۲۰ اسفند ۱۴۰۲ - ۰۷:۱۰
بازدید:۱۲۰۰
صد آنلاین | اگر سریال دلیران تنگستان یادتان باشد و نام رییس علی دلواری را در کتاب‌های تاریخ خوانده باشید، باید شهرستان‌های دشتی و تنگستان را بشناسید. شهرستان‌هایی در استان بوشهر که بخش قابل توجهی از مساحت آن‌ها خشک و بیابانی است. این مناطق از لحاظ پوشش گیاهی فقیرند و به زیستگاه موجودات بیابان‌نشین تبدیل شده‌اند. از طرفی این شهرستان‌ها، یکی از محبوب‌ترین مکان‌ها برای بیابان‌گردان جهت برپایی تور‌های تفریحی، آفرود و تماشای ستارگان، قلمداد می‌شوند.
کد خبر : ۷۵۵۱۹

به گزارش صد آنلاین ، اگر سریال دلیران تنگستان یادتان باشد و نام رییس علی دلواری را در کتاب‌های تاریخ خوانده باشید، باید شهرستان‌های دشتی و تنگستان را بشناسید. شهرستان‌هایی در استان بوشهر که بخش قابل توجهی از مساحت آن‌ها خشک و بیابانی است. این مناطق از لحاظ پوشش گیاهی فقیرند و به زیستگاه موجودات بیابان‌نشین تبدیل شده‌اند. از طرفی این شهرستان‌ها، یکی از محبوب‌ترین مکان‌ها برای بیابان‌گردان جهت برپایی تور‌های تفریحی، آفرود و تماشای ستارگان، قلمداد می‌شوند.

 

 

 

کلوت های کوه مند دشتی


 

کلوت چیست؟

شاید شما هم در نگاه اول برایتان این سوال پیش آمده باشد که اصلا کلوت چیست؟
خب! بهتر است سری بزنیم به معلومات مدرسه‌ای‌مان. در جغرافیای دبیرستان درباره یاردانگ‌ها خوانده بودیم. کلوت همان یاردانگ است که رسوبات نرم دریاچه‌ای در اثر باد دچار فرسایش می‌شوند و به اشکال مختلفی درمی‌آیند. سقف کلوت‌ها معمولا صاف، نیمه رو به باد آن‌ها دارای شیار و قوس و پشت آن‌ها معمولا صاف است. کلوت‌های کوه‌مند دشتی، تنها یاردانگ‌های موجود در کشور ما نیستند، بلکه در کرمان و کویر لوت هم جلوه‌هایی از آن وجود دارد.
کلوت در معنای لغوی، ترکیب واژه کل و لوت است، کل به معنی آبادانی و شهر و لوت به معنی بیابان؛ شهر بیابان. کلوت همان برجستگی روی شیار‌هایی است که به شکل نعل درآمده‌اند و در اشکال متنوعی، چون تپه‌های کوتاه، کوه‌های بلند، ستون‌ها و صفحات گلی و سنگی وجود دارند.
کلوت‌های کوه‌مند دشتی کجا واقع شده‌اند؟

کلوت‌های کوه‌مند دشتی، یکی از زیباترین کلوت‌ها و جاذبه‌های طبیعی گردشگری کشورمان محسوب می‌شوند. اگر تاکنون شهرستان دشتی و تنگستان را از نزدیک ندیده‌اید، حتما برایتان جالب است که بدانید دریا، بیابان، کوه، دشت و جنگل در کنار هم جلوه‌ای بی‌بدیل از طبیعت را به نمایش گذاشته‌اند. کوه مند، در بخش بیابانی این شهرستان‌های تاریخی واقع شده است. این بخش از استان بوشهر، بهشت خشک ناشناخته‌ای است که باید آن را یک موزه طبیعی نامید.
این منطقه که در رشته‌کوه کارتنگ واقع شده است از نظر پوشش گیاهی، فقیر و به سبب جاذبه‌های طبیعی که دارد، برای ایران‌گردان، عکاسان و طبیعت‌شناسان، یک سوژه بکر و دیدنی است. مجموعه کلوت‌های کوه‌مند دشتی که حاصل فرسایش‌های آبی و بادی هستند، طوری سر از خاک برآورده‌اند که هنگامی که پای در کوه مند می‌گذارید، تصور می‌کنید با یک شهر تازه کشف شده تاریخی در دل بیابان مواجه شده‌اید.
گنجینه‌ای از زیباترین این یاردانگ‌ها یا کلوت‌ها را می‌توانید در حد فاصل دو روستای چاوشی از توابع شهرستان دشتی و روستای باشی از توابع تنگستان مشاهده کنید.
زیبایی‌های کلوت کوه‌مند دشتی

