به گزارش صد آنلاین، دارچین به درمان و تنظیم قند خون ، کمک میکند . سطح قند خون را به سرعت کاهش می دهد و در افزایش میزان حساسیت انسولین موثر است؛ بر اساس مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است، دارچین سطح قند خون را تا 30 درصد کاهش می دهد.
پرفشاری خون به معنای بالا بودن میزان فشاری است که بر اثر برخورد خون به دیوارهی سرخرگها ایجاد میشود. سرخرگها، رگهایی هستند که خون را از قلب به تمام اعضای بدن میرسانند. میزان فشار خون، با دو عدد مشخص میشود. فشار خون سیستولیک (عدد بالایی) نشان دهندهی فشار وارد شده به دیوارهی سرخرگها در هنگام انقباض قلب است و فشار خون دیاستولیک (عدد پایینی) نشان دهندهی فشار وارد شده به دیوارهی سرخرگها در هنگام آزاد شدن عضلات قلب (بین هر ضربان قلب) است.
بالا بودن فشار خون باعث بروزعوارضی مانند بیماری قلبی، نارسایی کلیوی، تصلب شرایین، آسیبهای چشمی و سکته مغزی میشود.
فشار خون در حالت طبیعی باید کمتر از ۱۲۰/۸۰ باشد. در صورتی که فشار خون بین ۱۲۰/۸۰ تا ۱۳۹/۸۹۹ باشد، شخص در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارد و فشار خون ۱۴۰/۹۰ و بالاتر نشان دهنده ابتلا به بیماری پرفشاری خون است. در دوران بارداری نیز فشار خون بارداری ، به طور طبیعی، باید کمتر از ۱۲۰/۸۰۰ باشد. بالا بودن فشار خون باعث بروز عوارضی مانند بیماری قلبی، نارسایی کلیوی، تصلب شرایین، آسیبهای چشمی و سکته مغزی و آسیب به مغز میشود.
چه افراد بیشتر در معرض پرفشاری خون هستند؟
افزایش فشار خون در بین افراد بالاتر از 45 سال متداول است. در این بین سهم مردان بیش از زنان است. این آمار در افراد بالای 65 سال به عکس است به نحوی که زنان بیشتر تحت تاثیر پرفشاری خون قرار می گیرند.
داشتن سابقه خانوادگی از عوامل افزاینده ریسک ابتلا به فشار خون بالا است. همچنین نژاد نیز در افزایش ریسک ابتلا به این بیماری موثر است؛ چنانکه فشار خون بالا و عوارض ناشی از آن در سیاه پوستان بیشتر مشاهده شده است. همچنین حدود 60% از افراد دیابتیک شرایط پر فشاری خون را تجربه کرده اند. آمارها حاکی از آن است که از هر 5 فرد مبتلا به پر فشاری خون،1 نفر از ابتلا به این بیماری آگاه نیست. که این مهم، از عمده ترین ریسک فاکتورهای حمله قلبی و سکته مغزی است. عدم درمان مناسب برای فشار خون بالا می تواند منجر به ایجاد آسیب های قلبی، مغزی، کلیوی، ریوی و اختلال در گردش خون بدون هیچ علامت خاصی شود .
ممکن است برخی افراد با بالا رفتن شدید فشار خون دچار علائم زیر شوند:
سر درد شدید
سرگیجه
تنگی نفس
تاری دید
احساس نبض در سر یا گردن
حالت تهوع
خستگی
درد در قفسه سینه
وجود خون در ادرار
دلایل پرفشاری خون چیست؟
دلایل بسیاری برای افزایش فشار خون وجود دارد اما علت دقیق آن مشخص نیست.
