آخرین اخبار
۱۳ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۳۰
بازدید:۳۸۳
صد آنلاین | دیابت یک بیماری مزمن (طولانی مدت) است که بر نحوه تبدیل غذا به انرژی توسط بدن شما تأثیر می‌گذارد. شناخت علائم دیابت بسیار مهم است چرا که با دانستن علائم دیابت در صورت تجربه آن می‌توانید به دکتر برای آزمایشات بیشتر مراجعه کنید.
کد خبر : ۶۲۷۳۵
مهم‌ترین علائم دیابت که باید بدانید!

در این مطلب اطلاعاتی در مورد دیابت، انواع آن و از همه مهم‌تر علائم دیابت را برای شما خوانندگان عزیز الف فراهم کرده‌ایم. علائم دیابت نوع 1، علائم دیابت نوع 2 و علائم دیابت بارداری


دیابت چیست؟

بدن شما بیشتر غذایی که می‌خورید را به قند (گلوکز) تجزیه می‌کند و آن را در جریان خون آزاد می‌کند. وقتی قند خون شما بالا می‌رود، به پانکراس شما سیگنال می‌دهد که انسولین ترشح کند. انسولین مانند کلیدی عمل می‌کند که قند خون را برای استفاده به عنوان انرژی وارد سلول‌های بدن شما می‌کند.

در دیابت، بدن شما انسولین کافی تولید نمی‌کند یا نمی‌تواند آنطور که باید از آن استفاده کند. وقتی انسولین کافی وجود نداشته باشد یا سلول‌ها به انسولین پاسخ ندهند، قند خون بیش از حد در جریان خون شما باقی می‌ماند. با گذشت زمان، این امر می‌تواند باعث مشکلات جدی سلامتی مانند بیماری قلبی، از دست دادن بینایی و بیماری کلیوی شود.

هنوز درمانی برای دیابت وجود ندارد، اما کاهش وزن، خوردن غذای سالم و فعال بودن واقعا می‌تواند کمک کننده باشد.

انواع دیابت

سه نوع اصلی دیابت وجود دارد: دیابت نوع 1، نوع 2 و دیابت بارداری

علائم دیابت

در ابتدای مقاله علائم دیابت به طور کلی را فهرست می‌کنیم. 

اگر هر یک از علائم دیابت زیر را دارید، برای آزمایش قند خون خود به پزشک مراجعه کنید:

  • ادرار کردن زیاد
  • اغلب در شب خیلی تشنه هستید
  • بدون تلاش وزن کم کنید
  • خیلی گرسنه هستید
  • تاری دید داشته باشید
  • دچار بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست ها یا پاها شوید
  • خیلی احساس خستگی کنید
  • پوست بسیار خشکی داشته باشید
  • زخم‌هایی دارید که دیر خوب می‌شوند
  • بیش از حد معمول عفونت داشته باشید

دیابت نوع 1

اگر دیابت نوع 1 دارید، پانکراس شما انسولین نمی‌سازد یا انسولین بسیار کمی تولید می‌کند. انسولین به قند خون کمک می‌کند تا برای استفاده به عنوان انرژی وارد سلول‌های بدن شما شود. بدون انسولین، قند خون نمی‌تواند وارد سلول‌ها شود و در جریان خون تجمع می‌یابد. قند خون بالا برای بدن مضر است و بسیاری از علائم دیابت را ایجاد می‌کند.

دیابت نوع یک زمانی دیابت وابسته به انسولین یا دیابت نوجوانان نامیده می‌شد، اما می‌تواند در هر سنی ایجاد شود.

دیابت نوع 1 کمتر از نوع 2 شایع است. در حال حاضر، هیچ کس نمی‌داند چگونه از دیابت نوع 1 پیشگیری کند.

