قرص ضد بارداری خوراکی که معمولاً به عنوان "قرص" شناخته می شود، نوعی از پیشگیری از بارداری هورمونی است که هر ساله توسط تقریباً 12 میلیون زن در ایالات متحده برای جلوگیری از بارداری مصرف می شود.
بر اساس گزارش انجمن متخصصان بهداشت باروری (ARHP)، این قرص یک روش بسیار موثر برای کنترل بارداری است که به درستی (در همان زمان روزانه) مصرف شود و تنها 0.1٪ از زنان حاملگی ناخواسته را تجربه می کنند. حدود 1 از هر 100 زن مصرف کننده قرص، حاملگی ناخواسته را در سال اول مصرف قرص تجربه می کنند. با این حال، نرخ حاملگی در زنانی که یک قرص را فراموش می کنند به طور چشمگیری افزایش می یابد (بر اساس ARHP نرخ 30-80 برابر افزایش می یابد).
دو نوع قرص ضد بارداری وجود دارد که هر دو حاوی اشکال مصنوعی هورمونهای استروژن و پروژسترون (پروژسترون) هستند. قرصهای ترکیبی حاوی هر دوی این هورمونها هستند، در حالی که قرصهای کوچک که به عنوان قرص فقط پروژسترون شناخته میشوند، فقط حاوی هورمون پروژستین.1
این قرص همچنین ممکن است برای مقاصد پزشکی غیر پیشگیری از بارداری برای رفع مشکلاتی مانند: 3،4 مصرف شود
"قرص" یک نوع پیشگیری از بارداری هورمونی است که توسط حدود 12 میلیون زن در سال در ایالات متحده برای جلوگیری از بارداری و به دلایل پزشکی دیگر مصرف می شود.
تنظیم دوره های قاعدگی
پریودهای نامنظم
منوراژی (قاعدگی های سنگین)
دیسمنوره (قاعدگی های دردناک)
اندومتریوز
سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD)
آکنه، هیرسوتیسم (رشد موهای زائد) و آلوپسی (ریزش مو)
کاهش خطر ابتلا به کیست سینه، کیست تخمدان، بیماری التهابی لگن (PID) و بارداری در لوله های فالوپ.
از داروهای ضد بارداری خوراکی نیز به عنوان روشی برای پیشگیری از سرطان تخمدان و آندومتر استفاده می شود. قرص های ضدبارداری از بیماری های مقاربتی پیشگیری نمی کنند.
عوارض جانبی رایج داروهای ضد بارداری خوراکی عبارتند از:
در ادامه هر یک از این عوارض جانبی را به تفصیل بررسی خواهیم کرد.
تقریباً 50 درصد از افرادی که از این قرص استفاده میکنند، خونریزی واژینال را بین دورههای مورد انتظار - که به عنوان خونریزی ناگهانی نیز شناخته میشود - تجربه میکنند که معمولاً در 3 ماه اول شروع مصرف قرص است. به طور کلی، این مشکل در بیش از 90٪ موارد با بسته سوم قرص برطرف می شود.
در حین لکه بینی، تا زمانی که قرص به درستی مصرف شده باشد و هیچ دوزی از آن فراموش نشده باشد، همچنان موثر است. افرادی که 5 روز یا بیشتر خونریزی را در حین مصرف قرص های فعال یا خونریزی شدید به مدت 3 روز یا بیشتر تجربه می کنند، باید برای مشاوره با یک متخصص مراقبت های بهداشتی تماس بگیرند.
لکه بینی بین قاعدگی ممکن است به دلیل تطبیق رحم با داشتن پوشش نازک تر آندومتر یا شاید به دلیل تطبیق بدن با سطوح مختلف هورمون ها رخ دهد.
برخی از افراد در اولین مصرف قرص حالت تهوع خفیف را تجربه می کنند، اما علائم معمولا پس از مدت کوتاهی فروکش می کنند. مصرف قرص با غذا یا هنگام خواب می تواند به کاهش احتمال تهوع کمک کند. هرکسی که حالت تهوع مداوم یا شدید را تجربه می کند باید به دنبال راهنمایی پزشکی باشد
قرص های ضد بارداری ممکن است باعث بزرگ شدن یا حساس شدن سینه شوند. این عارضه جانبی چند هفته پس از شروع قرص بهبود می یابد، اما هرکسی که توده ای در سینه پیدا می کند یا درد یا حساسیت مداوم یا درد شدید پستان دارد باید به دنبال کمک پزشکی باشد. کاهش مصرف کافئین و نمک میتواند حساسیت سینهها را کاهش دهد، مانند پوشیدن سوتین حمایتی.
