آخرین اخبار
۰۶ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۷:۱۸

با این راه حل ها دیگر گرمازده نمی شوید

با این راه حل ها دیگر گرمازده نمی شوید
بازدید:۲۱۴
صد انلاین | گرمازدگی (Heat Stroke) یک وضعیت خطرناک و تهدیدکننده برای افراد است و زمانی رخ می‌دهد که بدن نتواند دمای خود را به درستی تنظیم کند و دمای داخلی آن به بالای ۴۰ درجه سانتیگراد می‌رسد که برای پیشگیری از این عارضه باید یکسری نکات را رعایت کرد.
کد خبر : ۱۷۷۶۵۶

 به گزارش صد آنلاین ،  هر ساله با آغاز فصل گرم سال به ویژه نیمه دوم آن شاهد افزایش درجه هوا هستیم، همچنین با توجه به تغییرات اقلیمی و آب و هوایی، امسال در حال سپری کردن روزهای بسیار گرمی هستیم، این وضعیت مراجعات به مراکز درمانی به دلیل گرمازدگی را افزایش داده است.

 

با توجه به گرمای شدید هوا طبیعتا گرمازدگی یکی از مشکلات مهمی است که افراد به طور روزانه با آن درگیر هستند، به طوری‌که تمام افراد و به ویژه افراد سال خورده ممکن است دچار گرمازدگی شوند، بنابراین برای پرهیز از گرمازدگی در صورت امکان باید از وسایل محافظتی برابر آفتاب مانند سایبان یا کلاه استفاده کرد.

در این شرایط بدن انسان در حالت معمولی می‌تواند به روش‌های مختلف از جمله تعریق و تبخیر، دمای خودش را در محدوده طبیعی حفظ کند، اما زمانی که فرد تحت تاثیر گرمای زیادی قرار می‌گیرد یا فعالیت شدیدی به ویژه در ساعات اوج گرما دارد، دمای بدن بالا رفته و همراه با تعریق آب و املاح بدن از دست می‌دهد و کم‌کم علائم گرمازدگی نمایان می‌شود.

سرگیجه،حالت تهوع، قرمز شدن پوست و تپش قلب از نشانه های گرمازدگی

از علائم گرمازدگی می‌توان به افزایش شدید دمای بدن (بالای ۴۰ درجه)، سر درد شدید و سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ، پوست خشک، داغ و قرمز در مواردی بدون تعریق، ضعف و گرفتگی عضلات و تندتپشی (ضربان قلب سریع) و گیجی و در موارد حادتر هذیان گویی یا از دست دادن هوشیاری اشاره کرد.

قرار گرفتن طولانی مدت در معرض گرما، فعالیت در محیط‌های گرم و مرطوب بدون استراحت کافی، کم‌آبی بدن، پوشش نامناسب، فعالیت شدید بدنی، ورزش یا کار سنگین در ساعت‌های گرم روز، سابقه بیماری‌های زمینه‌ای همچون فشار خون بالا، دیابت یا مشکلات قلبی، مصرف برخی داروها و سن بالا یا پایین را می‌توان از جمله عوامل گرمازدگی عنوان کرد که کودکان و سالمندان به دلیل سیستم تنظیم دمای ضعیف‌تر، بیشتر در معرض خطر هستند.

مصرف فست‌فود در فصل گرم ممنوع!

در همین رابطه یک کارشناس تغذیه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، گرمازدگی را یک نوع اختلال در مکانیزم تنظیم دمای بدن دانست و تعرق بیش از حد، بی‌قراری، ضعف و بیحالی، افزایش ضربان قلب، خستگی زیاد، سرگیجه، تند شدن تنفس و در شکل حادتر تهوع و استفراغ را از علائم گرمازدگی عنوان کرد.

«مرتضی عابدینی» افزود: زمانی‌که فرد در اثر گرمای زیادی هوا، زیاد تعرق می‌کند، آب بدن همراه املاحی همچون پتاسیم، کلسیم و منیزیم دفع شده و در مواجهه را گرما و رطوبت بدن نمی‌تواند از طریق عرق کردن دمای خود را کاهش دهد.

وی با تاکید بر اینکه در فصل گرم سال باید اصول تغذیه‌ای به طور کامل رعایت شود، ادامه داد: لازم است در این فصل گرم مردم از مصرف غذاهای سنگین، چرب و دیر هضم (مواد پروتئینی و سرخ شده) پرهیز کنند، چون در این فصل مایعات بیشتری از طریق ادرار از بدن دفع می‌شود.

کارشناس تغذیه همچنین پرهیز از غذاهای پرنمک، فست فود و چیپس، نوشیدن مایعات کافئین‌دار و خیلی شیرین، قهوه، نوشابه‌های انرژی‌زا و مملو از کافئین و نوشیدنی‌های خیلی شیرین را از دیگر اصول تغذیه‌ای برای جلوگیری از گرمازدگی بیان کرد و افزود: مصرف این غذاها موجب می‌شود بدن آب بیشتری طلب کند.

