به گزارش صد آنلاین، شاید پیشگیری به معنای قرارنگرفتن درمعرض خطر باشد، اما تقویت سیستم ایمنی، راهکاری برای زمانی است که فرد در معرض و در خطر ابتلا به بیماری قرار میگیرد اما سیستم ایمنی بدنش، مقاومتر از آن چیزی است که خیلی زود ازخودش ضعف نشان بدهد و بیمار را زمین بزند. اماچطورمیتوانیم سیستم ایمنی بدنمان رادر این روزهای آلوده به ویروس، تقویت کنیم؟ سوالی که دکتر محمدرضا صالحی، متخصص بیماریهای عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران به آن پاسخ میدهد.
به نظر شما، فارغ از مراقبتهای بهداشتی در برابر ویروسهای تنفسی، چقدر امکان تقویت سیستم ایمنیمان در این روزها شیوع بیماری وجود دارد؟
واقعیت این که برخی رفتارها در پیشگیری از ابتلا به بیماری باعث میشود از سرایت ویروس به بدنمان مراقبت کنیم؛ اما برخی دیگر از رفتارها باعث میشود مقاومت سیستم ایمنی بدنمان در زمان مواجهه با ویروس بیشتر از هر وقت دیگری باشد.
مثلا چه رفتاری؟
اصلیترین و ابتداییترین موضوع واکسیناسیون است. با انجام واکسیناسیون، میتوانیم ایمنی بدنمان را به نسبت قابل قبولی بالا ببریم و نگرانی کمتری برای در معرض ویروس قرار گرفتن خواهیم داشت.
اما برای همه ویروسهای تنفسی واکسنی وجود ندارد!
بله همینطور است و ما باید از همه آن امکاناتی که داریم استفاده کنیم. مثلا واکسن آنفلوآنزا از آن دست واکسنهای در دسترس و موجود درکشور ماست که برای گروههای پرخطری چون سالمندان،کودکان، افراد دارای بیماریهای زمینهای و...توصیه میشود.
درست است که از زمان طلایی تزریق آن هم گذشته ولی همچنان دریافت واکسن برای افرادی با سیستم ایمنی ضعیفتر از دیگران، میتواند به تقویت سیستم ایمنی آنها کمک قابل توجهی بکند.
ولی برخی از افراد، نسبت به عوارضی که واکسن میتواند برایشان به همراه داشته باشد، ذهنیت منفی دارند. شاید بد نباشد بدانیم که یکی از عواملی که انسان توانست بر ویروس کووید غلبه کند، همین واکسن بود. واکسنهایی که شاید بسته به نوعش، عوارض متفاوتی داشت اما با این وجود این موضوع اثبات شده است که عوارض واکسن، نسبت به عوارض خود ویروس، بسیار کمتر است؛ موضوعی که درباره واکسن آنفلوآنزا هم صدق میکند.
روش دیگری برای تقویت سیستم ایمنی وجود دارد؟
بله یکی دیگر از این راهکارهای تقویت ایمنی، اجتناب از استرسهای مزمن و هرروزه است؛ موضوعی که همه ما به شکلهای مختلف با آن درگیر هستیم. اما چه بهتر که بتوانیم با تمام توانمان، آن را مدیریت کنیم و تا حد امکان، از اضطرابهای بیسرانجام دوری کنیم. تحقیقات ثابت کردهاند این قبیل استرسهای بیشتر ازحد توان،میتوان سیستم ایمنی بدن رانشانه بگیردو آن راضعیف کند.
در زندگی امروز، کمی نشدنی به نظر نمیرسد؟
یکی از چارههای آن، مدیریت زمان شغلیمان است. اگر سخت مشغول کار هستیم، در لابهلای آن، فرصتی هرچند اندک به خودمان برای استراحت ذهن و شروع دوباره بدهیم. در واقع اصل ماجرا این است که همه بیست و چهار ساعت مشغول کار ذهنی و جسمی نباشیم و زمانی را به استراحت فیزیکی و روحی اختصاص بدهیم. به خصوص در افرادی که سن بیشتری دارند؛ لازم است به گونهای برنامهریزی کنند که فعالیت فیزیکیشان با زمان استراحتشان، همخوانی قابل توجهی داشته باشد.
تغذیه هم میتواند تاثیری در تقویت سیستم ایمنی داشته باشد؟
بله حتما دارد. یکی دیگر از راهکارهای افزایش ایمنی بدنمان در این روزها که ویروسهای تنفسی شیوع پیدا کردهاند، تغذیه است. استفاده از میوهجات و سبزیجات تازه میتواند به مقدار قابل توجهی شما را در برابر این ویروسها ایمن کند. از طرف دیگر، مواد غذایی سرشار از پروتئین، مانند گوشت قرمز، گوشت سفید به خصوص گوشت ماهی میتوانند کمککننده باشند. به صورت مشخص، پرهیز از غذاهای فست فودی، آماده و چرب از جمله سوسیس و کالباس میتواند در این روزها، اهمیت زیادی داشته باشد.
وهمه این راههایی که گفتید، در برابر ویروسHMPV که در چین گسترش پیدا کرده و احتمال بروز و شیوعش در ایران هم وجود دارد، صدق میکند؟
ویروس HMPV چیز جدیدی نیست وخیلی هم خطرناک گزارش نشده است. چیزی شبیه به سرماخوردگی همراه با عوارضی در کودکان و سالمندان است و آمار خطرناک وبامرگ و میر هم تا به حال نداشته است.اما با در نظر گرفتن این موارد، روشهای تقویت سیستم ایمنی در برابر این ویروس و سایر ویروسهای تنفسی صدق میکند. / جام جم