 تصور می‌شود دیابت نوع 1 ناشی از یک واکنش خود ایمنی است (بدن به اشتباه به خود حمله می‌کند). این واکنش، بدن شما را از تولید انسولین باز می‌دارد. دیابت نوع 1 در هر سنی قابل تشخیص است و علائم دیابت اغلب به سرعت ایجاد می‌شوند. اگر دیابت نوع 1 دارید، برای زنده ماندن باید هر روز انسولین مصرف کنید. در حال حاضر، هیچ کس نمی‌داند چگونه از دیابت نوع 1 جلوگیری کند.

علائم دیابت نوع 1

علائم دیابت در افرادی که دیابت نوع 1 دارند ممکن است حالت تهوع، استفراغ یا معده درد باشد. دیابت نوع 1 را می‌توان در هر سنی تشخیص داد و علائم دیابت می‌تواند تنها در عرض چند هفته یا چند ماه ظاهر شود و می‌تواند شدید باشد.

نکته‌ای برای والدین

 اگر فرزند شما دیابت نوع 1 دارد، به خصوص یک کودک خردسال، شما باید هر روز مراقبت وضعیت او باشید. مراقبت روزانه شامل سرو غذاهای سالم، تزریق انسولین و مراقبت و درمان هیپوگلیسمی (قند خون پایین) خواهد بود. 

چه چیزی باعث دیابت نوع 1 می‌شود؟ 

تصور می‌شود دیابت نوع 1 ناشی از یک واکنش خود ایمنی است (بدن به اشتباه به خود حمله می کند). این واکنش باعث از بین رفتن سلول‌های پانکراس می‌شود که انسولین تولید می‌کنند که سلول‌های بتا نامیده می‌شوند. این روند می‌تواند برای ماه‌ها یا سال‌ها قبل از ظهور علائم دیابت ادامه یابد.

برخی از افراد دارای ژن‌های خاصی هستند (ویژگی‌هایی که از والدین به فرزند منتقل می‌شود) که احتمال ابتلای آنها به دیابت نوع 1 را افزایش می‌دهد. با این حال، بسیاری از آن‌ها حتی اگر ژن‌ها را داشته باشند، دیگر به دیابت نوع 1 مبتلا نخواهند شد. یک محرک در محیط، مانند ویروس، ممکن است در ایجاد دیابت نوع 1 نیز نقش داشته باشد. رژیم غذایی و عادات سبک زندگی می تواند از ابتلا به دیابت نوع 1 جلوگیری کند.

اگر دیابت نوع 1 دارید، باید هر روز انسولین بزنید انسولین برای مدیریت سطح قند خون و دادن انرژی به بدن، مورد نیاز است. شما نمی‌توانید انسولین را به عنوان قرص مصرف کنید. این به این دلیل است که اسید موجود در معده شما قبل از اینکه وارد جریان خون شود، آن را از بین می‌برد. پزشک با شما همکاری خواهد کرد تا موثرترین نوع و دوز انسولین را برای شما تعیین کند.

همچنین باید به طور منظم قند خون را چک کنید. از پزشک خود بپرسید که هر چند وقت یک بار باید آن را چک کنید و سطح قند خون مورد نظر شما چقدر باید باشد. نگه داشتن مناسب سطح قند خون تا حد امکان به شما کمک می‌کند تا از عوارض مرتبط با دیابت جلوگیری کنید یا آن را به تاخیر بیندازید.

استرس بخشی از زندگی است، اما می‌تواند مدیریت دیابت را سخت‌تر کند. فعالیت بدنی منظم، خواب کافی و تمرینات برای آرامش می‌تواند کمک کننده باشد.

