به گزارش صد آنلاین ، حمام گلهداری به عنوان یکی از آثار تاریخی شهر بندرعباس و استان هرمزگان، نقش مهمی در نگهداری تاریخ و فرهنگ منطقه دارد. این حمام نه تنها به عنوان یک ساختمان تاریخی اهمیت دارد بلکه به عنوان موزه مردمشناسی استان هرمزگان نیز خدمت میکند، این به معنای اهمیت آن در حفظ و ارائه تاریخ و فرهنگ محلی است.
با توجه به اینکه حمام گلهداری دومین حمام تاریخی در بندرعباس بوده و پس از حمام گپ، نقش مهمی در توسعه و تاریخنگاری شهر داشته است. حمامها به عنوان یکی از نمادهای فرهنگی و زندگی اجتماعی در گذشته در ایران داشتهاند و حفظ و احیای آنها نقش بسزایی در حفظ هویت فرهنگی منطقه دارد.
احیا و مرمت حمام گلهداری توسط سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری نشان از توجه و تلاش جهت حفظ آثار تاریخی دارد. این اقدامات موجب شده تا این ساختمان تاریخی برای بازدید عموم در دسترس باشد و مردم و گردشگران بتوانند از زیبایی و تاریخ این مکان بهرهمند شوند.
در پایان، اهمیت حفظ این آثار تاریخی و فرهنگی به عنوان بخشی از هویت ملی و منطقهای نیازمند همکاری بین دولت، سازمانهای مرتبط و جامعه است. افزایش آگاهی مردم درباره اهمیت حفظ و مرمت آثار تاریخی میتواند به نگهداری و ارتقاء این ارثهای فرهنگی کمک کند.
دلیل شناخت حمام مذکور به نام گله داری به واسطه سازنده و واقف آن مربوط میشود. ۱۳ هجری قمری و دوره قاجار، خانوادهای با نام گله داری در بندر لنگه ساکن بودند و به دلیل داشتن گلههای فراوان، ثروتمند بودند. این خانواده به حدی ثروتمند بود که برخی افراد آن را اولین ثروتمندان و متمولان ایران میشمارند. معروفترین شخصیت این خانواده، شیخ احمد گلهداری بود که به عنوان یک خیر و فردی عالمانه شناخته میشد. او ثروت خود را به سمت کمک به مردم و رفع نیازهای آنها هدایت میکرد.
شیخ احمد نقش فعالی در ساخت و احداث بناهای مختلف در بندر عباس داشت. حمام گله داری تنها یکی از این بناها بوده و شیخ احمد بسیاری از اموال خود را وقف مسجد کرده است. این اقدامات باعث محبوبیت و شهرت او در جامعه شد.
شیخ احمد با لقب رشید التجار یا رئیس التجار نیز شناخته میشد و در سال ۱۳۲۳ به مجلس شورای اسلامی وارد شد. او جزء خیرین منطقهای خود بود و نقش مهمی در توسعه و رفاه جامعه ایفا میکرد.
از آثار باقیمانده از شیخ احمد، میتوان به مسجد گله داری، خانه گله داری، و حمام گله داری اشاره کرد که همگی نمونههایی از میراث فرهنگی و تاریخی منطقه بندر عباس محسوب میشوند. این آثار نشان از تعهد و خیرات شیخ احمد به سوی جامعه و حفظ تاریخ و فرهنگ منطقه دارند.
گفته شده است که حمام گلهداری یکی از اهمیتهای فرهنگی و تاریخی منطقه قلعهشاهی در بندرعباس است. خاطرات طیب نیکونام، یکی از اهالی محله، نشاندهنده اهمیت اجتماعی و فرهنگی این حمام در دوران گذشته است. از شواهد مهم زندگی اجتماعی مردم و نقش حمام در فرهنگ محلی میباشد.
حمام گلهداری، که به دوره قاجاریه بازمیگردد، نقش مهمی در زندگی روزمره مردم داشته است. آنچه از خاطرات طیب نیکونام بیان شده، این است که در دوران کودکی در این حمام استحمام کرده و خاطرات زیادی از آن دارد دربارهٔ فعالیت این حمام گفتهاست: حمام گلهداری در دو نوبت زنانه و مردانه فعال بود. در نوبت زنان کاملاً قرق میشد و زنان با تشریفات خاصی از صبح تا بعدازظهر خود را در حمام میگذراندند.
اداره حمام گلهداری دووجهی است، وجه اصلی آن به دلیل اینکه وقف مسجد گلهداری است، با تولیت اوقاف اداره شده و وقفنامه دارد و از جهت تاریخی و میراثی توسط سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اداره میشود.