به گزارش صد آنلاین، در طب سنتی گوجه سبز درختی طبعی سرد و خشک دارد؛ یعنی هم خنککننده است و هم رطوبتزدا. به همین دلیل مصرف آن برای افراد با مزاج گرم و تر بسیار مفید است. اگر مزاج سرد و خشکی دارید، باید با احتیاط و همراه مصلحاتی مثل گلپر یا نمک آن را مصرف کنید. این آلوچه نارس انتخاب عالی برای کسانی است که به مزههای ترش و آبدار علاقه دارند.
برخی از مهمترین فواید آلوچه در طب سنتی عبارتاند از:
یک نکته مهم در مورد میوههای نارس مانند گوجه سبز را به یاد داشته باشید. چون این میوه نارس است، میزان سموم کشاورزی در آن بیش از میوههای رسیده است.
از نظر علمی، گوجه سبز منبع خوبی از آنتیاکسیدانها، ویتامین C، فیبر و پلیفنولها (Polyphenols) است که همگی به سلامت کبد کمک میکنند. از مهمترین خواص گوجه سبز برای کبد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
گوجه سبز درختی دارای ترکیباتی است که میتوانند نقش مهمی در سلامت پوست داشته باشند. البته مصرف این میوه به معنای کنار گذاشتن روتین پوستی یا عدم استفاده از سایر مکملهای تقویتکننده پوست نیست. مهمترین خواص گوجه سبز برای پوست عبارتاند از:
از دیدگاه علم تغذیه گوجه سبز به دلیل ترکیبات خاص خود میتواند برای سلامت کلیهها مفید باشد، البته به شرط اینکه در مصرف آن زیادهروی نکنید.
اگر با بیماریهای مزمن کلیوی درگیر هستید، کلیه توانایی دفع پتاسیم را ندارد. از آنجا که پتاسیم آلوچه بالا است مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به هایپرکالمی (بالا رفتن پتاسیم خون) شود که برای قلب و بدن خطرناک است.
گوجه سبز یک میانوعده مفید برای افرادی است که بهدنبال کاهش وزن هستند؛ هرچند نباید انتظار معجزه از آن داشت. زمانیکه سبک زندگی سالمی داشته باشید، این میوه نیز در مسیر کاهش وزن نقش حمایتی خود را ایفا میکند. از نظر علمی آلوچه به شیوههای زیر میتواند در روند کاهش وزن موثر باشد:
توجه داشته باشید مصرف بیش از حد آلوچه برای افرادی که معده حساس، رفلاکس یا سندروم روده تحریکپذیر دارند، میتواند باعث نفخ، دلدرد یا اسهال شود.
آلوچه به دلایل زیر میتواند بخشی از رژیم غذایی دیابتیها باشد؛ البته اگر در مصرف آن زیادهروی نکنید:
یک نکته علمی که شاید برای دیابتیها جالب باشد این است که برخلاف تصور رایج ترش بودن طعم میوه به معنای پایین بودن قندش نیست؛ اما در مورد گوجه سبز چون میزان قند طبیعی آن واقعا کم است، مصرف آن در حد توصیهشده، برای اکثر بیماران دیابتی مشکلی ایجاد نمیکند.
مصرف برخی خوراکیها مانند آلوچه و کاهو در دوران شیردهی میتواند باعث ایجاد نفخ در نوزاد شود، به همین دلیل بهتر است در مصرف آن محتاط باشید. در کنار هوس، رفع یبوست یکی از مهمترین دلایلی است که باعث میشود مادران شیرده به سراغ این میوه روند. با این حال پیشنهاد میشود به دنبال راهحل جایگزین باشید به ویژه اگر نوزاد کولیک یا نفخ نیز داشته باشد.
در دوران باردای نیز این میوه میتواند برای رفع بیاشتهایی و کمک به کنترل دیابت بارداری مفید باشد. از دیگر خواص گوجه سبز در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
با این حال مصرف گوجه سبز در بارداری باید محدود باشد و بهتر است رسیده و بدون نمک آن را مصرف کنید. گوجه سبز ترش میتواند باعث آسیب مینای دندان، سوزش و رفلاکس معده شود. همچنین مزه ترش آن باعث میشود تا تمایل بیشتری برای مصرف نمک داشته باشید، این موضوع ریسک بروز افزایش فشار خون (پرهاکلامپسی) را در مادران باردار افزایش میدهد.