دلایل محیطی: از جمله عوامل افزاینده فشار خون میتوان به عادات غذایی و سبک زندگی اشاره کرد. برخی از این عوامل عبارتند از:
سیگار کسیدن
اضافه وزن و چاقی
کمبود فعالیت فیزکی
مصرف زیاد نمک و حساسیت به سدیم
مصرف الکل
استرس
افزایش سن
عوامل ژنتیکی
اختلالات
غده آدرنال و تیروئید
اختلالات خواب
بیماری های مزمن کلیوی
کمبود ویتامین D
گیاهان و ادویههای مفید برای مدیریت فشار خون بالا
میتوانید فشار خون بالا را با دارو مدیریت کنید. علاوه بر این تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی میتواند فشار خون را کاهش دهد و احتمال ابتلا به بیماری قلبی را کم کند.
مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که بعضی از گیاهان و ادویهها ممکن است در کاهش سطح فشار خون مفید باشند. افراد مبتلا به فشار خون بالا میتوانند گیاهان و ادویههای زیر را در رژیم غذایی خود جای دهند.
۱. ریحان
مسدودکنندههای کانال کلسیم از حرکت کلسیم داخل قلب و سلولهای عروق پیشگیری کرده و از این طریق رگهای خونی را ریلکس میکنند.
ریحان یک سبزی خوشطعم است که انواع مختلفی دارد. این سبزی ترکیبات قوی دارد و به همین دلیل دارای خواص درمانی است. ریحان شیرین مقدار زیادی اوژنول دارد. تحقیقات بین این آنتیاکسیدان گیاهی و فواید زیادی برای سلامتی بدن از جمله کاهش فشار خون ارتباط برقرار کردهاند. مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که اوژنول ممکن است از طریق عمل کردن بهعنوان مسدودکنندهی طبیعی کانال کلسیم به کاهش فشار خون کمک کند.
مطالعات حیوانی نشان دادهاند که عصارهی ریحان شیرین به ریلکس کردن رگهای خونی و رقیق کردن خون کمک میکند که این موضوع در کاهش فشار خون اثرگذار است. با این وجود دانشمندان باید تحقیقات بیشتری دربارهی اثرات ریحان روی کاهش فشار خون در انسانها انجام دهند.
۲. جعفری
جعفری هم یک سبزی مفید دیگر در کاهش فشار خون به شمار میرود. این سبزی ارزش غذایی شگفتانگیزی دارد. جعفری حاوی ترکیبات مغذی مختلف از جمله ویتامین C و کاروتنوئیدهای غذایی است که ممکن است فشار خون را کاهش دهند.
چندین مطالعه به این نتیجه رسیدهاند که آنتیاکسیدانهای کاروتنوئیدی در کاهش فشار خون و سطح کلسترول بد یا همان LDL اثربخش هستند. سطح بالای کلسترول بد عامل خطر بیماری قلبی به شمار میرود.
مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان دادهاند که جعفری با عمل کردن بهعنوان مسدودکنندهی کانال کلسیم، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را کاهش داد.
مسدودکنندههای کانال کلسیم نوعی دارو هستند که به ریلکس کردن و اتساع رگهای خونی کمک میکنند. با این حال مطالعات انسانی کمی دربارهی ارتباط بین جعفری و فشار خون انجام شده است و به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.
۳. تخم کرفس
تخم کرفس سرشار از مواد مغذی مختلف مانند آهن، منیزیم، منگنز، کلسیم و فیبر است. بعضی از تحقیقات عنوان میکنند که تخم کرفس ممکن است در کاهش فشار خون اثرگذار باشد. محققان در یک مطالعهی حیوانی روی موشهای صحرایی به بررسی اثرات عصارهی تخم کرفس روی فشار خون پرداختند.
محققان به این نتیجه رسیدند که عصارهی تخم کرفس سطح فشار خون را در موشهای مبتلا به فشار خون بالا کاهش داد، اما منجر به تغییری در سطح فشار خون موشهای سالم نشد. تحقیقات نشان میدهند که ترکیبات موجود در عصارهی تخم کرفس ممکن است بهعنوان مسدودکنندهی کانال کلسیم عمل کرده و از این طریق به کاهش فشار خون کمک کنند.
