به گزارش صد آنلاین ، یکی از نمایندگان پارلمان اعلای اوکراین فاش کرد که وزیر دفاع رستم عمروف پیشنهادی را در رابطه با برکناری "والری زالوژنی" فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین مطرح کرده است. به گفته این سیاستمدار، پیش بینی استعفای زالوژنی بسیار سخت است، ضمن اینکه امکان دارد نظریه ایده استعفای فرمانده کل ارتش بعنوان "عنصر فشار و باج خواهی" استفاده شود. به عقیده او، چنین روند اوضاعی باعث خوشحالی نخواهد بود.
البته این اطلاعات هنوز از سوی منابع دیگر تایید نشده است. با این وجود، آلکسی دانیلوف، دبیر شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین روز سهشنبه نسبت به وجود احساسات شکستطلبانه در میان فرماندهان نیروهای مسلح و در برخی ساختارهای حاکمیتی هشدار داد. به عقیده او، افرادی که به پیروزی اعتقاد ندارند، جایی در قدرت حاکمه و فرماندهی نظامی کشور ندارند.
این در حالی است که روز گذشته، گنادی چاستیاکوف، معاون فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین بر اثر انفجار نارنجک در خانه خود در حومه شهر کییف جان باخت و پسر و دختر نوجوان او نیز به شدت مجروح شده و در بیمارستان بستری هستند. به عقیده برخی کارشناسان، این سوء قصد زنجیرهای از حوادثی است که همچنان در اوکراین در پس زمینه شکست در میدان جنگ و رویارویی تیم ولادیمیر زلنسکی و مقامات نظامی اوکراینی رخ میدهد.
در این رابطه، روزنامه "نیویورک تایمز" نیز روز گذشته بر به نقل از منابع خبری خود نوشت که سخنان فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین، والری زالوژنی، در مورد به بن بست رسیدن وضعیت جبهه نبرد، ممکن است جمهوری خواهان ایالات متحده را متقاعد سازد که از ادامه حمایت مالی از کییف دست بردارند. به نوشته این نشریه، مشاوران جو بایدن میترسند که صراحتگویی فرمانده زالوژنی درباره اوضاع بد نظامیان اوکراینی در جبهه متقاعد کردن جمهوریخواهان برای رای مثبت دادن به ادامه بودجه برای کمکهای نظامی به کییف را دشوار کند.
ژنرال والری زالوژنی، چند روز پیش فاش کرد که نیروهای اوکراینی نمیتوانند به موفقیتی دست یابند، زیرا وضعیت در جبهه نبرد به بن بست رسیده است. البته ولادیمیر زلنسکی با دیدگاه فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین موافق نیست. هرچند او اعتراف کرد که ضد حمله به دلیل کنترل کامل آسمان توسط روسیه دشوار است.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به ششصد و بیست و سومین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
لری جانسون، تحلیلگر سابق آژانس اطلاعات مرکزی (سازمان سیا)، شب گذشته در مصاحبهای ابراز عقیده کرد که اقدامات ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین می تواند یک کودتای نظامی را در این کشور تحریک کند.
وی گفت: «زلنسکی شروع به اخراج ژنرالها و مقامات بلندپایه ارتش اوکراین کرده است. من معتقدم این راهی برای یک کودتای نظامی است. نیروهای مسلح اوکراین ممکن است در مقطعی بگویند: یک لحظه صبر کنید، ما اجازه نمیدهیم که یک دلقک ما را به سمت مرگ بفرستد.»
این کارشناس افزود: رئیس جمهور اوکراین به دلیل بلندپروازی سیاسی خود، به واقعیت توجه نداشته و وضعیت دشوار ارتش در منطقه جنگی را انکار میکند. نظامیان اوکراین نه تنها هیچ پیشروی نداشتند، بلکه اکنون در حال عقب نشینی هستند.
تحلیلگر سابق سیا تاکید کرد: این یک واقعیت است که ارتش اوکراین نیروی انسانی ود را از دست داده و این مهمترین مشکل است. این در حالی است که مقامات اوکراینی شاهد کاهش علاقه ایالات متحده به اوضاع کشورشان هستند.
