به گزارش صد آنلاین، در دنیای امروز، بسیاری از مواد غذایی سنتی و مغذی جای خود را به غذاهای فرآوریشده و ناسالم دادهاند. سویق، یکی از این گنجینههای فراموششده، نمونهای بارز از یک غذای ساده و انرژیبخش است که متأسفانه به ندرت در سبد غذایی خانوارها یافت میشود.
سویق چیست؟
سویق از ترکیب حبوباتی مانند عدس، گندم، برنج، جو و همچنین میوههای مختلف تهیه میشود. این ترکیب منحصر به فرد، سویق را به منبعی غنی از ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و پروتئین تبدیل میکند.
سویق یک روش طبخ نباتات به خصوص غلات و حبوبات است که کیفیت مواد غذایی را تا بالاترین حد ممکن نگهداری میکند.
در این روش آرد ماده غذایی تفت داده میشود. بیان تفاوت بین سویق نخود و آرد نخودچی این برتری را واضحتر نشان میدهد. برای تهیه آرد نخودچی باید ابتدا نخود را چند مرحله خیساند یا پخت و آب آن را تخلیه کرد و سپس آن را تفت داد و آسیاب کرد.
در فرآیند پخت با آب، ارزش غذایی ماده جامد در آب تخلیه میشود. این اتفاق در فرآوردههای حیوانی حدود ۵۰ درصد است. به همین دلیل ارزش گوشت و آبگوشت تقریبا با هم برابر است. اما در فرآوردههای گیاهی درصد بالایی از ارزش غذایی در آب مطبوخ تخلیه میشود. ا
ز این رو است که در بسیاری از روشهای تجویز دارو از عصاره جوشانده فرآوردههای گیاهی استفاده میشود. در تهیه نخودچی نیز ارزش غذایی نخود در همان آبی است که پس از خیساندن یا طبخ دور ریخته میشود. اما برای تهیه سویق نخود، ابتدا باید نخود را تمیز و سپس آسیاب کرد و تفت داد. در این فرآیند ضمن حفظ ارزش غذایی، مزایای طبخ مثل آزاد شدن قندها، به آرد اضافه میگردد. این مقایسه در مورد گندم یا سویق گندم و بقیه حبوبات و غلات نیز صادق است.
سویق سنجد از تفت دادن آرد سنجد یا سنجد پودر شده بدست میآید.
خواص سویق سنجد
سویق سنجد مفید برای افزایش رشد و تقویت عضلات، استحکام و رشد دستگاه اسکلتی، ترمیم و رشد پوست، افزایش دهنده شیر مادران، برطرف کننده تب، مفید برای تقویت کلیه و بهترین مکمل غذایی برای دیالیزی ها و رفع نواقص کلیوی مانند کراتین بالا و دفع پروتئین، تمیز کننده معده، پیشگیری از بواسیر، تقویت ساق پا و کمک به درمان برص و فاقد هرگونه مواد نگهدارنده
روش مصرف سویق سنجد
سویق سنجد را به روش عمومی مصرف انواع سویق یعنی خوردن دو قاشق غذا خوری صبح ناشتا به صورت خشک می توان مصرف کرد. طول دوره درمان با سویق ۴۰ روز است اما معمولا آثار استفاده بعد از چند روز نمایان می شود.
منابع معتبر علمی شیعه بالاترین درجه ارزش را به سویق دادهاند. استفاده از سویق برای خردسال و کهنسال مورد سفارش معصومین (ع) میباشد به گونهای که در روایات، سویق در رتبه خوراک انبیا و مرسلین شمرده شده است که گواهی بر اهمیت این ماده غذایی با ارزش است.
امام صادق (ع) می فرمایند: سویق باعث رویش گوشت و تقویت استخوان می شود. سویق، صفرا را از تن، و بلغم را از معده، کاملاً جدا می کند و هفتاد گونه بلا را دور می سازد. هر کس چهل روز سویق بخورد، بازوانش پرتوان میشود.
امام باقر (ع) می فرمایند: سویق غذای پر برکتی است! اگر انسان در حالی که سیر است، آن را بخورد، غذا را گوارش می دهد و اگر در حالی که گرسنه است، بخورد، او را سیر می سازد.
سویق به تنهایی یک خوراک کامل است و استفاده از آن به صورت ناشتا به تنهایی یا همراه شیر، عسل و یا خرما بسیار مفید است. ولی در صورتی که برای بیماری خاصی بکار رود باید طبق دستورالعمل مصرف گردد.
همچنین در تهیه انواع حلوا، کیک، شیرینی، سوپ، آش، خورشت و… به میزان دلخواه از خواص این محصول آسمانی بهرهمند شوید.
سویق مناسب خودتان را پیدا کنید
خاصیت هر سویق با خاصیت همان چیزی که از آن تهیه شده است تناسب دارد. مثلا وقتی جو از گندم سردتر است، طبع سویق جو هم از سویق گندم سردتر است. بنابراین خوب است قبل از تهیه و خوردن سویق یا قاووت، طبع و مزاج خودتان را بشناسید تا انتخاب درستی داشته باشید. به همین دلیل، بعضی از سویق ها را براساس ویژگی مصرف کننده یا خاصیت شان نام گذاری می کنند. مانند سویق کودک، سویق کبدچرب، سویق چاقی، سویق لاغری، سویق دیابت و غیره. در خرید سویق ها هم دقت کنید سویقی را انتخاب کنید که به آن نیاز دارید