تخم کرفس منبع خوبی از فیبر غذایی به شمار میرود که با کم کردن سطح فشار خون در ارتباط است. توجه کنید که مطالعات کمی دربارهی رابطهی بین تخم کرفس و فشار خون وجود دارد. محققان باید تحقیقات انسانی بیشتری در این زمینه انجام دهند.
۴. باکوپا منیری
باکوپا منیری گیاهی است که در آسیای جنوبی رشد میکند. از این گیاه برای درمان بیماریهای مختلف از جمله اضطراب، مشکلات حافظه و فشار خون بالا استفاده میشود. در مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان داده شد که گیاه باکوپا منیری از طریق تحریک رگهای خونی برای آزاد کردن نیتریک اکسید به کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک کمک کرد.
یک مطالعهی ۱۲ هفتهای روی ۵۴ فرد سالم به بررسی اثرات گیاه باکوپا منیری روی حافظه، اضطراب، افسردگی و فشار خون پرداخت. این گیاه علاوه بر کاهش فشار خون، روی سلامت ذهنی هم اثرات مثبتی داشت.
اگرچه نتایج مطالعات حیوانی امیدوارکننده هستند، اما نتایج تحقیقات انسانی دربارهی تأثیر باکوپا منیری روی فشار خون هنوز نامشخص است. محققان باید مطالعات بیشتری در این زمینه انجام دهند. میتوانید گیاه باکوپا منیری را در شکل پودر یا کپسول مصرف کنید.
۵. سیر
سیر غنی از بسیاری از ترکیبات مهم است که ممکن است برای قلب فوایدی داشته باشند. سیر بهطور مشخص حاوی سولفور است که شاید به افزایش جریان خون و ریلکس کردن رگهای خونی کمک کند. این موضوع ممکن است در کاهش فشار خون تأثیرگذار باشد.
یک بررسی روی ۱۲ مطالعه که در مجموع روی بیش از ۵۵۰ بیمار مبتلا به فشار خون بالا انجام شد به این نتیجه رسید که مصرف سیر کاهش فشار خون سیتولیک و دیاستولیک را به همراه داشت. یک مطالعهی ۲۴ هفتهای روی ۳۰ نفر به این نتیجه رسید که مصرف ۶۰۰ تا ۱۵۰۰ میلیگرم از عصارهی سیر به اندازهی داروی آتنوول در کاهش فشار خون مفید بود.
۶. آویشن
آویشن یک گیاه مفید و سرشار از ترکیبات سالم است. رزمارینیک اسید یکی از این ترکیبات به شمار میرود. تحقیقات نشان دادهاند که این ترکیب با خواص زیادی برای سلامتی بدن در ارتباط است. از جمله فواید رزمارینیک اسید میتوانیم کاهش التهاب و سطح قند خون، همچنین افزایش جریان خون را نام ببریم.
این ترکیب ممکن است به کاهش فشار خون هم کمک کند. مطالعات انسانی نشان دادهاند که مصرف رزمارینیک اسید از طریق جلوگیری از فعالیت آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) در کاهش چشمگیر فشار خون سیستولیک مفید است. آنزیم مبدل آنژیوتانسین مولکولی است که رگهای خونی را باریک میکند و فشار خون را بالا میبرد. بنابراین جلوگیری از فعالیت آن ممکن است در پایین آوردن فشار خون اثرگذار باشد.
سایر مطالعات انجام شده روی حیوانات به این نتیجه رسیدهاند که عصارهی آویشن عوامل خطر بیماری قلبی از جمله کلسترول کلی، کلسترول بد (LDL)، تریگلیسیرید و فشار خون را کاهش میدهد. با این وجود در نظر داشته باشید که مطالعات انسانی کمی دربارهی رابطهی بین آویشن و فشار خون انجام شده است و لازم است محققان در این زمینه بیشتر تحقیق کنند.