ودانت پاتل، معاون رئیس دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه آمریکا بامداد امروز، چهارشنبه اعلام کرد که ایالات متحده هر گونه اعمال فشار بر اوکراین برای مذاکره با روسیه در مورد راه حل احتمالی درگیری را رد میکند.
وی مدعی شد که تمامی تصمیمات در مورد مذاکرات توسط مقامات اوکراینی گرفته میشود. پاتل در یک نشست خبری گفت: «ما از هیچ بحثی با اوکراین در مورد مذاکرات خارج از فرمول صلح که قبلاً تعدادی از تماسها روی آن صورت گرفته است، آگاه نیستیم».
چند روز قبل ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین نیز برخی گزارشها مبنی بر اعمال فشار غرب بر او را تکذیب کرد و گفت: شرکای غربی او را مجبور به آغاز مذاکرات با روسیه نمیکنند.
معاون رئیس دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه آمریکا در این نشست خبری همچنین اعلام کرد، دولت ایالات متحده بر این عقیده است که تصمیم ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در مورد برگزاری انتخابات مطابق با قانون اساسی این کشور است. بدین ترتیب، وی در مورد سخنان زلنسکی درباره مناسب نبودن برگزاری انتخابات در این کشور در شرایط جنگی کنونی اظهار نظر کرد.
ودانت پاتل گفت: «درک ما این است که این دیدگاه مطابق با قانون اساسی آنها است. بنابراین ما به اوکراینیها این فرصت را میدهیم که خود در این زمینه توضیحات لازم را اضافه کنند.»
به عقیده وی، دولت اوکراین به دلیل درگیری نظامی با روسیه "در وضعیت فعلی خود قرار گرفتهاند". پاتل گفت، این واقعیتی است که چند ده میلیون شهروند اوکراینی مجبور شدند سرزمین مادری خود را ترک کنند، از جمله به خارج از کشور رفته و برای شرکت در انتخابات حضور ندارند.
کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا شب گذشته از لایحهای حمایت کرد که انتقال داراییهای مسدود شده روسیه به اوکراین را پیش بینی میکند. این کمیسیون با ۴۰ رای موافق و تنها دو رای مخالف این لایحه را تصویب کرد.
در این سند آمده است: "تمام حقوق، عنوان و درآمد حاصل از داراییهای مصادره شده روسیه <...>، در صورت لزوم، به دولت ایالات متحده منتقل می شود تا در صندوق حمایت اوکراین نگهداری شود."در متن این سند همچنین یادآوری شده که وزیر امور خارجه دارای اختیاراتی خواهد بود که امکان ارائه کمکهای اضافی به اوکراین با استفاده از دارایی های مصادره شده روسیه را فراهم کند.
علاوه بر این، این لایحه به دولت ایالات متحده اجازه می دهد تا تحریمهای هماهنگ بین المللی با هدف مسدود کردن داراییهای روسیه با شرکای خود از جمله اتحادیه اروپا و گروه هفت (G۷) را رهبری کند.
دستوری از سوی وزارت بازرگانی ایالات متحده آمریکا مشخص کرده است که ایالات متحده محدودیت هایی را علیه هفت شخصیت حقیقی و سه شخصیت حقوقی متهم به صادرات لوازم الکترونیکی به فدراسیون روسیه اعمال کرد. بر اساس تصمیم مقامات آمریکایی، این افراد و شرکتها که نامشان در متن دستور آمده، برای مدت ۱۸۰ روز از امتیاز صادرات محروم خواهند شد.
بر اساس این سند، افراد ذکر شده که در ایالات متحده، کانادا و روسیه زندگی می کنند، در توطئه برای صادرات میلیون ها دلار لوازم الکترونیکی دو منظوره از ایالات متحده به روسیه بدون مجوزهای مناسب از طریق استفاده از شرکت های نام برده شده شرکت داشته اند.