عابدینی توصیه کرد: مردم در شرایط گرم سال خوردن سبزیجات، میوه‌ها به خصوص موز، سیب، هندوانه، خیار و کاهو را به دلیل پتاسیم و فیبر بالا در دستور غذایی خود قرار دهند، به ویژه خیار که افزایش جذب آب بدن را افزایش می‌دهد.

آب‌دوغ خیار، طالبی و سالاد شیرازی ترکیب عالی برای رفع گرمازدگی

وی همچنین مصرف انواع سالاد همچون سالاد شیرازی با آبغوره، طالبی، انگور، سالاد فصل و سالاد میوه را برای جلوگیری از گرمازدگی مناسب دانست و گفت: خیار به دلیل پتاسیم بالا به تنهایی می‌تواند موجب رفع گرمازدگی شود.

این کارشناس تغذیه همچنین با بیان اینکه شربت های سنتی نیز در رفع گرمازدگی عالی عمل می کنند،اظهار کرد: اگر فردی دچار گرمازدگی شد، شربت آب لیمویی که زیاد شیرین نباشد، شربت خاکشیر، شربت گلاب، دمنوش عناب یا به لیمو برای رفع گرمازدگی بسیار مناسب است، در حالی‌که نوشیدنی‌ها باید کم شیرین باشد.

عابدینی ادامه داد: آب‌دوغ خیار یک ترکیب عالی برای گرمازدگی است، به ویژه اینکه ماست و خیار آن تب سرد و فیبر بالایی دارد و یک غذای مناسب برای گرمازدگی است و بهتر است کمی نعنا نیز به آن اضافه شود.

وی یادآور شد: هنگام گرمازدگی بدن مقدار آب مورد نظر خود را از دست داده و به همراه آن املاح و ویتامین‌هایی از بدن دفع می‌شود که در مقابل فرد را وسوسه به خوردن مایعات شیرین می‌کند و در صورت امکان از این کار باید اجتناب شود.

نوشیدن آب سرد هنگام گرمازدگی مضر است

این کارشناس تغذیه ناکید کرد: هنگام گرمازدگی خوردن مایعات شیرین و خیلی سرد ممنوع است، چراکه نوشیدن مایعات خیلی سرد موجب برهم خوردن سیستم گوارش و ایمنی افراد می‌شود و نباید مایعات یک دفعه و یکجا مصرف شود، خوردن غذاهای چرب، نوشیدن نوشابه و نوشیدنی انرژی‌زا و گازدار نیز توصیه نمی‌شود.

به گزارش ایرنا؛ کارشناسان بهداشت و تغذیه معتقدند وزن اضافی بر توانایی بدن در تنظیم درجه حرارت تأثیر بسزایی دارد و موجب حفظ گرمای بیشتری می‌شود، اگر بدن فردی به گرما عادت نداشته باشد، مستعد ابتلا به بیماری‌های مرتبط با گرما همچون گرمازدگی است.

سفر از یک منطقه با آب و هوای سرد به مکانی با آب و هوای گرم یا زندگی در منطقه‌ای که موج گرمای اولیه داشته باشد، فرد را در معرض خطر بیماری مرتبط با گرما قرار می‌دهد، زیرا بدن فرصتی برای عادت به دمای بالاتر ندارد، از طرفی شاخص گرما یک مقدار درجه حرارت واحد است که احساسی را که دمای خارج از منزل و رطوبت به فرد می‌دهد، در نظر می‌گیرد.

وقتی رطوبت زیاد است، عرق به راحتی تبخیر نمی‌شود و بدن در خنک‌سازی با مشکل مواجه شده و فرد را مستعد گرمازدگی می‌کند و هنگامی که شاخص گرما ۹۱ درجه فارنهایت (۳۳ درجه سانتیگراد) یا بالاتر است، باید احتیاط کرد تا بدن از طریق نوشیدن آب و مایعات خنک به مقدار کافی، پوشیدن لباس‌های گشاد، روشن و نخی، اجتناب از فعالیت شدید در ساعت‌های اوج گرما، استفاده از کلاه، عینک آفتابی و کرم ضدآفتاب و استراحت در محیط خنک یا سایه خنک نگه داشته شود.

رهاورد:

با توجه به شدت بالای گرما در روزهای پیش رو بهتر است شهروندان از فعالیت مستقیم در ساعات میانی روز خودداری کنند در غیر این صورت با مصرف مایعات خنک و همراه داشتن آن، استفاده از کلاه و عینک آفتابی خود را از گرفتار شدن به گرمازدگی نجات دهند./ایسکانیوز


 

اشتراک گذاری:
گزارش خطا
برچسب ها :
ارسال نظر
تازه‌ها
پربیننده‌ها پربحث‌ها