به گزارش صد آنلاین ، اصلاح سبک زندگی از جمله پیروی از رژیم غذایی سالم، ورزش منظم، خواب کافی و مدیریت استرس برای کنترل فشار خون بالا ضروری است. علاوه بر این، ممکن است لازم باشد تحت نظر پزشک از داروهای خاصی استفاده کنید. هنگامی که از تاثیر تغذیه روی فشار خون بالا صحبت به میان میآید، میوهها بهدلیل داشتن فیبر، آنتیاکسیدان و سایر مواد مغذی نقش مهمی در پیشگیری از این بیماری و درمان آن دارند. همهی میوهها برای سلامتی مفیدند، اما بیماران مبتلا به پرفشاری خون از مصرف بعضی از آنها سود بیشتری میبرند.
از میوه های مفید برای فشار خون بالا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر بهدنبال راهی برای تنظیم فشار خون با میوه میگردید، توصیه میکنیم مرکبات (پرتقال، گریپفروت و لیموترش) را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. مرکبات سرشار از آنتیاکسیدان از جمله ویتامین C و فلاونوئید هستند که هر ۲ به سلامت قلب و عروق خونی کمک میکنند. همچنین مقدار زیادی فیبر و پتاسیم دارند که این ویژگی برای افراد مبتلا به فشار خون بالا عالی است.
در یک مطالعه مشاهده شد که مصرف ۲ لیوان آب پرتقال میتواند فشار خون را بهطور قابل توجهی در افراد مبتلا به پرفشاری خون خفیف کاهش دهد. بعضی از محققان معتقدند که این اثر در درجهی اول به فلاونوئید هسپریدین (Hesperidin) و پتانسیل آن در بهبود عملکرد دیوارهی داخلی عروق و کاهش التهاب مربوط میشود.
موز سرشار از پتاسیم، منیزیم، فیبر و آنتیاکسیدان است. انجمن قلب آمریکا (AHA) مردم را به کاهش مصرف سدیم (نمک) و افزایش مصرف غذاهای حاوی پتاسیم تشویق میکند. پتاسیم یک مادهی مغذی مهم به شمار میرود که با افزایش دفع سدیم از بدن به کنترل فشار خون کمک میکند. همچنین میتواند فشار وارد شده روی سیستم قلبی-عروقی را کاهش دهد.
توتها، بهخصوص بلوبری، سرشار از ترکیبات آنتیاکسیدانی و پلیفنول هستند که همگی به کاهش فشار خون و بهبود سلامت عروق خونی کمک میکنند. بلوبری بهدلیل داشتن آنتوسیانین نقش مهمی در کنترل فشار خون دارد. در یک مطالعه، در کسانی که هر روز از یک نوشیدنی حاوی پودر بلوبری استفاده کردند، فشار خون کاهش یافت. علاوه بر این، مصرف این نوشیدنی با بهبود عملکرد عروق خونی و تقویت عملکرد شناختی همراه بود.
تحقیقات نشان میدهد که مواد مغذی موجود در انار به کاهش فشار خون و کلسترول خون، بهبود گردش خون، جلوگیری از سفت شدن عروق خونی و ارتقای سلامت قلب کمک میکنند. محققان با انجام یک مطالعه دریافتند که مصرف بیش از یک لیوان آب انار روی فشار خون تاثیر مثبت دارد. اما برای بهرهمندی از این خاصیت حتما باید از آبمیوهی ۱۰۰ درصد طبیعی که به آن شکر اضافه نشده باشد، استفاده کنید.
از آلو خشک هم میتوان بهعنوان یکی از میوههای پایین آورندهی فشار خون نام برد. این میوه مقدار زیادی پتاسیم دارد، اما سدیم زیادی وارد بدن نمیکند. به همین دلیل، میتواند به حفظ سلامت قلب، کاهش فشار خون و جلوگیری از سفت شدن عروق خونی کمک کند.
سیب عوامل خطر بیماری قلبی از جمله کلسترول بالا و التهاب را بهبود میبخشد. تحقیقات همچنین نشان دادهاند که مصرف یک عدد سیب در روز خطر ابتلا به فشار خون بالا را حدود ۹ درصد کاهش میدهد. شواهد بیانگر آن است که فلاونوئیدهای سیب با افزایش تولید اکسید نیتریک میتوانند عملکرد دیوارهی داخلی عروق را بهبود بخشند و به کنترل فشار خون کمک کنند.
در یک مطالعه روی افراد با فشار خون نسبتا بالا مشخص شد که کیوی را هم میتوان در فهرست میوههای پایین آورندهی فشار خون قرار داد. در این تحقیق، فشار خون شرکتکنندگانی که بهمدت هشت هفته هر روز سه عدد کیوی مصرف کردند، نسبت به افرادی که در طول روز یک عدد سیب خوردند، بهطرز چشمگیری کاهش یافت. به نظر میرسد که پتاسیم، ویتامین C و آنتیاکسیدانهای کیوی در کنترل فشار خون نقش دارند.
میوهها و سبزیجات فواید زیادی برای سلامتی دارند. به گفتهی انجمن قلب آمریکا، افراد بزرگسال باید در طول روز چهار تا پنج سروینگ میوه مصرف کنند. یک سروینگ میوه برابر است با:
یک سروینگ آبمیوهی ۱۰۰ درصد طبیعی میتواند جایگزین یک سروینگ میوهی تازه شود، اما خوردن میوهی تازه بهتر از نوشیدن آب آن است. چرا که با خوردن میوه مقدار زیادی فیبر در اختیار بدن قرار میگیرد. از سوی دیگر، همیشه احتمال زیادهروی در مصرف آبمیوه وجود دارد. چون آبمیوه در مقایسه با میوه از قدرت سیرکنندگی کمتری برخوردار است.
اکنون که با بهترین میوه برای کاهش فشار خون آشنا شدید، بهتر است غذاهای غیرمجاز در رژیم غذایی مخصوص پرفشاری خون را هم بشناسید. بسیاری از غذاها و نوشیدنیها روی فشار خون تاثیر منفی دارند و باعث افزایش آن میشوند. توصیه میشود از مصرف این غذاها بپرهیزید یا در حد اعتدال از آنها استفاده کنید. غذاها و نوشیدنیهای مضر برای فشار خون بالا عبارتاند از:
پیروی از سبک زندگی سالم و داشتن یک رژیم غذایی متعادل که شامل میوههای پایین آورندهی فشار خون است میتواند به شما در جلوگیری از پرفشاری خون و کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی کمک کند. در مقابل، بعضی از غذاها و نوشیدنیها مثل الکل، نمک، غذاهای فرآوریشده و غذاهای پرچرب ممکن است فشار خون را افزایش دهند یا باعث تشدید عوارض آن شوند.