روزنامه "نیویورک تایمز" شب گذشته در گزارشی نوشت که جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده نگران این مسئله شده که موشک های دوربرد ATACMS تحویل داده شده به کییف در تغییر توازن قدرت در میدان نبرد با روسیه کمکی نمی کند. به گفته مشاوران بایدن، ایالات متحده تمام سیستمهای تسلیحاتی مورد درخواست ولادیمیر زلنسکی، از جمله ATACMS را در اختیار اوکراین قرار داده که بایدن برای مدتها از ارائه آن خودداری کرده بود. این نشریه مینویسد: «اکنون او (بایدن) میترسد که ATACMS کمک چندانی به اوکراینیها نکند، زیرا روسها هواپیماهای خود را فراتر از برد این سلاحها قرار میدهند.»
این مقاله یادآور شده که رئیس جمهور بایدن در حال حاضر مجبور است "خستگی و نارضایتی خود از روند کند درگیریها در اوکراین را پنهان کند" زیرا این احساس وجود دارد که میلیاردها دلار کمک آمریکا بیهوده هزینه شده است.
کاخ سفید در اواسط ماه اکتبر اعلام کرد که طرف آمریکایی موشکهای ATACMS با برد ۱۶۵ کیلومتر را به اوکراین منتقل کرده است.
سخنگوی کابینه وزیران اوکراین شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که این کشور از توافقنامه همکاری با روسیه و بلاروس در زمینه مبارزه با جرایم در حوزه اقتصادی خارج شده است.
وی گفت: به دلیل تغییر اساسی شرایط، قرارداد مربوط به همکاری در مبارزه با جرائم اقتصادی با مسکو و مینسک به حالت تعلیق درآمده است.
یادآوری میشود که این سند در سال ۱۹۹۶ در مسکو امضا شد. علاوه بر این، این مقام دولتی افزود که پارلمان اوکراین لایحه خروج این کشور از توافقنامه همکاری در زمینه حفاظت و استفاده از منابع ژنتیکی گیاهان زراعی کشورهای عضو جامعه مشترک المنافع را نیز تصویب کرد که در سال ۲۰۰۰ توسط دولت وقت اوکراین تصویب شده بود.
روزنامه "وال استریت ژورنال" شب گذشته گزارش داد که چند مقام بلندپایه دولت ایالات متحده در نامهای برای نمایندگان کنگره آمریکا خواستار تصویب کمک بودجه به اوکراین به مبلغ ۱۱.۸ میلیارد دلار شدند.
این نامه توسط آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه، جانت یلن وزیر خزانه داری، لوید آستین رئیس پنتاگون و سامانتا پاور مدیر آژانس توسعه بین المللی امضا شد. به نوشته این نشریه، مقامات بلندپایه فهرست شده همچنان به اعمال فشار بر کنگره در این زمینه ادامه میدهند.
این سند در مورد حمایت از بودجه کشور برای کمک به اوکراین صحبت میکند. این نشریه یادآور شده که در بین نمایندگان حزب جمهوری خواه نسبت به تخصیص کمک اقتصادی بیشتر به کییف تردید وجود دارد.
پیش از این، در اوایل نوامبر، کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید گفت که کاخ سفید دیگر توانایی حمایت از اوکراین در سطح قبلی را ندارد. به گفته او، دولت ایالات متحده بودجه تخصیص یافته قبلی برای کمک به کییف را تمام کرده و مجبور است تدارکات نظامی خود را کاهش دهد.
دیمیتری کولهبا، وزیر امور خارجه اوکراین، در مصاحبه با نشریه Die Welt که روز گذشته منتشر شد، مدعی شد که مقامات کییف در حال آماده شدن برای تغیر احتمالی سیاست های ایالات متحده پس از انتخابات سال آینده، از جمله با افزایش قدرت تولید سلاح های در داخل اوکراین، هستند.
