به گزارش صد آنلاین ، سوژهای که دستمایه ساخت فیلمهای سینمایی در ایران هم شده. «بدون تاریخ، بدون امضا» یکی از آنهاست؛ پدر کارگری که گوشت مرغ ارزانتر برای خانواده خود از محل کشتارگاهی که کار میکند، برمیدارد، بیخبر از اینکه لاشه مرغ مرده را به او دادهاند؛ اتفاقی که منجر به مرگ فرزندش میشود.
این را دیگر همه میدانند که روی آوردن به این قسم از گوشتهای فاسد و ضایعات به دلیل عدم توانایی در تامین مالی و تهیه مایحتاج زندگی روزمره است و حالا خبرهای ضد و نقیضی رسیده از مردار فروشی، این بار در کهگیلویه و بویراحمد. ایلنا ابتدا از زوایای بهداشتی به مساله نگاه کرده و در گزارشی نوشته که کشتار غیرمجاز دام و عرضه گوشت خارج از شبکه نظارت دامپزشکی، از جدیترین چالشهای حوزه سلامت در استان کهگیلویه و بویراحمد به شمار میرود، چالشی که میتواند سلامت جامعه را به مُخاطره بیندازد. در این گزارش آمده اگر چه کشتار غیرمجاز دام در کهگیلویه و بویراحمد موضوع جدیدی نیست و سالهاست که استان با این چالش دست به گریبان است، اما این روزها و با افزایش قیمت گوشت، شاهد رشد قارچ گونه این مراکز در مناطق مختلف سردسیری و گرمسیری هستیم.
در محورهای ارتباطی و برخی روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد از تنگ سرخ بویراحمد تا دارشاهی دنا، از لوداب بویراحمد تا پادنا در دنا، از گردنههای کِوشک بویراحمد تا گردنههای سادات امامزاده علی(ع)، سیدمحمد(ع) و سید عیسی(ع) چُرام، از روستاهای محدوده خیرآباد گچساران تا روستاهای فیلگاه و نهضتآباد کهگیلویه و البته بسیاری از نقاط دیگر نیز مانند محور ارتباطی بخشهای قلعه رئیسی و دیشموک کهگیلویه بزرگ تا سادات محمودی بویراحمد، بساط کشتار غیرمجاز دام برپاست.
کارشناسان میگویند باید اقدامات جدی در این زمینه صورت گرفته و این بساطها جمع شوند؛ اما به تکلیف مردمی اشاره نکرده که مساله عدم توانایی مالی آنها با این جمع کردنها حل نخواهد شد. مساله مهم دیگر بحث بهداشتی است. در این زمینه یک کارشناس صنایع غذایی گفته خرید گوشت از مراکز غیرمجاز بیماریزا و خطرناک است.
محمود آرام بر لزوم تهیه انواع خوراکی به ویژه گوشت قرمز از مراکز مجاز و بهداشتی تاکید کرد و توضیح داده: شاید خانوادهها به ویژه سرپرست خانوارها ندانند، خرید گوشت از مراکز غیرمجاز تا چه اندازه بیماریزا و خطرناک است، بنابراین باید در این زمینه اطلاعات کافی به آنها ارائه تا خرید سالم و مناسب داشته باشند. او به برخی افراد سودجو که گوشتهای ناسالم با نرخ پایین را عرضه میکنند هم اشاره کرده و افزوده: متاسفانه برخی از خانوادهها در دام این افراد گرفتار میشوند، حال آنکه نمیدانند چه اشتباه بزرگی را مرتکب میشوند.
تبکریمهکنگو، تب مالت، کیست هیداتید و برخی بیماریهای دیگر که میتوانند کشنده باشند، از گوشتهایی نظیر گوشت مردار منتقل میشوند. مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد هم در این باره میگوید شهروندان برای پیشگیری از ابتلا به بیماری خطرناک، گوشت قرمز را فقط از مراکز تحتنظارت و مورد تایید دامپزشکی تهیه و به داشتن مُهرِ دامپزشکی بر روی لاشهها توجه داشته باشند. مختار رجاییفر بر لزوم آگاهیهای لازم در این زمینه که باید به مردم داده شود، تاکید کرده.
هنوز این موضوع مشخص نیست که اگر مردم از بیماریهای منتقل شونده گوشتهای فاسد ارزانتر مطلع شوند، اقدام به استفاده از آنها نکنند. در هر صورت بازار این خرید و فروشها هنوز داغ است. رجاییفر، مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد، گفته: متاسفانه هر هفته تعداد زیادی گزارش نارضایتی از مراکز غیرمجاز داریم و گاه لاشههایی را آوردهاند که دارای بیماری سِل هم بوده است.
او از فعالیت بیش از 200 مرکز غیرمجاز کشتار دام در محورهای ارتباطی و برخی روستاهای اقماری این محورها خبرداده و افزوده: فعالیت این مراکز از حیث شرع و قانون بهطور حتم حرام بوده چراکه از لحاظ بهداشتی، اغلب این مراکز کاملا غیربهداشتی هستند.این مسئول دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد با غیر فرهنگی خواندن فعالیت مراکز غیرمجاز کشتار دام از سوی بسیاری از مردم، ادامه داده: متاسفانه برخی مردم استان ما میگویند که دام باید جلوی چشم خودمان ذبح و گوشت آن گاه نیز در محل ذبح مورد استفاده قرار گیرد.
اگر در موتورهای جستوجوگر اسم ضایعات گوشت را سرچ کنید، اولین جملهای که روبهرویتان ظاهر میشود، قیمت این ضایعات است و تاکیدی بر خرید و فروششان آن هم به طور آزاد و در سرتاسر کشور؛ البته نه برای انسان که جهت خوراک دام.با این حال امروز برخی به خرید و فروش ضایعات گوشت نه برای مصرف دام که برای مصرف روی آوردهاند. و هنوز اخبار موثقی از قیمت آن در نقاط مختلف کشور به دست نرسیده است.