به گزارش صد آنلاین سرد شدن دست ها، حتی وقتی در محیطی سرد نیستید، عادی است. اغلب سردی دست ها، بخشی از پاسخ طبیعی بدن برای تنظیم دمای خود است و جای نگرانی ندارد.
اما اگر سردی دستها دائمی و مخصوصا همراه با تغییررنگ باشد، میتواند نشان دهنده یک مشکل جدی باشد؛ مثلا سرد شدن دستها میتواند ناشی از مشکلات عصبی و یا گردش خون و یا بر اثر تخریب بافت در دستها و یا انگشتان باشد.
بدن ما بایستی گرما و انرژی درونی خود را حفظ کند. یک راه برای انجام این کار، کاهش جریان خون به پوست از طریق منقبض کردن رگهای خونی است.
اگر در هوای خیلی سرد، بیرون از منزل باشید، سردی دستها میتواند علامت هشداردهنده سرمازدگی باشد. سایر علائم هشدار دهنده عبارتند از:
- یخ زدن پاها
- تغییر رنگ پوست دست (سفید و یا کبود شدن پوست)
- بی حسی و سوزن سوزن شدن دست و پا
- بروز زخم و یا تاول پوستی
- سفت شدن پوست
پاسخ بدن نسبت به سرما عبارت است از کاهش گردش خون در دستها و پاها برای حفظ گرمای اندامهای داخلی
علل سرد شدن دستها
- دانشمندان پروتئینهای خاصی را در رگهای خونی پوست یافتند که به محرکهای سرد واکنش نشان میدهد. اگر در هوای سرد قرار بگیرید و یا به جسم سردی دست بزنید، این پروتئینها فعال میشوند.
- پاسخ بدن نسبت به سرما عبارت است از کاهش گردش خون در دستها و پاها برای حفظ گرمای اندامهای داخلی. اما در برخی افراد این پاسخ بیش از حد قوی است و یا اشتباه رخ میدهد.
- کم خونی
- دیابت
- بیماری برگر (Buerger’s disease): در بیماری برگر، رگهای خونی دست و پا ملتهب شده و مسدود میشوند. در این بیماری تخریب بافت پوست، عفونت و قانقاریا رخ میدهد.
سردی انگشتان دست
- سرمازدگی: هنگام سرمازدگی، پوست بسیار سرد میشود و بی حس و سفت و بی رنگ یا کبود میگردد.
- لوپوس: مفاصل، پوست، کلیه ها، سلولهای خونی، مغز، قلب و ریهها در بیماری لوپوس ملتهب میشوند.
- پدیده رینود: در بیماری رینود، در اثر سرما و یا استرس، انگشتان دست و پا و نوک بینی و گوشها سرد شده و بی حس میشوند. همچنین مویرگهای پوست باریکتر میگردند و در نتیجه خون کمتری را به مناطق تحت تاثیر میرسانند.
- اسکلرودرما: در اسکلرودرما، بافتهای همبند و پوست سفت میشوند.
روشهای بهبود جریان خون برای جلوگیری از سرد شدن
- ورزش: اگر شغل شما پشت میزنشینی است، بلند شوید و یک ساعت ورزشهایی از قبیل پریدن و ورزشهای دیگر را انجام دهید. در حالی که نشسته اید، با انگشتان دست به پایتان ضربه وارد کنید. سعی کنید هر روز به مدت نیم ساعت، ورزش کنید.
- در طول روز هنگامی که نشسته اید، مدت چند دقیقه پاهای خود را بالا ببرید.
- آب زیادی بنوشید تا گردش خون بهتر گردد. باید دمای آب ولرم باشد و از نوشیدن آب سرد خودداری کنید. نوشیدنیهای شیرین و الکلی را ننوشید.
- میوهها و سبزیجات و حبوبات را زیاد مصرف کنید.
- چربیهای اشباع، شکر و نمک را از رژیم غذایی تان حذف کنید.
- سیگار را ترک کنید. نیکوتین باعث مشکلات گردش خون میشود.
- دوش آب گرم بگیرید تا گردش خون بدنتان را افزایش دهید.
- استرس را کاهش دهید و فعالیتهایی که دوست دارید را انجام دهید.
- نزد پزشک بروید و از او بپرسید که آیا نیازی به مکملهایی مانند ویتامین ها، کلسیم، منیزیوم و امگا-۳ دارید یا نه.