به گزارش صد آنلاین، فرهاد رمانی رئیس انجمن گوارش و کبد ایران در نشست خبری به مناسبت هفته ملی سلامت گوارش اظهار کرد: تجویز آنتیبیوتیک برای درمان هر بیماری، بهخصوص سرماخوردگی، رواج زیادی در خانوادهها دارد در حالی که تاثیری در بهبودی بیماری نداشته، بلکه برای بدن نیز آسیب زاست.
وی با بیان اینکه تجویز آنتیبیوتیک برای کودکان مضر است، گفت: کودکانی که دچار سرماخوردگی میشوند در ۹۹ درصد موارد به تجویز آنتیبیوتیک نیاز ندارند. استفاده از این داروها باعث از بین رفتن میکروبهای مفید بدن شده و دستگاه گوارش را مختل میکند.
زمانی با بیان اینکه تغذیه سالم جلوی التهاب مزمن را در بدن می گیرد، افزود: برخی تصور میکنند تغذیه سالم گران است، اما اینطور نیست. میوه، سبزی، غلات و حبوبات را میتوان به جای گوشت استفاده کرد و ما وظیفه داریم آگاهی درست به جامعه بدهیم.
وی با اشاره به وجود یکهزار متخصص گوارش و کبد در کشور ادامه داد: متخصصان گوارش و کبد میتوانند در هفته ملی سلامت دستگاه گوارش مردم را در زمینه بیماریها و سرطانهای دستگاه گوارش آگاه کنند.
رئیس انجمن گوارش و کبد ایران ادامه داد: پویش ملی سلامت دستگاه گوارش در تغذیه سالم سوم خرداد آغاز شده و تا هشتم این ماه ادامه دارد. به این مناسب در سراسر کشور برنامههای زیادی اجرا میشود که هدف همه آنها آگاهی عمومی جامعه از سلامت دستگاه گوارش است.
در ادامه همایون واحدی عضو هیاتمدیره انجمن نیز گفت: بر اساس گزارش وزارت بهداشت، حدود ۶۰ درصد جمعیت کشور اضافهوزن دارند و ۲۰ درصد چاق هستند که باعث التهاب در سیستم ایمنی بدن میشود.
وی اظهار کرد: خوردن غذاهای مضر مانند چیپس و پفک و سایر تنقلات که دارای نمک زیاد و مواد افزودنی هستند برای کودکان بسیار مضرند و باعث التهاب، سکتههای قلبی و مغزی و بروز بیماریهای خودایمنی و دیابت میشوند.
واحدی با تاکید بر اینکه نوع تغذیه سالم به افراد جامعه باید آموزش داده شود، تصریح کرد: غذاهای آماده در جامعه بسیار رایج شده و متاسفانه کودکان، نوجوانان و جوانان گرایش بیشتری به مصرف این غذاها دارند که سلامت آنها را در بزرگسالی به خطر میاندازد.
وی با بیان اینکه سرطانهای معده و روده شایعترین سرطانهای دستگاه گوارش در کشور هستند، گفت: سرطان روده بزرگ در افراد زیر ۴۰ سال رو به افزایش است و غربالگری برای تشخیص و درمان بهموقع این سرطان ضروری است.
همچنین محسن رجبنیا دبیر علمی هفته سلامت با بیان اینکه هفته سلامت گوارش از سال ۱۳۵۸ برای افزایش آگاهی شناخت و شیوع بیماریهای دستگاه گوارش هر ساله برگزار میشود، گفت: ۷۶ درصد علت مرگ و میر شایع در ایران بیماریهای غیرواگیر است که بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، سرطانهای معده، روده و گوارش را شامل میشود.
وی اظهار کرد: سرطان معده شایعترین سرطان دستگاه گوارش است و به سبک زندگی وابسته است و باید افراد تغذیه سالم داشته باشند.