عادات سبک زندگی سالم نیز بسیار مهم هستند مثل:

  • انتخاب غذاهای سالم 
  • فعال بودن از نظر بدنی 
  • کنترل فشار خون
  • کنترل کلسترول خون

دیابت نوع 2

در دیابت نوع 2، بدن شما به خوبی از انسولین استفاده نمی‌کند و نمی‌تواند قند خون را در سطح طبیعی نگه دارد. این بیماری در طول سالیان متمادی ایجاد می‌شود و معمولاً در بزرگسالان تشخیص داده می‌شود (اما بیشتر در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان جوان). شما ممکن است متوجه هیچ علامتی نشوید، بنابراین اگر در معرض خطر هستید، مهم است که قند خون خود را آزمایش کنید. دیابت نوع 2 را می‌توان با تغییرات سبک زندگی سالم پیشگیری کرد یا به تاخیر انداخت.

علائم دیابت نوع 2

بروز علائم دیابت نوع 2 اغلب چندین سال طول می‌کشد. برخی افراد اصلاً هیچ نشانی از علائم دیابت ندارند. دیابت نوع 2 معمولاً در بزرگسالی شروع می‌شود، اگرچه کودکان و نوجوانان بیشتر به آن مبتلا می‌شوند. 

شما در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستید اگر:

  •  پیش دیابت دارید
  • اضافه وزن دارید
  • بیش از 45 سال سن دارید
  • یکی از والدین، برادر یا خواهر مبتلا به دیابت نوع 2 دارید
  • کمتر از 3 بار در هفته فعالیت بدنی دارید
  • کبد چرب دارید
  • تا به حال دیابت بارداری داشته‌اید
  • تا به حال نوزادی با وزن بیش از 5 کیلوگرم به دنیا آورده‌اید

چه چیزی باعث دیابت نوع 2 می‌شود؟ 

انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده شما ساخته می‌شود و مانند کلیدی عمل می‌کند تا قند خون را وارد سلول‌های بدن شما کند تا از آن به عنوان انرژی استفاده شود. اگر دیابت نوع 2 دارید، سلول‌ها به طور معمول به انسولین پاسخ نمی‌دهند. این مقاومت به انسولین نامیده می‌شود. پانکراس شما انسولین بیشتری تولید می‌کند تا سلول‌ها را وادار به واکنش کند. در نهایت لوزالمعده شما نمی‌تواند خود را حفظ کند و قند خون شما افزایش می‌یابد و زمینه را برای پیش دیابت و دیابت نوع 2 فراهم می‌کند. قند خون بالا برای بدن مضر است و می‌تواند باعث سایر مشکلات سلامتی جدی مانند بیماری قلبی، کاهش بینایی و بیماری کلیوی شود.

دیابت نوع 2 در کودکان و نوجوانان

نرخ چاقی کودکان و همچنین نرخ دیابت نوع 2 در جوانان در حال افزایش است. بیش از 75 درصد از کودکان مبتلا به دیابت نوع 2 یکی از اقوام نزدیک خود نیز دارند که به دیابت مبتلا هستند. همچنین می‌تواند به این دلیل باشد که آنها عادت‌های خاصی دارند که می‌تواند خطر ابتلا به آنها را افزایش دهد. والدین می‌توانند با تهیه برنامه‌ای برای کل خانواده به پیشگیری یا به تاخیر انداختن دیابت نوع 2 کمک کنند. مانند:

  • نوشیدن آب بیشتر و نوشیدنی‌های شیرین کمتر
  • خوردن میوه و سبزیجات بیشتر 
  • سالم‌تر کردن غذاهای مورد علاقه
  • افزایش فعالیت بدنی

دیابت بارداری

دیابت بارداری در زنان بارداری که هرگز دیابت نداشته‌اند ایجاد می‌شود. اگر دیابت بارداری دارید، کودک شما در معرض خطر بیشتری برای مشکلات سلامتی قرار دارد. دیابت بارداری معمولاً پس از تولد نوزاد از بین می‌رود. با این حال، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در مراحل بعدی زندگی افزایش می‌دهد. احتمال اینکه کودک شما در دوران کودکی یا نوجوانی دچار چاقی شود و در اواخر عمر به دیابت نوع 2 مبتلا شود، بیشتر است.

