بدن انسان کاملاً صاف نیست. مستعد ایجاد توده ها و برجستگی های مختلف است. کیست ها تنها یکی از انواع رشد بسیاری از افراد هستند. این توده های کیسه مانند با مایع، هوا یا مواد دیگر پر می شوند. آنها معمولا مضر یا دردناک نیستند.
برخی از کیست ها آنقدر کوچک هستند که با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند. برخی دیگر می توانند به اندازه یک پرتقال رشد کنند.
شما می توانید کیست را تقریباً در هر جایی از بدن از جمله واژن پیدا کنید. کیست واژینال معمولاً روی پوشش واژن یا زیر آن قرار دارد.
انواع مختلفی از کیست واژن وجود دارد:
کیست های اینکلوژن یکی از رایج ترین انواع کیست های واژن هستند. آنها معمولاً بسیار کوچک هستند و در قسمت پایین پشت دیواره واژن قرار دارند.
کیست های غده بارتولین کیست های پر از مایع هستند که در غدد بارتولین تشکیل می شوند. این غدد در دو طرف دهانه واژن قرار می گیرند و مایعی را تولید می کنند که لب های واژن (لابیا) را روان می کند.
کیست مجرای گارتنر زمانی اتفاق میافتد که مجاری جنین در حال رشد آنطور که قرار است پس از تولد نوزاد ناپدید نشود. این مجاری باقیمانده می توانند کیست های واژن را در مراحل بعدی زندگی تشکیل دهند.
کیست مولرین نوع رایج دیگری از کیست واژینال است که از ساختارهایی که در زمان رشد نوزاد باقی میمانند تشکیل میشوند. این کیست ها می توانند در هر جایی از دیواره های واژن رشد کنند و اغلب حاوی مخاط هستند.
علل کیست واژن
کیستهای واژن معمولاً زمانی ایجاد میشوند که یک غده یا مجرا مسدود میشود و باعث جمع شدن مایع یا مواد دیگر در داخل میشود. علت ایجاد کیست واژن به نوع آن بستگی دارد.
کیست های اینکلوژن در اثر ضربه به دیواره های واژن ایجاد می شوند. به عنوان مثال، زنان ممکن است پس از انجام اپیزیوتومی (برش جراحی که برای بزرگ کردن دهانه واژن در حین زایمان استفاده میشود) یا زمانی که جراحی میکنند که به پوشش واژن آسیب میزند، دچار کیست اینکلوژن شوند.
کیست های غده بارتولین زمانی ایجاد می شوند که دهانه غده بارتولین مسدود می شود و رشد پر از مایع ایجاد می کند. آبسه می تواند ناشی از تعدادی باکتری از جمله باکتری هایی باشد که باعث بیماری های مقاربتی مانند سوزاک یا کلامیدیا می شوند. باکتری هایی که به طور معمول در دستگاه روده یافت می شوند، مانند E. coli نیز می توانند منجر به آبسه بارتولین شوند. آنها همچنین ممکن است در اثر آسیب ایجاد شوند.
علائم کیست واژن
کیست های واژن معمولا علائمی ایجاد نمی کنند. اگر یکی از این کیست ها را دارید، ممکن است یک توده کوچک در امتداد دیواره واژن یا روی لب ها احساس کنید. اغلب، متخصص زنان شما این توده را در طول معاینه سالانه شما کشف می کند. کیست ممکن است به همان اندازه باقی بماند یا بزرگتر شود.
کیست نباید دردناک باشد. با این حال، برخی از کیست های بزرگتر - به ویژه کیست های غده بارتولین - می توانند هنگام راه رفتن، رابطه جنسی یا قرار دادن تامپون باعث ناراحتی شوند.
کیست ها در هنگام عفونت بیشتر باعث ایجاد درد می شوند. کیستهای واژن میتوانند توسط باکتریهای طبیعی موجود بر روی پوست یا یک عفونت مقاربتی عفونی شوند. کیستهای واژن عفونی میتوانند آبسه ایجاد کنند - تودهای پر از چرک که میتواند بسیار دردناک باشد.
درمان کیست واژن
کیست های واژن معمولا نیازی به درمان ندارند. اغلب آنها کوچک می مانند و مشکلی ایجاد نمی کنند. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است فقط بخواهد رشد کیست را در طول معاینات معمول نظارت کند.
ممکن است برای رد کردن سرطان نیاز به بیوپسی از کیست داشته باشید. در طول بیوپسی، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما تکه ای از بافت کیست را برمی دارد. آن تکه بافت زیر میکروسکوپ بررسی می شود تا مشخص شود سرطانی است یا خیر.
برای تسکین هرگونه ناراحتی ناشی از کیست واژن، چند بار در روز به مدت سه یا چهار روز در یک وان پر از چند اینچ آب گرم بنشینید (به نام حمام سیتز).
برای درمان کیست واژن عفونی، ممکن است نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشید.