رجبنیا با بیان اینکه مصرف سیگار و قلیان و نوشیدنیهای الکلی در بروز سرطانهای دستگاه گوارش تاثیرگذار است، گفت: استرس، خواب ناکافی و نداشتن فعالیت فیزیکی نیز از عوامل خطر ابتلا به این سرطان است.
وی تاکید کرد: نمک و غذاهای فرآوریشده باید کمتر مصرف شود. اگر در شب کالری زیاد دریافت کنیم قطعا دچار اضافهوزن خواهیم شد.
دبیر علمی هفته سلامت ادامه داد: آهسته غذا خوردن با حجم کمتر نیز در بروز علائم و پیشگیری از بیماریهای دستگاه گوارش موثر است. تغذیه سالم اصول اصلی سبک زندگی بوده و بیماریهای غیرواگیر کاهش مییابد.
فروغ البرزی دبیر هیاتمدیره انجمن نیز گفت: برای سلامت دستگاه گوارش باید روزانه میوههای رنگی که حاوی آنتیاکسیدان هستند، مصرف شوند. در واقع مصرف ۲۵ گرم فیبر، جو دوسر، برنج قهوهای، آب زیاد و یک وعده غذای گرم در روز لازم است.
وی ادامه داد: روده سالم در کنار تغذیه سالم به ورزش منظم مانند نیمساعت پیادهروی، یوگا و خواب شبانه به مدت حدود ۸ ساعت نیاز دارد. این روال همچنین باعث پیشگیری از سرطانهای دستگاه گوارش ماننده معده و روده بزرگ میشود.
البرزی تاکید کرد: کبد چرب از مهمترین بیماریهای دستگاه گوارش است و نارسایی کبد با توجه به میزان چربی کبد ایجاد میشود که ادامه این روند باعث افزایش احتمال نیاز به پیوند خواهد شد.
وی با بیان اینکه کبد چرب دارویی ندارد، گفت: چاقی، بیتحرکی و رژیم غذایی از عوامل مهم بروز کبد چرب است و باعث سکتههای قلبی و مغزی میشود.
البرزی تصریح کرد: درمان کبد چرب کم کردن مصرف کربوهیدرات و انجام ورزش به مدت نیمساعت است و باید افراد برنج و نان کمتر استفاده کنند.
دبیر هیاتمدیره انجمن در مورد رژیم غذایی فستینگ گفت: این رژیم غذایی برای یک تا ۲ ماه مناسب است و در بلندمدت آسیب زیادی به بدن وارد میکند.
در ادامه این نشست، ناصر ابراهیمی متخصص گوارش و کبد گفت: تغذیه ناسالم باعث تبدیل میکروبهای مفید به بد شده و روی بیماریهای مغز مانند زوال عقل و فراموشی، دیابت و غیره تاثیرگذار است.
وی افزود: امروزه کودکان، به جای مصرف غذاها و میوههای سالم، از شکلات و انواع شیرینی استفاده میکنند که این مساله در سنین بالا با خطر دیابت و اختلالاتی مانند فراموشی همراه است. بنابراین به خانواده توصیه میشود که وعدههای غذایی مناسب را جایگزین وعده های غیرمفید کنند.
ابراهیم تاکید کرد: به مادران توصیه میشود حتما از شیر خود برای تغذیه نوزادان استفاده کنند زیرا مطالعات نشان داده نوزادانی که شیر مادر مصرف میکنند کمتر در معرض خطر بیماریهای التهابی روده قرار میگیرند.
به گفته وی، آنچه همیشه ما نگران آن هستیم جنبه ژنتیکی سرطان روده بزرگ است و اگر کسی در اقوام درجه یک خود سرطان روده داشته است باید مراقب باشد و غربالگری را انجام دهد.
این پزشک گفت: گاهی اوقات بیماران خونریزی از مقعد را بواسیر تلقی میکنند و آن را جدی نمیگیرند در حالی که در صورت مشاهده هرگونه خونریزی از مقعد باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنند./ سلامت نیوز