کولهبا گفت: «در مورد آنچه ممکن است در سال ۲۰۲۴ (پس از انتخابات) اتفاق بیفتد، باید منتظر ماند و دید. البته ما در حال آماده شدن هستیم زیرا نمی توانیم تنها به حمایت آمریکا وابسته باشیم. اوکراین در این راستا در حال سرمایه گذاری روی افزایش تولید انواع سلاح های داخلی و نظامی کردن اقتصاد خود است.»
وزیر خارجه وجود حمایت اتحادیه اروپا را یادآور شد و گفت: به لطف "دوستان ما در اروپا" و در کشورهای دیگر، اوکراین نیازی به ترس از منفی ترین سناریو در روند توسعه رویدادها ندارد.
آندری ارماک، رئیس دفتر رئیس جمهور اوکراین اعلام کرد که وی با رئیس بنیاد جامعه باز، الکساندر - پسر جورج سوروس، میلیاردر آمریکایی، ملاقات کرده و با او درباره اجرای پروژههای سرمایه گذاری در اوکراین و همچنین بازسازی زیرساختارهای این کشور گفتگو کرده است.
ارماک شب گذشته در کانال تلگرامی خود در این باره نوشت: « دیدار با دوست بزرگ اوکراین، تاجر و بشردوست آمریکایی، رئیس بنیاد جامعه باز، الکساندر سوروس، بسیار مهم است. <…> یکی از موضوعات مهم مورد بررسی روند توسعه اقتصاد اوکراین است. سوروس و من بر بازسازی و بازسازی زیرساخترها و همچنین اجرای پروژههای سرمایه گذاری تمرکز کردیم.»
علاوه بر این، ارماک و سوروس درباره "همکاری مشترک برای تصرف داراییهای مسدود شده روسیه و انتقال بیشتر آنها به اوکراین" و همچنین نیازهای ارتش اوکراین در جبهه نبرد تبادل نظر کردند.
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین روز سهشنبه اعلام کرد که سامانههای موشکی ضد هوایی آمریکایی ناسامس (NASAMS) از هم اکنون به حالت انجام وظیفه رزمی در این کشور درآمدهاند.
وی در کانال تلگرامی خود نوشت: من گزارش هایی در مورد دریافت مهمات، تجهیزات و ماشین آلات در ۲۴ ساعت گذشته دریافت کردم. در این گزارش مشخص شده که سیستمهای موشکی NASAMS از شرکای خود به حالت انجام وظیفه رزمی درآمدهاند و به تقویت به موقع سامانه پدافند هوایی کشور قبل از زمستان کمک خواهند کرد.
علاوه بر این، زلنسکی یادآور شد که یک گزارش اطلاعاتی درباره وضعیت منطقه دریای سیاه بدستش رسیده و سرویس امنیتی تدابیر مشخصی در زمینه ضد جاسوسی اتخاذ کرده است.
تایمز اسرائیل: سفر زلنسکی به تل آویو برای مدت نامعلومی به تعویق افتاد
روزنامه تایمز اسرائیل روز گذشته این خبر را منتشر کرد که ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، همانطور که قبلاً انتظار می رفت، در تاریخ ۷ نوامبر به اسرائیل نخواهد آمد.
به گفته منابع خبر این روزنامه، این بازدید به دلیل درز اطلاعات به تعویق افتاده است. البته سفر زلنسکی هنوز در برنامه است، اما زمان انجام آن مشخص نیست.
کایسا اولونگرن، وزیر دفاع هلند روز سه شنبه اعلام کرد که این کشور قرار است پنج فروند جنگنده F-۱۶ خود را برای آموزش خلبانان اوکراینی برای پرواز با این هواپیماها به رومانی بفرستد.
وزیر دفاع در شبکه اجتماعی X (توئیتر سابق) نوشت: «پنج F-۱۶ هلندی امروز عازم پایگاه هوایی Fetesti در رومانی هستند.»
اولونگرن یادآور شدد که در آینده نزدیک یک مرکز آموزشی برای آموزش خلبانانی از کشورهای ناتو و اوکراین برای پرواز F-۱۶ در آنجا افتتاح خواهد شد.