اگر کیست واژن بزرگ و پر از مایع باشد (مانند کیست بارتولین)، پزشک شما میتواند آن را تخلیه کند و ممکن است لوله کوچکی به نام کاتتر را برای باز نگه داشتن آن وارد کند تا بتواند بیشتر تخلیه شود و بهتر شود. شما باید کاتتر را برای حدود چهار تا شش هفته در محل نگه دارید. همچنین می توانید روشی به نام کیسه خواری انجام دهید که در آن یک برش کوچک در کیست ایجاد می شود تا مایع تخلیه شود و سپس لبه های برش به کیسه بخیه می شود. طرفین برش
همچنین اگر خیلی ناراحت هستید یا اینکه کیست مدام عود می کند، ممکن است برای برداشتن کل کیست جراحی شود. برخی از ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی توصیه می کنند که زنان بالای 40 سال برای برداشتن انواع خاصی از کیست های واژن به دلیل احتمال سرطانی بودن، جراحی انجام دهند. این نوع کیست معمولاً پس از جراحی عود نمی کند.
اما اگر کیست بسیار بزرگ شود، می تواند قابل توجه و ناراحت کننده شود. هنگام راه رفتن، نشستن یا رابطه جنسی ممکن است در پوست اطراف واژن (رحم) احساس درد کنید.
کیست گاهی اوقات می تواند جفت خارجی لب های اطراف واژن (لابیا بزرگ) را تحت تاثیر قرار دهد. یک طرف ممکن است متورم یا بزرگتر از حد معمول به نظر برسد.
اگر کیست عفونی شود، می تواند باعث ایجاد مجموعه دردناکی از چرک (آبسه) در یکی از غدد بارتولین شود.
علائم آبسه شامل قرمز شدن، متورم شدن، حساس شدن و داغ شدن ناحیه آسیب دیده است. همچنین می تواند باعث افزایش دمای بدن شود.
چه زمانی باید به پزشک عمومی مراجعه کرد
کیستهای بارتولین کوچک گاهی اوقات فقط در طی یک آزمایش معمول غربالگری دهانه رحم یا معاینهای که به دلیل دیگری انجام میشود، یافت میشوند.
در صورت ایجاد توده در ناحیه اطراف واژن، همیشه به پزشک عمومی مراجعه کنید تا بتواند تشخیص را تایید کرده و شرایط جدی تر را رد کند.
اگر آنها فکر می کنند کیست یا یکی از غدد بارتولین شما ممکن است عفونی شده باشد، ممکن است از یک سواب برای برداشتن نمونه ای از ترشحات برای تجزیه و تحلیل برای شناسایی باکتری های مسئول استفاده کنند.
گاهی اوقات، پزشک عمومی ممکن است به شما بیوپسی را توصیه کند. نمونه کوچکی از بافت کیست برداشته میشود و زیر میکروسکوپ بررسی میشود تا نشانههایی از نوع نادر سرطان رحم به نام سرطان غده بارتولین بررسی شود.
چه چیزی باعث ایجاد کیست بارتولین می شود؟
غدد بارتولین یک جفت غده به اندازه نخودی هستند که درست در پشت و دو طرف لب ها یافت می شوند و ورودی واژن را احاطه می کنند.
غدد معمولاً قابل توجه نیستند زیرا به ندرت بزرگتر از 1 سانتی متر (0.4 اینچ) هستند.
غدد بارتولین مایعی ترشح می کند که به عنوان روان کننده در حین رابطه جنسی عمل می کند. این مایع از لوله های کوچکی به نام مجاری به داخل واژن حرکت می کند.
اگر مجاری مسدود شوند، می توانند با مایع پر شوند و به شکل کیست منبسط شوند.
اغلب مشخص نیست که چرا مجاری مسدود می شوند، اما گاهی اوقات با عفونت های باکتریایی مقاربتی (STIs)، مانند سوزاک یا کلامیدیا، یا سایر عفونت های باکتریایی مانند اشریشیا کلی (E. coli) مرتبط است.
نحوه درمان کیست بارتولین
اگر علائم قابل توجهی ندارید، بعید است که نیاز به درمان داشته باشید.
اگر کیست دردناک است، پزشک عمومی ممکن است برخی اقدامات ساده مراقبت از خود را توصیه کند، مانند خیس کردن کیست در آب گرم چند بار در روز به مدت 3 یا 4 روز و مصرف مسکن هایی که می توانید از داروخانه یا سوپرمارکت خریداری کنید.
اگر اینها جواب ندهند، چندین روش درمانی برای درمان درد و هرگونه عفونت در دسترس هستند. در صورت لزوم، کیست را می توان تخلیه کرد. بیشتر این درمان ها شامل یک عمل جراحی جزئی است.
کیست بارتولین گاهی اوقات پس از درمان ممکن است عود کند.
چه کسی تحت تأثیر قرار گرفته است
کیست بارتولن معمولاً زنان 20 تا 30 ساله را تحت تأثیر قرار می دهد که از نظر جنسی فعال هستند.
کیست بارتولین معمولاً کودکان را تحت تأثیر قرار نمی دهد زیرا غدد بارتولین تا زمان بلوغ شروع به فعالیت نمی کنند.
کیستها بعد از یائسگی نیز غیرمعمول هستند، زیرا معمولاً باعث کوچک شدن غدد بارتولین میشود.
پیشگیری از کیست بارتولین
دقیقاً مشخص نیست که چرا کیست بارتولین ایجاد می شود، بنابراین معمولاً نمی توان از آنها جلوگیری کرد.
اما از آنجایی که برخی از آنها با بیماری های مقاربتی مرتبط هستند، انجام رابطه جنسی ایمن (استفاده از کاندوم در هر بار رابطه جنسی) می تواند به کاهش شانس ابتلا به کیست بارتولین کمک کند.