هورمون ها عوامل قدرتمندی در بدن ما هستند که به تنظیم افکار، احساسات و عملکردهای بدن ما کمک می کنند. آنها مانند پیام رسان هایی از طریق جریان خون عمل می کنند تا به اندام ها و بافت ها بگویند که چه کاری انجام دهند. بیشتر هورمون ها در غدد درون ریز مانند تیروئید یا تخمدان ها تولید می شوند.
هورمونها بسیاری از قسمتهای بدن ما را کنترل میکنند که به عملکرد روزانه ما کمک میکنند نظیر:
خلق و خو و احساسات
خواب
تولید مثل و عملکرد جنسی
رشد
متابولیسم
تولید هورمون در بدن
غده های متعدد در بدن هورمون تولید می کنند و غده آسیب دیده می تواند علائم مختلفی را در بدن ایجاد کند. غدد تحت تاثیر قرار گرفته، بر اساس جنسیت فرد و عملکرد خاص آن متفاوت واکنش نشان می دهد.
تخمدان ها
بیضه ها
غدد فوق کلیوی
غدد هیپوفیز
پانکراس
تیروئید
پاراتیروئید
غده پینه آل
هیپوتالاموس
عدم تعادل هورمون ها به این معنی است که بدن شما مقدار غیرطبیعی هورمون تولید می کند. آنها سیگنال هایی را به سایر مناطق بدن برای دستورالعمل تولید می کنند، بنابراین وقتی بسیار پایین هستند یا تعادل ندارند، می توانند مشکلات بزرگی ایجاد کنند.
هنگامی که هورمون های تولید شده در بدن ما نامتعادل می شوند، منجر به اختلال ناسالم در الگوهای طبیعی بدن ما می شود. این می تواند به شرایط مختلفی مانند خستگی، بی خوابی، افزایش یا کاهش وزن، آکنه و تغییرات خلقی منجر شود.
عدم تعادل هورمونی زمانی رخ می دهد که غده ای که مسئول تنظیم هورمون های خاص است دچار اختلال شود. گاهی اوقات عدم تعادل می تواند موقتی باشد و گاهی اوقات آنها عوارض طولانی مدت ناشی از موضوعات دیگر هستند.
فشار
داروهای خاص
بلوغ
یائسگی
بارداری
تومورها یا رشد در غدد خاص تولید کننده هورمون
آسیب به غده درون ریز
بیماری های خود ایمنی
مهم است که تعیین کنید چه چیزی ممکن است باعث عدم تعادل هورمونی شود و برای رفع آن با متخصصان همکاری کنید. درک علت واقعی عدم تعادل هورمونی می تواند به افراد کمک کند تا وضعیت خود را بهتر مدیریت کنند و تعادل هورمونی را به بدن خود بازگردانند.
عدم تعادل هورمونی می تواند باعث ایجاد مشکلات مختلفی در سلامت شما شود. آنها می توانند رفاه جسمی، روانی و عاطفی فرد را در صورت عدم اصلاح، مختل کنند. بیش از ۵۰ نوع هورمون مختلف به تنظیم بدن ما کمک می کند، بنابراین بسته به عدم تعادل، علائم مختلفی می تواند روی شما تأثیر بگذارد.
علائم رایجی که ممکن است به عدم تعادل هورمونی نسبت داده شود عبارتند از:
افزایش وزن
اضطراب و افسردگی
آکنه بزرگسالان و بلوغ
نوسانات خلقی
پریودهای نامنظم
حرکات نامنظم روده
خستگی
ناباروری
مهم است که مراقب هرگونه تغییر قابل توجه در بدن خود باشید و در صورت بروز مشکل به پزشک مراجعه کنید. با تشخیص و درمان مناسب، مشکلات مربوط به عدم تعادل هورمونی اغلب قابل رسیدگی و مدیریت هستند.
انواع مختلفی از عدم تعادل هورمونی وجود دارد که هر کدام علائم خاص خود را دارند. از آنجایی که غدد مختلف انواع مختلفی از هورمون ها را تولید می کنند، هر نوع ممکن است بر روی یک فرد متفاوت تأثیر بگذارد. بیایید برخی از عدم تعادل های هورمونی رایج را بررسی کنیم.
عدم تعادل تیروئید
تیروئید یک غده درون ریز است که در گردن قرار دارد و هورمون های خاصی تولید می کند که متابولیسم را کنترل می کند. هورمون آزاد شده از تیروئید به بدن می گوید که چقدر انرژی مصرف کند. زمانی که این هورمون ها از تعادل خارج شوند، می تواند منجر به مشکلات زیادی شود.
