آخرین اخبار
۰۶ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۰۹

این نشانه‌ی قاتل خاموش لخته‌ شدن خون است

این نشانه‌ی قاتل خاموش لخته‌ شدن خون است
بازدید:۳۵۱
صد آنلاین | بدون درد، بدون زخم، فقط یک تنگی نفس... اما پشت این علامت ساده، یکی از خطرناک‌ترین اختلالات بدن پنهان شده است.
کد خبر : ۱۷۷۶۹۲

 به گزارش صد آنلاین ،  بدن ما برای جلوگیری از خون‌ریزی بیش از حد، مکانیزمی به نام انعقاد خون دارد. این عملکرد در هنگام بریدگی یا آسیب بسیار مفید است. اما لخته‌های خون در مکان‌ها یا زمان‌های نادرست می‌توانند خطرناک و حتی کشنده باشند. به‌خصوص اگر منجر به سکته مغزی یا حمله قلبی شوند.

بر اساس آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، سالانه حدود ۹۰۰ هزار نفر در ایالات متحده دچار لخته‌ی خون می‌شوند. بین ۶۰ هزار تا ۱۰۰ هزار نفر نیز سالانه به دلیل عوارض ناشی از لخته‌های خون جان خود را از دست می‌دهند. این آمار نشان‌دهنده‌ی اهمیت بالای آگاهی از علائم لخته‌ی خون است.

دکتر جاناتان پارسونز، متخصص ریه از دانشگاه ایالتی اوهایو می‌گوید:«آگاهی از علائم لخته‌ی خون از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه شناسایی زودهنگام می‌تواند نجات‌بخش باشد. اگر زود اقدام شود، می‌توان از آسیب‌های دائمی به اندام‌ها یا بافت‌ها جلوگیری کرد.»

لخته‌های خون چگونه خطرناک می‌شوند؟

پیش از آن‌که به نشانه‌ی خاموش بپردازیم، بهتر است نحوه‌ی خطرناک شدن لخته‌های خون را بررسی کنیم. به گفته‌ی دکتر کریستوفر یی، جراح عروق از مرکز پزشکی MemorialCare در کالیفرنیا:«لخته‌های خون اغلب در پاها شروع می‌شوند. در ابتدا ممکن است بی‌خطر باشند، اما گاهی از جای خود جدا شده و به سمت ریه‌ها حرکت می‌کنند—اتفاقی که به آن آمبولی ریه (Pulmonary Embolism) گفته می‌شود.»

در آمبولی ریه، لخته‌ی خون یکی از سرخرگ‌های ریه را مسدود کرده و مانع رسیدن جریان خون به بخش‌هایی از ریه می‌شود. این وضعیت می‌تواند آسیب دائمی به ریه، کاهش اکسیژن در خون، و آسیب به سایر اندام‌ها به دلیل کمبود اکسیژن وارد کند و حتی مرگ‌آور باشد.

 

 

نشانه‌ی خاموش لخته خون: تنگی نفس

دکتر پارسونز می‌گوید:«تنگی نفس یکی از علائم اصلی آمبولی ریه است، زیرا این وضعیت باعث اختلال در دریافت اکسیژن می‌شود. وقتی رگی در ریه مسدود می‌شود، اکسیژن نمی‌تواند به‌درستی وارد جریان خون شود و در نتیجه فرد دچار تنگی نفس می‌شود.»

این نوع تنگی نفس معمولاً ناگهانی و شدید است، چون بدن زمان کافی برای سازگاری با کاهش اکسیژن ندارد.

 

تفاوت تنگی نفس ناشی از لخته خون با سایر دلایل

تنگی نفس می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد: از نداشتن آمادگی جسمانی گرفته تا سرماخوردگی یا آسم. اما دکتر یی می‌گوید:«تنگی نفس معمولی معمولاً هنگام فعالیت یا ورزش رخ می‌دهد. اما در لخته‌ی خون، تنگی نفس به‌طور ناگهانی شروع می‌شود و شدید است؛ طوری‌که فرد احساس می‌کند نمی‌تواند نفس بکشد.» همچنین ممکن است تنفس فرد سریع‌تر از حد معمول شود.

دکتر پارسونز اضافه می‌کند که این نوع تنگی نفس معمولاً با فعالیت یا تنفس عمیق بدتر می‌شود.

 

 

سایر علائم لخته‌ی خون و بهترین زمان مراجعه به پزشک

اگرچه تنگی نفس ناگهانی به‌تنهایی باید هشداردهنده باشد، اما علائم دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند نشان‌دهنده‌ی وجود لخته‌ی خون باشند:

  • تنفس سریع

  • درد قفسه سینه (که معمولاً با سرفه یا تنفس عمیق شدیدتر می‌شود)

  • افزایش ضربان قلب

  • سرفه، به‌ویژه سرفه همراه با خون

  • افت شدید فشار خون

  • احساس سبکی سر

  • غش یا بی‌هوشی

ممکن است وسوسه شوید که این علائم را به دلایل جزئی‌تری نسبت دهید، اما پزشکان هشدار می‌دهند:«اگر شما یا اطرافیانتان این علائم را تجربه کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. تشخیص و درمان سریع می‌تواند از عوارض جدی و مرگ جلوگیری کند.»/ عصر ایران 

اشتراک گذاری:
گزارش خطا
ارسال نظر
تازه‌ها
پربیننده‌ها پربحث‌ها