در کتاب شریف مسند الامام الرضا علیه السلام در حدیثی مفصل، حضرت رضا علیه السلام به بیان ویژگی ها و فضایل روز عید غدیر خم می پردازند که با هم گوشه هایی از آن را می خوانیم:
علی بن طاووس نقل می کند:
حضرت امام رضا (علیه السلام) فرمودند : هنگامی که روز قیامت بر پا شود، چهار روز را زینت می دهند، همان گونه که عروس را آرایش می کنند.
پرسیده شد : این چهار روز کدام ایام هستند؟
حضرت فرمودند: روز عید قربان، روز فطر، روز جمعه و روز غدیر.
اما روز غدیر در این بین تابنده تر و فطر و جمعه مانند ماه در بین ستارگان هستند.
روز غدیر، روزی است که حضرت ابراهیم علیه السلام، از آتش نجات پیدا کرد و برای شکر گزاری آن روز را روزه گرفت.
روز غدیر، روزی است که خداوند دین را کامل گردانید و پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) امیرالمومنین (علیه السلام) را به عنوان جانشین برای مردم برگزید و فضیلت و وصایت او را آشکار کرد، و آن روز را روزه می گرفت.
روز غدیر را، روز کمال می گویند و روزی که شیاطین رانده می شوند، روزی که در آن اعمال شیعیان و دوستان آل محمد پذیرفته می گردد و آن روزی است که در آن خداوند اعمال مخالفین را رد می کند و آن را ناچیز می شمارد.
روز عید غدیر، روزی است که جبرئیل (علیه السلام) کرسی مخصوصی را که خداوند کرامت کرده در مقابل بیت المعمور قرار می دهد و بالای آن می رود و فرشتگان، پیرامون وی را فرا می گیرند و بر محمد درود و تهنیت می فرستد و برای شیعیان علی و اولاد او (علیه السلام) و دوستان آنها استغفار می کنند...
روز غدیر، روزی است که خداوند آن را برای محمد و آل او (صلی الله علیه وآله) مخصوص گردانیده و کسانی که در آن عبادت کنند و یا بر اهل و عیال خود انفاق نمایند و به دوستان خود نیکی کنند مورد لطف و احسان پروردگار قرار می گیرند...
آن روزی است که اندوه ها در آن بر طرف می شود و گناهان فرو می ریزد و روزی است که در آن عطاها و بخشش ها داده می شود.
غدیر روزی است که در آن علم و فضیلت نشر می گردد، و روز مژده و بشارت و عید اکبر است و در آن دعا مستجاب است...
غدیر روزی است، که خداوند در آن روز دین اسلام را کامل کرد و آن را پسندید و روز عید آل محمد (علیهم السلام) می باشد و روز قبول اعمال و استراحت مومنین است و روزی است که باید از خداوند در خواست های زیادی کرد و با یکدیگر داد وستد نمود.
روز غدیر روز دوستی و رسیدن به رحمت خداوند است، روز غدیر روز پاکی و ترک گناهان بوده و روزی است که در آن باید خداوند را عبادت کرد و روزه داران را افطار داد، هر کسی در روز غدیر مومن روزه داری را افطار دهد مانند این است که گروهی را افطار داده باشد.
غدیر روز تبریک و تهنیت است که گروهی را تبریک می گویند و هر گاه مومنی برادرش را ملاقات کند می گوید ؛ « اَلْحَمْدُ لِلّهِ الّذی جَعَلَنا مِنَ الْمُتِمَسِّکینَ بِوَلایَه اَمیرالْمُؤمِنینَ وَ الْاَئِمَهْ علیهم السلام»
________________________________________
منبع : تلخیص از کتاب مسند الامام الرضا علیه السلام جلد 2 صفحه 18