علائم عدم تعادل هورمون تیروئید عبارتند از:
افزایش یا کاهش وزن
اضطراب
خستگی
خشکی مو و پوست
عدم تحمل دما
عدم تعادل کورتیزول
غدد فوق کلیوی که در بالای کلیه قرار دارند، هورمون هایی از جمله کورتیزول تولید می کنند. کورتیزول هورمونی است که به شما در مقابله با استرس کمک می کند و به شما انرژی می دهد.
هنگامی که سطح کورتیزول نامتعادل است، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
افزایش یا کاهش وزن
ضعف
سطح غیر طبیعی قند خون
فشار خون بالا یا پایین
خستگی
عدم تعادل هورمون جنسی زنانه
زنان ممکن است عدم تعادل هورمون های استروژن و پروژسترون که تخمدان ها تولید می کنند داشته باشند. تستوسترون و آندروژن نیز ممکن است دچار عدم تعادل شود و منجر به عوارض دیگری شود.
علائم عدم تعادل هورمون جنسی زنانه
ریزش مو
آکنه
پریودهای نامنظم
ناباروری
موهای زائد بدن
خشکی واژن
عدم تعادل هورمون های جنسی مردانه
مردان ممکن است دچار عدم تعادل هورمونی تستوسترون و سایر هورمون هایی باشند که در بیضه ها تولید می شوند.
علائم عدم تعادل هورمون جنسی مردانه
کاهش موهای بدن
ناباروری
اختلال در نعوظ
از دست دادن توده عضلانی
برای تشخیص عدم تعادل هورمونی به درستی، سطح هورمون شما از طریق آزمایش خون ارزیابی می شود. کار آزمایشگاهی میتواند انواع مختلف هورمونها را در بدن شما و کم یا زیاد بودن آنها را تعیین کند.
از آنجا، پزشک میتواند اطلاعات بیشتری در مورد غده خاصی که تحت تأثیر قرار گرفته است به دست آورد تا علت علائم شما را بهتر تشخیص دهد.
اگر اضطراب، خستگی و مشکلات پوستی غیرقابل توضیحی را تجربه می کنید، ممکن است با عدم تعادل هورمونی روبرو باشید. خوشبختانه چندین تغییر در سبک زندگی و درمان های پزشکی برای درمان این مشکل در دسترس است.
رژیم غذایی سالم داشته باشید
به طور منظم فعالیت داشته باشید
حداقل ۶ ساعت در شب بخوابید
سطوح استرس را کاهش دهید
اگر تغییرات سبک زندگی به علائم عدم تعادل هورمونی کمک نمی کند، ممکن است لازم باشد با پزشک در مورد مصرف مکمل های طبیعی صحبت کنید یا حتی یک رژیم تجویزی را برای کاهش علائم خود شروع کنید.
ممکن است بتوانید از مکمل های بدون نسخه برای کمک به عدم تعادل هورمونی خود استفاده کنید: اما انجام آزمایش برای یافتن اینکه عدم تعادل هورمونی بخاطر چیست، مهم است. در حالی که بیشتر مکمل ها ادعا می کنند که به کنترل علائم شما کمک می کنند، شواهد و آزمایشات کمی برای اثبات ادعاها وجود دارد. ابتدا با پزشک خود در مورد گزینه های درمانی صحبت کنید تا آنچه برای شما مناسب است را بیابید.
اگر یک تومور یا رشد باعث ایجاد سطح غیر طبیعی هورمون شود، ممکن است به جراحی روی غده مربوطه نیاز داشته باشید: گاهی اوقات یک داروی مسدود کننده هورمون وجود دارد که می توانید آن را نیز مصرف کنید.
بسیاری از موارد می توانند باعث عدم تعادل هورمونی شوند و بیشتر آنها قابل درمان هستند. شما می توانید عدم تعادل هورمونی خود را مدیریت کنید و با درمان مناسب احساس بهتری داشته باشید.
اگر احساس عدم تعادل هورمونی دارید و مشکوک هستید که عدم تعادل هورمونی ممکن است علت آن باشد، همیشه باید از یک پزشک متخصص مشاوره بگیرید. مشاوره با پزشک تنها راه برای تشخیص و درمان دقیق عدم تعادل هورمونی است، بنابراین مهم است که مطمئن شوید تمام علائم و اطلاعات پیش زمینه سلامت را به اندازه کافی توضیح داده اید تا از بهترین تشخیص ممکن اطمینان حاصل کنید.
منبع: سلامت نیوز
انتهای پیام/21112ش