کشورهای اروپایی قصد دارند طی سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴ انتقال جنگنده به کییف را آغاز کنند. در این زمان اوکراین امیدوار است ۱۹ فروند F-۱۶ از دانمارک دریافت کند. متعاقبا، هلند و بلژیک نیز جنگندههایی را به کییف تحویل خواهند داد.
بر اساس برخی گزارشها، اوکراین در مجموع تا سال ۲۰۲۵، باید حداقل ۶۱ فروند هواپیمای جنگنده از شرکای غربی خود دریافت کند.
این در حالی است که وزیر دفاع روسیه، سرگئی شویگو چند روز قبل هشدار داد که سیستم دفاع هوایی روسیه قادر خواهد بود تمام اف-۱۶های وعده داده شده به اوکراین را ظرف ۲۰ روز سرنگون کند.
دیمیتری کولهبا، وزیر امور خارجه اوکراین شب گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از نشستی با اعضای کمیسیون اروپا در بروکسل، اعلام کرد که تعداد شرایطی که اوکراین بر اساس الزامات کمیسیون اروپا انجام داده چندان مهم نیست و این موضوع روی تصمیم رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای آغاز مذاکرات در مورد الحاق این کشور به اتحادیه اروپا تأثیری نخواهد داشت.
کولهبا یادآور شد: کمیسیون اروپا به مقولههایی مانند یک از هفت، دو از هفت، سه از هفت، چهار از هفت شرط و غیره فکر نمی کند، این موضوع اهمیت ندارد و نکته اصلی نتیجه نهایی است. به گفته وزیر خارجه، اتحادیه اروپا اراده سیاسی برای توصیه به آغاز مذاکرات با اوکراین برای الحاق به اتحادیه اروپا دارد.
مشخص شده است که اتحادیه اروپا هفت شرط را برای آغاز مذاکرات در مورد پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا مطرح کرده است.
به گزارش آژانس خبری بلومبرگ، کمیسیون اروپا در نشست روز سه شنبه خود در نظر گرفت که به کشورهای عضو اتحادیه اروپا توصیه کند مذاکرات رسمی درباره الحاق اوکراین به این اتحادیه را آغاز کنند.
به گفته منابع خبری، اتحادیه اروپا امیدوار است از این طریق به سیاست گسترش خود انگیزه دهد. آنها افزودند که البته متن نهایی نظر مشورتی هنوز مورد توافق قرار نگرفته است.همانطور که از اسناد موجود در این نشریه برمی آید، مذاکرات ممکن است پس از تکمیل اصلاحات و تصویب قوانین مشخصی در اوکراین از جمله در مورد اقلیتها، مبارزه با فساد و همچنین اصلاحاتی در دولت آغاز شود.
دیدگاه اتحادیه اروپا روز چهارشنبه ۸ نوامبر منتشر خواهد شد. این سند باید توسط تمامی اعضای اتحادیه تایید شود.
به گزارش پرتال خبری "نیوزمکس" دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا روز گذشته اعلام کرد که از سفر به اوکراین به دعوت ولادیمیر زلنسکی برای گفتگو درباره روند صلح خودداری میکند.
ترامپ گفت: «من برای رئیس جمهور زلنسکی احترام زیادی قائلم، اما فکر می کنم در حال حاضر رفتن به اوکراین نامناسب است. اکنون دولت [جو] بایدن با او سروکار دارد و من نمیخواهم تضاد منافعی ایجاد کنم.»
زلنسکی چند روز قبل در مصاحبه با NBC News از دعوت ترامپ برای سفر به کییف صحبت کرد. او مدعی شد که میتواند ظرف ۲۴ دقیقه به ترامپ توضیح دهد که نمی توان در ۲۴ ساعت به یک راه حل مسالمت آمیز برای اوضاع اوکراین دست یافت.
علاوه بر این، از زلنسکی پرسیده شد که آیا ترامپ در صورت رهبری مجدد ایالات متحده در سال آینده، از کییف حمایت خواهد کرد یا خیر. در پاسخ به این موضوع، او دو بار گفت: «واقعا، نمیدانم».