برخی از افراد با «قرص» عوارض جانبی مانند پریود نامنظم، حالت تهوع، سردرد یا تغییر وزن را تجربه میکنند. هورمون های جنسی در ایجاد سردرد و میگرن تأثیر دارند. قرص هایی با انواع و دوزهای مختلف هورمون ممکن است علائم سردرد متفاوتی داشته باشند. برخی از مطالعات قبلاً نشان داده اند که سردرد با قرص هایی که حاوی دوزهای پایین هورمون هستند کمترین احتمال را دارد. علائم سردرد احتمالاً با گذشت زمان بهبود می یابد. هرکسی که در هنگام مصرف قرص سردرد جدیدی را تجربه می کند باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشد
مطالعات بالینی هیچ ارتباط ثابتی بین استفاده از قرص های ضد بارداری و نوسانات وزن پیدا نکرده است. با این حال، بسیاری از افرادی که این قرص را مصرف می کنند، گزارش می دهند که مقداری مایعات، به ویژه در نواحی سینه و لگن را تجربه می کنند. سلولهای چربی همچنین میتوانند تحت تأثیر استروژن موجود در قرصهای ضدبارداری قرار بگیرند، اگرچه این هورمون باعث میشود که سلولها به جای اینکه تعدادشان بیشتر شود، بزرگتر شوند.
به افرادی که سابقه افسردگی دارند توصیه می شود این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارند، زیرا برخی از افراد افسردگی یا سایر تغییرات عاطفی را در حین مصرف قرص تجربه می کنند. هر کسی که در طول مصرف قرص تغییرات خلقی را تجربه می کند باید با ارائه دهنده پزشکی خود تماس بگیرد. مطالعه ای بر روی 90 زن منتشر شده در Human Mapping در سال 2015 نشان داد که استفاده از قرص های ضد بارداری با اندازه گیری ضخامت قشر کوچکتر مرتبط است. در قشر اربیتو فرونتال جانبی و قشر سینگولیت خلفی. این مناطق از مغز با پاسخ پاداش و ارزیابی محرک های دریافتی مرتبط هستند. نویسندگان این مطالعه می نویسند که تحقیقات بیشتری باید انجام شود تا تایید شود که آیا ارتباطی بین نازک شدن قشر مغز در این نواحی مغز، تغییرات خلقی و استفاده از قرص های ضد بارداری وجود دارد یا خیر.
مواقعی وجود دارد که علیرغم استفاده صحیح از قرص ها، ممکن است پریود از بین برود یا از دست برود. عوامل متعددی مانند استرس، بیماری، مسافرت و ناهنجاری های هورمونی یا تیروئیدی می توانند بر این امر تأثیر بگذارند. اگر در حین مصرف قرص پریود نشد یا خیلی کم بود، قبل از مصرف بسته بعدی قرص، آزمایش بارداری توصیه می شود. اگر دوره های بعدی از دست رفت یا بسیار سبک بود، به دنبال مشاوره پزشکی باشید
هورمون(های) موجود در قرص های ضد بارداری می تواند بر میل جنسی (میل جنسی) در برخی افراد تأثیر بگذارد. با این حال، بسیاری از عوامل دیگر می توانند به کاهش میل جنسی کمک کنند. اگر کاهش میل جنسی ادامه یابد و آزاردهنده باشد، این موضوع باید با یک ارائه دهنده پزشکی در میان گذاشته شود. با این حال، در برخی موارد، قرص های ضد بارداری می توانند میل جنسی را افزایش دهند. چنین افزایشی ممکن است به دلیل تسکین علائم دردناک مانند دردهای قاعدگی، سندرم پیش از قاعدگی، اندومتریوز و فیبروم رحم باشد.