کلوت‌های کوه‌مند دشتی به سبب شکل‌پذیری شگفت‌انگیزی که در اثر جریان‌های آبی و بادی دچار شده‌اند، به پدیده‌های چشم‌نوازی تبدیل شده‌اند که به این منطقه رنگ و بوی باستانی بخشیده‌اند. کلوت‌های برجای مانده در روستا‌های دشتی و تنگستان به آثار بر جای مانده از هخامنشیان در پرسپولیس و پاسارگاد می‌ماند و جلوه‌ای خیال‌انگیز و کهن را تداعی می‌کند.
از آنجایی که افسانه‌ها با تاریخ گره خورده‌اند و کلوت‌های کوه‌مند دشتی، بی‌شباهت به آثار باستانی نیستند، اسم‌های افسانه‌ای نظیر تنوره دیو یا تنوره شیطان با داستان‌های تخیلی درباره پیدایش کلوت‌ها گره خورده است.
تنوره دیو، یک عارضه طبیعی است، بدین شکل که در دل قطعه گلی بزرگ، یک شکاف تنور مانند ایجاد شده است و اطراف آن را ستون‌هایی به شکل قارچ از جنس خاک و گل تشکیل داده‌اند. این پدیده در کنار سایر یاردانگ‌ها به زیبایی کلوت‌های کوه‌مند دشتی افزوده است.

 

کلوت های کوه مند دشتی

 


جاذبه‌های طبیعی نزدیک به کلوت‌های کوه‌مند دشتی

اگر برای دیدن کلوت‌ها چند صد کیلومتر را تا رسیدن به بوشهر و کوه‌مند پشت سر گذاشته‌اید، حیف است که از دیگر جاذبه‌های طبیعی نزدیک به منطقه کوه‌مند دیدن نکنید. نیایشگاه مند، یکی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری استان بوشهر و منطقه کوه‌مند است. قدمت این نیایشگاه یا توجه به نقشه و نوع معماری آن به بیش از چندین قرن می‌رسد.
طراحی نیایشگاه‌مند متاثر از مقابر فنیقی است و آثاری از تمدن‌های ایرانی، آشوری، فنیقی، ایلامی و بابلی در آن به چشم می‌خورد.
یکی دیگر از جاذبه‌های نزدیک به کلوت‌های کوه‌مند دشتی، منطقه شکار ممنوع است. منطقه‌ای که اگر قدری صبوری کنید و سرگرم عکاسی از خودتان و جاذبه‌های اطراف شوید، می‌توانید لذت تماشای بی‌واسطه پلنگ، آهو، قوچ، بز، عقاب و شاهین را هم تجربه کنید.
این منطقه که ۳۶ هزار هکتار وسعت دارد با توجه به قرارگیری در جوار رودخانه و برخورداری از پوشش گیاهی مناسب به زیستگاه گونه‌های با ارزشی از حیوانات بومی این منطقه تبدیل شده است.

اشتراک گذاری:
ارسال نظر
تازه‌ها
پربیننده‌ها پربحث‌ها
الهام علی اف چگونه علیه تهران در آمریکا لابی می‌کند؟