علائم دیابت بارداری

دیابت بارداری معمولاً هیچ علامتی ندارد. اگر باردار هستید، پزشک باید بین هفته های 24 تا 28 بارداری شما را از نظر دیابت بارداری آزمایش کند. در صورت نیاز، می‌توانید تغییراتی را برای محافظت از سلامت خود و کودکتان ایجاد کنید.

شما در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستید اگر:

  •  در بارداری قبلی دیابت بارداری داشتید
  •  نوزادی با وزن بیش از 5 کیلو به دنیا آورده‌اید
  • . اضافه وزن دارید
  •  بیش از 25 سال سن دارید
  •  سابقه خانوادگی دیابت نوع 2 دارید
  •  یک اختلال هورمونی به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) دارید

 جلوگیری از ابتلا به دیابت بارداری

قبل از باردار شدن، ممکن است بتوانید با تغییر سبک زندگی از دیابت بارداری پیشگیری کنید. این موارد شامل کاهش وزن در صورت اضافه وزن، خوردن یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم است.

چه چیزی باعث دیابت بارداری می‌شود؟

دیابت بارداری زمانی رخ می‌دهد که بدن شما نتواند انسولین کافی در دوران بارداری تولید کند.

در دوران بارداری، بدن شما هورمون های بیشتری تولید می‌کند و تغییرات دیگری مانند افزایش وزن را تجربه می‌کند. این تغییرات باعث می‌شود سلول‌های بدن شما از انسولین به‌طور مؤثرتری استفاده کنند، وضعیتی که مقاومت به انسولین نامیده می‌شود. مقاومت به انسولین نیاز بدن شما به انسولین را افزایش می‌دهد.

همه زنان باردار در اواخر بارداری مقداری مقاومت به انسولین دارند. با این حال، برخی از زنان حتی قبل از باردار شدن، مقاومت به انسولین دارند. آنها بارداری را با افزایش نیاز به انسولین شروع می‌کنند و احتمال ابتلا به دیابت بارداری بیشتر است.

درمان دیابت بارداری 

  • شما می‌توانید کارهای زیادی برای مدیریت دیابت بارداری خود انجام دهید:
  • قند خون خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که سطح قند خون شما در محدوده سالم باقی می‌ماند
  • خوردن غذاهای سالم در مقادیر مناسب در زمان‌های مناسب
  • یک برنامه غذایی سالم که توسط پزشک یا متخصص تغذیه پیشنهاد شده است را دنبال کنید
  •  فعالیت بدنی منظم با شدت متوسط (مانند پیاده روی تند) قند خون شما را کاهش می‌دهد و شما را نسبت به انسولین حساس‌تر می‌کند، بنابراین بدن شما به انسولین نیاز ندارد. مطمئن شوید که با پزشک خود در مورد نوع فعالیت بدنی که می توانید انجام دهید و اینکه آیا انواعی وجود دارد که باید از آنها اجتناب کنید، مشورت کنید
  •  پزشک رشد و تکامل کودک شما را بررسی کند

اگر تغذیه سالم و فعال بودن برای کنترل قند خون شما کافی نیست، پزشک ممکن است انسولین، متفورمین یا سایر داروها را تجویز کند.

پیش دیابت

در پیش دیابت، سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی است، اما به اندازه کافی برای تشخیص دیابت نوع 2 بالا نیست. پیش دیابت خطر ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری قلبی و سکته را افزایش می‌دهد. اما یک خبر خوب وجود دارد اگر پیش دیابت دارید، یک برنامه تغییر سبک زندگی می‌تواند به شما کمک کند گام‌های سالمی برای جلوگیری از ابتلا به دیابت بردارید.

در آخر اگر هر کدام از علائم دیابت را داشتید برای آزمایش قند خون خود به پزشک مراجعه کنید.

21458/غ

اشتراک گذاری:
برچسب ها :
ارسال نظر
تازه‌ها
پربیننده‌ها پربحث‌ها