آخرین اخبار
۲۳ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۳:۳۴
بازدید:۱۲۲۴
صد آنلاین | بلندترین کوه در کشور ما کوه دماوند است که ارتفاع قله آن حدود پنج هزار متر است. این کوه آتشفشانی بلندترین آتشفشان خاموش در آسیا و خاورمیانه است که رازهای بسیاری از میلیون‌ها سال قبل تا کنون در دل خود نگه داشته است.
کد خبر : ۳۲۳۴۶

بلندترین کوه در کشور ما کوه دماوند است که ارتفاع قله آن حدود پنج هزار متر است. این کوه آتشفشانی بلندترین آتشفشان خاموش در آسیا و خاورمیانه است که رازهای بسیاری از میلیون‌ها سال قبل تا کنون در دل خود نگه داشته است.

 

 

کوه دماوند بلندترین کوه ایران و غرب آسیا که باوقار و ابهتی خاصی در بخش شمالی کشور آرام گرفته است، زمانی یکی از سهمگین‌ترین آتشفشان‌های دنیا بوده است.

 

 

کوه سفید پای دربند

در میانه رشته‌کوه البرز و درست در جنوب دریای مازندران، در شهرستان لاریجان کوه مرتفعی واقع شده که در خیلی از شهرهای ایران و حتی بخشی از کشور ترکمنستان قابل مشاهده است. کوه دنباوند مرتفع‌ترین کوه ایران از شهرهای تهران، ورامین، قم، زنجان و حتی اصفهان نیز دیده می‌شود.

 

این کوه به‌عنوان یک دارایی ارزشمند از سال ۱۳۸۱ در فهرست اثر طبیعی ملی ایران ثبت شده است. این کوه در طی هزاران سال گذشته شاهد فراز و نشیب‌های تاریخی بسیاری بوده و رازهای فراوانی را در دل خود پنهان کرده است.

 

 


ده واقعیت جالب درباره کوه دماوند

درباره این کوه باابهت که در شمال کشور آرام گرفته و سال‌هاست آتشفشانش خاموش شده است، واقعیت‌هایی وجود دارد که شاید برایتان جالب باشد درباره آن‌ها بدانید.

ارتفاع کوه

نوک قله دماوند دقیقا ۵۶۱۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و بلندترین قله آتشفشانی خاورمیانه است.

سرمای شدید

درست است که این کوه یک آتشفشان خاموش است؛ اما بر بلندای قله همیشه پوشیده از برف آن سرمای شدیدی جریان دارد. در تابستان‌های دمای منفی دو درجه و در زمستان دمای منفی شصت درجه برای آن ثبت شده است.

 

 

دنباوند، نام تاریخی دماوند

وجه تسمیه دماوند که در گذشته آن را با نام دنباوند می‌شناختند به نام مرکب دوجزئی دم به معنای دم و بخار و پسوند آوند برمی‌گردد.

توصیف کوه دماوند

مجله نشنال جئوگرافیک در سال ۱۳۹۰ شمسی لیستی از خطرناک‌ترین کوه‌های دنیا را منتشر کرد که نام این کوه در میان آن لیست با رتبه دهم به چشم می‌خورد.

پیشینه ادبی

این کوه در تاریخ و افسانه‌ها داستان‌های اساطیری ایران جایگاه ویژه و نقش پررنگی داشته است. ناصرخسرو، فردوسی، اسدی طوسی، خاقانی و فخرالدین اسعد گرگانی از حمله شاعران و قصیده‌پردازانی بوده‌اند که نام این کوه را در اشعار و منظومه‌های خود آورده‌اند.

اولین صعود به دماوند

در سال ۲۹۲ شخصی به نام ابودلف خزرجی برای اولین‌بار توانست به قله دماوند صعود کند و تمام این سفر خطرناک را در سفرنامه خود با توصیف کوه دماوند بیان کرده است.

 

 

اولین فوران آتشفشان کوه دماوند

حدود دو میلیون سال پیش اولین فوران این آتشفشان نیمه‌خاموش رخ‌داده است؛ ولی عمر شکل‌گیری این کوه به سی و هشت هزار سال پیش باز می‌گردد.

آبشارهای یخی

در بخش جنوبی این کوه آبشار یخی وجود دارد که ارتفاع آن به حدود هفت متر و قطر آن به سه متر می‌رسد. جالب اینجاست که این آبشار هیچ‌وقت ذوب نمی‌شود و تنها در هنگام روز مقداری از یخ سطحی آن آب می‌شود و دوباره در شب یخ می‌زند.

نماد ملی ایران

با چاپ تصویر زیبا و باشکوه این کوه ‌روی اسکناس‌های ایرانی، دماوند به نماد ملی ایران تبدیل شد. روز ملی دماوند در تقویم رسمی ایران ثبت شده است و در مازندران هرسال در شب سیزدهم آبان جشنی به این مناسبت برپا می‌شود.

 

 

یخچال‌های طبیعی

از جمله یخچال‌های طبیعی کوه دماوند می‌توان به خورتاب سر، دوبی سل (جبهه شمالی)، دره یخار (شمال شرقی)، سیوله (جبهه شمالی)، عروسک‌ها (جبهه شمالی) اشاره کرد.

 

اشتراک گذاری:
ارسال نظر