که البته این احتمال تحت تاثیر عواملی نظیر شدت آلایندگی و نوع مواد آلاینده نیز است.
سردرد میگرنی با آلودگی بروز میکند و تشدید میشود
با کاهش اکسیژن در بدن به طور طبیعی اکسیژن کمتری به مغز میرسد و فرد دچار سردرد میشود از این رو سردردهای میگرنی نیز با آلودگی هوا بیشتر میشود و یکی از علتهای بروز میگرن در شخص، آلودگی هوا و مواد سمی موجود در هوا است.
یکی از مهمترین عوارض قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلودگی هوا، اختلال در حافظه و کند شدن عملکرد ذهنی است.
کاهش میزان اکسیژن در مغز ابتدا بر عملکرد ذهنی و بعد بر عواطف تاثیر میگذارد. یعنی در دراز مدت بر خلق و خو نیز تاثیر محسوسی دارد. تاثیر آلودگی هوا بر عملکرد مغز باعث کاهش بهره وری افراد شاغل نیز میشود.
طبق برخی مطالعات، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که مواد سمی موجود در هوای آلوده ممکن است ساختار مغز یا ارتباطات در شبکه سلول عصبی مغز را که در روند پیشرفت بیماری آلزایمر نقش دارند، مختل نماید. پس آلودگی هوا خطرابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد.
به گفته کارشناسان، آلودگی هوا حتی بر شخصیت افراد نیز تاثیرگذار است و باعث رفتارهایی مانند زودرنجی میشود.
اثرات مخرب آلودگی هوا بر سلامت روح و روان
سرب موجود در هوای آلوده بر سلامت روح و روان نیز تاثیر مخربی دارد. در سال ۲۰۱۹، محققان با موردمطالعه قرار دادن مردمان ایالاتمتحده آمریکا و دانمارک، به این نتیجه رسیدند که بیماریهای روانی ازجمله افسردگی، اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی و اختلالات شخصیت، در افرادی که در معرض هوای آلودهتر قرار دارند، بیشتر است.
آیا آلودگی ضریب هوشی کودکان را کاهش میدهد؟
طبق نتایج یک مطالعه گسترده در دانشگاه بوستون، کودکانی که در معرض سطوح بیشتری از کربن سیاه، ذرات ریز معلق در هوا و آلایندههای تنفسی قرار دارند، حافظه و ضریب هوشی کلامی و غیرشفاهی در آنها پایینتر از سایر کودکان است و بیشتر به مشکلات بیش فعالی و علائم اضطراب و افسردگی دچارند. این کودکان در مقایسه با کودکانی که کمتر در معرض آلودگی قرار دارند، در آزمونهای حافظه، شناخت و هوش نیز نمره کمتری دریافت کردهاند.
پایان پیام/21111wqaaa