گوجه سبز منبع خوبی از ویتامین C است. این ویتامین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن کودک میشود و به پیشگیری از عفونتها کمک میکند. آلوچه بهدلیل داشتن فیبر حرکات روده را بهبود میدهد و از بروز یبوست جلوگیری میکند. بنابراین اگر کودکتان تحرک کمی دارد یا تمایلی به خوردن سبزیجات ندارد، این میوه میتواند برای او مناسب باشد. همچنین طعم ترش آلوچه در بعضی کودکان باعث تحریک اشتها میشود، این موضوع کمک میکند تا میل به غذا خوردن در وعدههای بعدی در کودکان بیشتر شود.
از حدود ۳ سالگی به بعد میتوانید گوجهسبز تازه و رسیده (نه خیلی ترش) را به کودک بدهید، آن هم در مقدار کم و کنترلشده. قبل از این سن به دلیل حساسیت دستگاه گوارش کودک احتمال دلدرد، اسهال یا نفخ وجود دارد.
اگر گوجه سبز در مقدار زیاد یا به شکل نادرست مصرف شود، میتواند با عوارض جانبی همراه باشد. به ویژه در کودکان، افراد حساس یا کسانی که بیماریهای زمینهای دارند. از مهمترین مضرات آلوچه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برخی گوجه سبز را با نمک زیاد یا گلپر شور میخورند. این ترکیب اگر مداوم باشد، میتواند باعث بروز مشکلات زیر شود:
گوجهسبز میوهای سرشار از آنتیاکسیدان، فیبر و ویتامین C است که میتواند در بهبود عملکرد گوارش، سلامت پوست، کنترل اشتها و تقویت سیستم ایمنی نقش داشته باشد. با این حال، مصرف بیش از حد آن بهویژه در بیماران با مشکلات گوارشی، کلیوی، زنان باردار و کودکان ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد. در نتیجه شرط اصلی بهرهمندی از خواص گوجه سبز تعادل در مصرف آن است.
بله. در واقع گوجه سبز میوه نارس نوعی آلوچه است. البته در برخی استانهای ایران مانند مازندران به این میوه آلوچه هم گفته میشود این در حالی است که در تهران این میوه با نام گوجه سبز شناخته شده است. نکته دیگر اینکه ظاهرا از نظر گیاهشناسی گوجه سبز و آلوچه تفاوت دارند اما از آنجا که شباهت آنها به هم بسیار زیاد است، به جای یکدیگر استفاده میشوند.
در طب سنتی گوجهسبز طبع سرد و خشک دارد. نمک با طبع گرم و خشک خود به تعدیل این مزاج کمک میکند و احتمال نفخ یا دلدرد را کاهش میدهد. علاوهبر این، نمک باعث تحریک ترشح بزاق و اسید معده میشود و گوجه سبز ترش هم این فرایند را تشدید میکند، بنابراین میتواند برای افزایش اشتها مفید باشد.
گوجه سبز خشک شده یا همان آلوچه خشک دارای فواید زیر است:
– تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهابها
– تنظیم حرکات روده
– بهبود گوارش
– پیشگیری و درمان یبوست
پختن گوجه سبز شدت اسیدی بودن آن را کمتر میکند؛ بنابراین برای کسانی که معده حساس یا رفلاکس دارند، گزینه مناسبتری نسبت به نوع خام آن است. همچنین اگر رب آلوچه را همراه با غذاهای چرب یا سنگین بخورید، به هضم بهتر و جلوگیری از نفخ کمک میکند. برای پیشگیری و درمان یبوست هم میتوانید از آلوچه پخته استفاده کنید.
گوجه سبز مقدار قابل توجهی پتاسیم دارد. در زنان مبتلا به نارسایی کلیوی، سنگ کلیه یا نفروپاتی (آسیب بافت کلیه)، کلیهها قادر به دفع کامل پتاسیم اضافی از بدن نیستند. در نتیجه احتمال بروز مشکلات زیر وجود دارد:
– افزایش پتاسیم خون (هیپرکالمی)
– ضعف عضلانی
– بینظمی ضربان قلب
– در موارد شدید ایست قلبی
علاوهبر موارد بالا، مصرف بیش از حد آلوچه میتواند منجر به آسیب مینای دندان، سوزش معده و رفلاکس نیز شود./ درمانکده