به گزارش مجله سلامت صد آنلاین ، توصیههای تغذیهای در ماه رمضان، از جانب پزشکان برای سلامت روزه داران مطرح میشوند که حاوی نکات بسیار ارزشمندی هستند. در این مطلب از الف این توصیهها را مرور میکنیم.
استفاده از خوراکهای حبوبات (مثل عدسی) به همراه آب نارنج یا آب لیمو از انتخابهای غذایی مناسب به هنگام سحر است، چراکه حبوبات دارای کربوهیدراتهای کمپلکس و فیبر زیاد به همراه املاح و ویتامینها هستند و قند خون را به تدریج افزایش داده و در نتیجه بر سطح انسولین خون اثرات نامطلوبی نمیگذارند و ساعات زیادی افراد را سیر نگه میدارند.
اگر تنها وعده غذایی دریافتی شما، افطار باشد و سحری را حذف کنید، در طول شب که کمترین فعالیت مغزی و جسمی را داشتهاید، بیشترین مقدار غذا را دریافت کردهاید و در طول روز که بیشترین فعالیت را داشتهاید، انرژى کافی دریافت نکردهاید و به طور غیرمستقیم از کیفیت فعالیتهاى روزانه شما کاسته میشود.
در وعده سحری میتوان دو عدد خرما، شیر، نان سنگک یا تافتون، بربری، نان جو کامل و سایر نانهای سبوس دار، دو عدد گردو، یک عدد تخم مرغ و دو عدد میوه فصل، استفاده کرد.
از مصرف غذاهای بسیار چرب و شور مانند:
بسیاری از روزه داران به علت ترس از تشنگی در طول روز، هنگام سحر مقدار زیادی آب مینوشند، اما نوشیدن آب وسط غذا، سبب رقیق شدن شیره گوارشی و سوءهاضمه میشود.
برای مهار تشنگی در طول روز بهتر است از خوردن این غذاها در وعده سحری پرهیز کنید:
بهترین نوشیدنی برای جلوگیری از تشنگی در طول روزهای روزهداری، آب است که البته میتوانید آن را با کمی آبلیموی تازه طعم دار کنید.
از مصرف سیر و پیاز در وعده سحر بپرهیزید.
استفاده از غذاهای پُرپروتئین، مانند تخم مرغ، سویا، گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات و حبوبات در وعده سحری باعث میشود که قند خون دیرتر افت پیدا کند و فرد کمتر احساس ضعف کند. با این حال در مصرف مواد غذایی پر پروتئین زیادهروی نکنید زیرا منجر به از دست رفتن آب بدن شما خواهد شد.
میوهها منبع غنی فیبرها هستند و قند موجود در میوهها در حالت خالص و بدون فیبر دیرتر از قندهاى ساده جذب مىشود که این امر موجب میشود فرد دیرتر احساس گرسنگى کند. از سوی دیگر مواد غذایى پرفیبر، قادر هستند آب زیادی در خود حفظ کنند و بدن با استفاده آهسته از آب این غذاها، کمک میکند تا شما دیرتر تشنه شوید.
مصرف میوه در وعده سحری مزایای دیگری نیز دارد؛ یکى از دلایل احساس گرسنگى، خالى شدن معده است، فیبرها سرعت حرکت مواد غذایى را در دستگاه گوارش کاهش مىدهند و این مسأله باعث می شود که گرسنگی به تأخیر بیافتد.
یکی از کارهایی که معمولا موقع افطار کردن انجام میدهند، خوردن آب گرم یا ولرم در زمان افطار است. خوردن آب گرم در افطار مزیتهای زیادی دارد از جمله این که میتواند معده را برای ورود غذا آماده کرده و آن را شستوشو دهد. خصوصاً این که میتواند با برطرف کردن بلغم و کاهش حرارت معده، هضم غذا را راحتتر کند. آب گرم میتواند سردرد را هم تسکین دهد. اکثر افراد هم در کنار آب گرم از شیر گرم و خرما برای باز کردن افطار استفاده میکنند که آن هم میتواند انتخاب خوبی برای این وعده باشد.
برای شام بهتر است از منابع پروتئینی کم چرب استفاده کنید؛ برای مثال، مصرف تکهای ماهی یا سینه مرغ کبابی همراه با انواع سبزیهای بخارپز شده مانند هویج، لوبیا سبز، نخود فرنگی و ذرت توصیه میشود.