۷. دارچین
دارچین یک ادویهی خوشعطر است. قرنهاست که از این ادویه برای درمان مشکلات قلبی و فشار خون بالا استفاده میشود. مشخص نیست که دارچین چطور فشار خون را کاهش میدهد، اما مطالعات انجام شده در زمینه خواص دارچین روی حیوانات نشان میدهند که این ادویه میتواند به اتساع رگهای خونی کمک کند.
یک بررسی روی ۹ مطالعه که در مجموع روی ۶۴۱ نفر انجام شد به این نتیجه رسید که مصرف دارچین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک شرکتکنندگان را به ترتیب ۶٫۲ و ۳٫۹ میلیمتر جیوه کاهش داد. این تأثیر زمانی که شرکتکنندگان بیش از ۱۲ هفتهی متوالی دارچین مصرف کردند، قویتر شد.
علاوه بر این یک بررسی روی ۳ مطالعه که در مجموع روی ۱۳۹ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ انجام شد، به بررسی اثرات مصرف دارچین پرداخت. در این مطالعه نشان داده شد کسانی که بیش از ۱۲ هفته هر روز ۵۰۰ تا ۲۴۰۰ میلیگرم دارچین مصرف کردند، بهطور میانگین کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را تجربه کردند. دارچین را میتوانید بهراحتی در رژیم غذایی خود جای دهید. همچنین میتوانید از مکمل دارچین استفاده کنید.
۸. زنجبیل
زنجبیل گیاهی با خواص درمانی فراوان است. قرنهاست که مردم از زنجبیل برای بهبود جریان خون، سطح کلسترول و فشار خون استفاده میکنند که همگی روی سلامت قلب اثرگذار هستند. مطالعات انجام شده روی انسانها و حیوانات به این نتیجه رسیدهاند که مصرف زنجبیل به چند روش منجر به کاهش فشار خون میشود.
این گیاه بهعنوان مسدودکنندهی طبیعی کانال کلسیم و بازدارندهی طبیعی آنزیم آنژیوتانسین عمل میکند. مسدودکنندههای کانال کلسیم و بازدارندههای طبیعی آنزیم آنژیوتانسین دو نوع دارو برای کاهش فشار خون بالا هستند.
یک مطالعه روی بیش از ۴ هزار نفر به این نتیجه رسید کسانی که بیشترین میزان زنجبیل (۲ تا ۴ گرم در روز) را مصرف کردند، کمتر در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا قرار گرفتند. زنجبیل یک ادویهی خوشمزه است که میتوانید از آن در تهیهی غذاهای مختلف استفاده کنید. همچنین میتوانید برای بهره بردن از خواص زنجبیل، مکمل این گیاه را مصرف کنید.
۹. هل
هل یک ادویهی لذیذ با مزهای کمی شیرین است که آنتیاکسیدانهای مختلفی دارد و ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند. یک مطالعهی ۱۲ هفتهای روی ۲۰ نفر که بهتازگی متوجه شده بودند دچار فشار خون بالا هستند به این نتیجه رسید که مصرف ۳ گرم پودر هل در روز بهطرز چشمگیری فشار خون را کاهش داد و آن را به محدودهی طبیعی نزدیک کرد.
مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی عنوان میکنند که هل ممکن است با عمل کردن بهعنوان ادرارآور و مسدودکنندهی طبیعی کانال کلسیم به پایین آوردن فشار خون کمک کند. ترکیب ادرارآور ترکیبی است که به خارج کردن تجمع آب در بدن از طریق ادرار کمک میکند. اگرچه این یافتهها امیدوارکننده هستند، اما تحقیقات انجام شده در این زمینه هنوز جدید هستند.
بنابراین محققان باید در زمینهی ذکر شده تحقیقات انسانی بیشتری انجام دهند. افراد از هل در آشپزی و کیکپزی استفاده میکنند. همچنین میتوانید تحت نظر پزشک مکمل یا عصارهی هل را مصرف کنید.
خبرنگار: مژگان نبوی