برخی افراد هنگام مصرف قرص تغییراتی در ترشحات واژن دارند. این می تواند از افزایش تا کاهش روانکاری واژن، تغییر در ماهیت ترشحات و تغییراتی که می تواند بر مقاربت جنسی تأثیر بگذارد متغیر باشد. در صورت کاهش روانکاری واژن، می توان از روانکاری اضافه شده برای ایجاد رابطه جنسی راحت تر استفاده کرد. به طور معمول، تغییرات در ترشحات واژن مضر نیستند. هر کسی که نگران چنین تغییراتی است، از جمله کسانی که مشکوک به عفونت هستند، باید با ارائه دهنده پزشکی خود صحبت کنند.
تغییرات هورمونی ناشی از قرص های ضد بارداری می تواند منجر به احتباس مایعات شود که به نوبه خود می تواند باعث تورم یا تغییر شکل قرنیه شود. هنگامی که این تورم رخ می دهد، لنزهای تماسی ممکن است دیگر راحت جا نشوند.افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می کنند، در صورت مشاهده هرگونه تغییر در بینایی یا تحمل لنز در طول مصرف قرص، باید با چشم پزشک خود مشورت کنند. مهم است که هرکسی که در حین مصرف قرص هر یک از عوارض جانبی زیر را تجربه میکند، فوراً با پزشک خود تماس بگیرد یا به اورژانس مراجعه کند، زیرا ممکن است نشانه یک بیماری جدی باشد.
برخی از عوارض قرص های پیش گیری در خانمها خیلی جدی هستند و باید برای بررسی خطر آنها، حتما به پزشک مراجعه شود؛ از جمله:
گاهی مصرف قرص های پیشگیری در زنان سبب برخی مشکلات مزمن میشود:
اگر عوارض قرص های پیش گیری در شما جدی است؛ باید برای جلوگیری از بارداری در آنها، از روشهای جایگزین استفاده کنید:
تزریقات ضد بارداری
تزریقاتی مانند Depo-Provera می تواند تخمک گذاری را سرکوب کرده و مخاط دهانه رحم را غلیظ کند تا شانس رسیدن اسپرم به سلول های تخمک را کاهش دهد.
این تزریق ها می توانند عوارض جانبی مشابهی با قرص های ضد بارداری داشته باشند. علاوه بر این، Depo-Provera می تواند باعث از دست دادن تراکم مواد معدنی استخوان شود و خطر پوکی استخوان و شکستگی استخوان را در زندگی بعدی افزایش دهد.
ایمپلنت های ضد بارداری
یک میله پلاستیکی کوچک که در قسمت بالایی بازو کاشته می شود و هورمونی را ترشح می کند تا مخاط دهانه رحم را غلیظ کند، پوشش آندومتر را نازک کند و تخمک گذاری را سرکوب کند.
این ایمپلنت ها می توانند عوارض جانبی مشابهی با قرص های ضد بارداری داشته باشند. علاوه بر این، ایمپلنت های ضد بارداری ممکن است باعث درد شکم یا کمر یا افزایش خطر کیست های غیر سرطانی تخمدان شوند.
دستگاه های داخل رحمی یک روش جایگزین برای پیشگیری از بارداری به جای قرص های ضد بارداری هستند.
دستگاه های داخل رحمی (IUD)
یک وسیله کوچک ساخته شده از پلاستیک و مس که داخل رحم قرار می گیرد. آی یو دی می تواند هورمونی یا غیر هورمونی باشد. IUD های هورمونی مخاط دهانه رحم را غلیظ می کنند و تخمک گذاری را سرکوب می کنند، در حالی که IUD های غیر هورمونی یک پاسخ التهابی در رحم ایجاد می کنند که برای اسپرم سمی است.
آی یو دی می تواند باعث لکه بینی بین قاعدگی و قاعدگی نامنظم شود. برخی از IUD ها می توانند منجر به پریودهای سنگین تر با تشدید گرفتگی عضلات شوند.
وازکتومی
یک فرآیند جراحی عقیمسازی مردانه که طی آن لولههایی که اسپرم را از بیضهها به آلت تناسلی منتقل میکنند مسدود یا بریده میشوند.
عوارض بالقوه روش وازکتومی شامل عفونت، هماتوم، کبودی و تشکیل گرانولوم های اسپرم - توده هایی که در بافت اطراف مجرای دفران ایجاد می شوند، جایی که اسپرم به بیرون نشت کرده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اشکال جایگزین پیشگیری از بارداری، به مقاله مرکز دانش ما مراجعه کنید: روش های کنترل بارداری: انواع، اثربخشی و عوارض جانبی.