به گزارش صد آنلاین، بر اساس گزارش نوتریتیکز ، اسفناج برای سالها به دلیل ارزش غذایی بالا و بهویژه مقدار زیاد آهن مورد توجه قرار گرفته است. با این حال، داستان این موضوع جالبتر از آن است که فکر کنید. در دهه ۱۸۹۰، یک اشتباه تایپی در تحقیقات علمی باعث شد که میزان آهن موجود در اسفناج ۱۰ برابر بیشتر از واقعیت ثبت شود. این اشتباه طی سالها تکرار شد و اسفناج به نمادی از غنای آهن تبدیل شد.
بر اساس دستورالعملهای سرویس سلامت ملی بریتانیا ، نیاز روزانه به آهن برای افراد مختلف به شرح زیر است:
برای اینکه یک غذا به عنوان منبع غنی آهن شناخته شود، باید حداقل ۱۵٪ از نیاز روزانه (یعنی حدود ۲.۱ میلیگرم) را در یک وعده ۱۰۰ گرمی فراهم کند. اگر این عدد دو برابر شود، غذا به عنوان غنی از آهن طبقهبندی میشود.
اسفناج حاوی ۲.۱ تا ۲.۷ میلیگرم آهن در هر ۱۰۰ گرم است. این مقدار در مقایسه با برخی سبزیجات برگدار دیگر مانند کلم پیچ (۱.۷ میلیگرم در ۱۰۰ گرم) بیشتر است، اما هنوز به اندازهای نیست که بتوان آن را به عنوان یک منبع بسیار غنی از آهن معرفی کرد. برای رسیدن به این عنوان، یک غذا باید حداقل ۴.۲ میلیگرم آهن در ۱۰۰ گرم داشته باشد.
بنابراین، اسفناج میتواند به عنوان منبع آهن طبقهبندی شود، اما نمیتوان آن را یک سبزی غنی از آهن نامید.
یکی از چالشهای اصلی آهن موجود در اسفناج، فراهمی زیستی پایین آن است. این به این معناست که اکثر آهن موجود در اسفناج توسط روده کوچک جذب نمیشود و بنابراین برای بدن قابل استفاده نیست.
مطالعات نشان دادهاند که تنها کمتر از ۲٪ از آهن اسفناج توسط بدن جذب میشود. این عدد در مقایسه با آهن موجود در گوشت که میزان جذب آن بین ۱۵ تا ۳۵ درصد است، بسیار کم است. این تفاوت نشان میدهد که آهن اسفناج بهراحتی در دسترس بدن قرار نمیگیرد.
اسفناج در واقع حاوی آهن است، اما مقدار آن به اندازهای نیست که بتوان آن را به عنوان یک منبع بسیار غنی از آهن معرفی کرد. علاوه بر این، فراهمی زیستی پایین آهن در اسفناج باعث میشود که تنها مقدار کمی از آن توسط بدن جذب شود.
بنابراین، اگرچه اسفناج یک سبزی سالم و مغذی است و میتواند به عنوان بخشی از رژیم غذایی متعادل مصرف شود، اما نمیتوان آن را به تنهایی به عنوان راهحل اصلی برای جبران کمبود آهن در بدن در نظر گرفت. برای افزایش میزان آهن بدن، بهتر است به غذاهایی مانند گوشت قرمز ، مرغ ، ماهی و حبوبات نیز توجه کنید.
آیا اسفناج هنوز ارزش مصرف دارد؟ بله، اما نه به دلیل آهن بالا، بلکه به دلیل سایر مواد مغذی مانند ویتامینها ، مواد آنتیاکسیدانی و فیبر که برای سلامت کلی بدن بسیار مفید هستند./ همشهری