به گزارش صد آنلاین ، آنتی اکسیدان ها از بدن در برابر استرس اکسیداتیو، نیروی محرکه التهاب و بیماری هایی مانند سرطان محافظت می کنند. خوردن یک رژیم غذایی سرشار از غذاهای غنی از آنتی اکسیدان می تواند به طور بالقوه شما را از ابتلا به انواع خاصی از سرطان محافظت کند.
آنتی اکسیدان ها گروه متنوعی از ترکیبت هستند که اثرات مخرب رادیکال های آزاد را خنثی می کنند.
رادیکال های آزاد مولکول های ناپایداری هستند که هم در طی فرآیندهای متابولیک طبیعی و هم در پاسخ به عوامل محیطی (مانند سیگار کشیدن، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، آلودگی، تشعشع و رژیم غذایی نامناسب) تولید می شوند.
وقتی بدن رادیکالهای آزاد را سریعتر از سم زدایی بدن تولید میکند، میتواند باعث استرس اکسیداتیو شود. این استرس اکسیداتیو می تواند آسیب سلولی ایجاد کند و به ایجاد بیماری های مختلف از جمله سرطان منجر شود.
استرس اکسیداتیو می تواند به DNA، پروتئین ها و لیپیدها آسیب برساند، مسیرهای پیام رسانی سلولی را مختل کند و التهاب را تحریک کند که همه اینها می توانند در شروع و پیشرفت سرطان (و همچنین سایر حالت های بیماری) نقش داشته باشند.
استرس اکسیداتیو طولانی مدت همچنین ممکن است توانایی سیستم ایمنی برای از بین بردن سلول های بدخیم را مختل کند و خطر سرطان را افزایش دهد.
حالا که می دانیم چطور در نهایت سرطان در بدن شکل می گیرد، بیایید بحث کنیم که چگونه آنتی اکسیدان ها می توانند این مسیر را به طور بالقوه کاهش دهد یا حتی متوقف کنند.
آنتی اکسیدان ها قدرت خنثی کردن رادیکال های آزاد را دارند که باعث استرس اکسیداتیو می شوند. زمانی که بتوانید استرس اکسیداتیو را محدود کنید و فعالیت این رادیکال های آزاد مضر را کاهش دهید، به طور بالقوه می توانید خطر ابتلا به سرطان های خاص را کاهش دهید. به همین دلیل است که آنتی اکسیدان ها بسیار قدرتمند هستند! مشابه روشی که کرم ضد آفتاب از شما در برابر تابش نور خورشید محافظت می کند، آنتی اکسیدان ها نیز در داخل بدن از شما در برابر اثرات مخرب رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو محافظت می کنند.
مطالعات متعدد آزمایشگاهی پتانسیل آنتی اکسیدان ها را در جلوگیری از سرطان و رشد تومور نشان داده است. آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C و E، کاروتنوئیدها (پیش سازهای ویتامین A) و فلاونوئیدها با از بین بردن رادیکال های آزاد اثرات محافظتی نشان داده اند. این اثرات محافظتی شامل کاهش آسیب DNA، مهار تکثیر سلول های تومور، و القای مرگ سلولی در سلول های سرطانی است.
آنتی اکسیدان ها نه تنها باعث مرگ سلولی (آپوپتوز) در سلول های سرطانی می شوند، بلکه از سلول های سالم و طبیعی محافظت می کنند و از گسترش هر سلول سرطانی موجود جلوگیری می کنند!
ویتامینهای آنتیاکسیدان و برخی از فیتوکمیکالها بهطور انتخابی آپوپتوز را در سلولهای سرطانی القا میکنند، اما نه در سلولهای طبیعی و از گسترش متاستاتیک جلوگیری میکنند که نشاندهنده نقش بالقوه آنتیاکسیدانها به عنوان کمکی در درمان و کنترل سرطان است.
آنتی اکسیدان ها می توانند در جلوگیری از استرس اکسیداتیو بسیار قدرتمند باشند، اما پاسخ به آنتی اکسیدان ها بسته به ساختار ژنتیکی، عوامل سبک زندگی و وضعیت بیماری متفاوت است. برخی از مطالعات نشان داده اند که آنتی اکسیدان ها ممکن است در جمعیت هایی با پلی مورفیسم های ژنتیکی خاص یا در افرادی که در معرض سطوح بالایی از استرس اکسیداتیو قرار دارند، موثرتر باشند. به عبارت دیگر، آنتی اکسیدان ها ممکن است برای همه افراد به یک میزان موثر نباشند.
تفاوت های ظریف در ژنتیک و بیوشیمی بر نحوه واکنش هر فرد به آنتی اکسیدان ها تأثیر می گذارد. مهم است که به خاطر داشته باشید تحقیقات تا حدودی محدود است و برای درک بهتر رابطه بین آنتی اکسیدان ها و پیشگیری از سرطان باید مطالعات بیشتری انجام شود.
توجه به این نکته مهم است که مصرف آنتی اکسیدان ها از طریق یک رژیم غذایی متعادل، غنی از میوه های رنگارنگ ، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات، به طور مداوم نشان داده است که از ابتلا به سرطان محافظت می کند. اثرات هم افزایی آنتی اکسیدان ها (و سایر ترکیبات زیست فعال) موجود در این غذاها ممکن است به خواص پیشگیری از سرطان آنها کمک کند.
واضح است که خوردن یک رژیم غذایی سرشار از غذاهای گیاهی رنگارنگ و طعمدار با مجموعهای غنی از گیاهان و ادویهها به شما اطمینان میدهد که دوز روزانه آنتیاکسیدانها را دریافت میکنید.
غذاهای گیاهی به طور قابلتوجهی آنتیاکسیدان بیشتری را نسبت به غذاهای غیر گیاهی وارد رژیم غذایی انسان میکنند و میانگین محتوای آنتی اکسیدانی بالاتر از میانگین محصولات گوشتی است.
در اینجا لیستی از مواد غذایی با بالاترین آنتی اکسیدان آورده شده است:
تمشک، زغال اخته، تمشک، توت فرنگی، زغال اخته، سنجد، گیلاس، انار، مرکبات، سیب، آلو | میوه ها |
سبزیجات با برگ های تیره، هویج، سیب زمینی شیرین، مارچوبه، کلم بروکلی، کلم بروکسل، کنگر فرنگی | سبزیجات |
گردو، آجیل برزیلی، دانه چیا، دانه کتان | آجیل / دانه ها |
میخک، دارچین، نعناع، ریحان، کاین، پونه کوهی، رزماری، سماق | گیاهان / ادویه جات ترشی جات |
لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، لوبیا چشم بلبلی | حبوبات |
قهوه، شکلات تلخ/کاکائو | دیگر |
نقش آنتی اکسیدان ها در پیشگیری از سرطان پیچیده است. شواهد نشان می دهد که حفظ یک رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان و کاهش استرس اکسیداتیو هر دو به پیشگیری از سرطان کمک می کنند.
ادامه تحقیقات برای به دست آوردن درک عمیق تر از رابطه بین آنتی اکسیدان ها و پیشگیری از سرطان برای بهبود استراتژی های بهداشت عمومی ضروری است. در عین حال، می توانید مصرف روزانه آنتی اکسیدان های خود را با هدف خوردن حداقل 5 وعده در هر روز به شکل میوه های رنگارنگ، سبزیجات و سایر غذاهای گیاهی افزایش دهید. شما می توانید از غذای خود به عنوان داروی بالقوه پیشگیری از سرطان استفاده کنید!