کاسنی گیاهی ساقهدار است که فواید بسیاری برای سلامتی دارد، از جمله این فواید رفع مشکلات گوارشی، پیشگیری از سوزش معده، کاهش دردهای مفصلی، دفع سموم کبد و کیسهصفرا، جلوگیری از عفونتهای باکتریایی، افزایش مقاومت سیستم ایمنی بدن و تقلیل ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی میباشد.
همچنین این گیاه مسکنی طبیعیست و در برابر تشکیل سنگهای کلیوی محافظی قوی محسوب میشود و مزایایی بسیاری برای کاهش وزن دارد. مهمتر از همه، این گیاه کوچک مکملی نیرومند در برنامههای غذایی محسوب میشود.
کاسنی در شرایط آب و هوایی متفاوت به خوبی رشد میکند و عموما در کنار جادههای اروپا، یعنی مکانهایی که برای اولین بار کشف شد دیده میشود، اما اکنون جزء گیاهان بومی آمریکا نیز به حساب میآید و به وفور در آنجا یافت میشود.
برگها، شکوفهها و ریشه کاسنی هر یک به نوبه خود خواص سودمند ویژهای دارند و در بسیاری از فرهنگها برگهای آن به روشی مشابه با برگهای اسفناج به مصرف میرسد. ریشه آن اغلب به صورت پودر درآمده و جایگزین قهوه میشود، که بدین ترتیب اکثر فواید آن حفظ می گردد.
کاسنی هزاران سال به عنوان مسکنی گیاهی در درمان بیماریهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته و امروزه ارزش آن به اثبات رسیده است.
در باب ارزش تغذیهای آن میتوان گفت: کاسنی منبعی فوقالعاده از ویتامین و مواد معدنیست از جمله روی، منیزیم، منگنز، کلسیم، آهن اسید فولیک بعلاوه ویتامین A،۶B،C،E وK. این فواید بعلاوه فوایدی که در زیر ذکر خواهد شد مهمترین عواملی هستند که کاسنی را مادهای ارزشمند برای سلامت بدل میکنند.
فواید گوارشی کاسنی
یکی از شایعترین دلایل گنجاندن کاسنی در رژیم غذایی تاثیر آن در بهبود عملکرد سیستم گوارشی میباشد. کاسنی حاوی اینولین است که پروبیوتیکی قویست.
پروبیوتیکها طبقه خاصی از باکتریها هستند که بر خلاف دیگر باکتریها که موجب بیماری میزبان میشوند، در واقع برای میزبان مفیدند. اینولین به مقابله با برخی باکتریهای مربوط به روده و گوارش میپردازد از جمله بیماری رفلاکس اسیدی، سوء هاضمه و سوزش معده زیرا کاسنی، فعالانه میزان اسیدی بودن بدن را تقلیل میدهد.
فواید کاسنی برای بیماریهای قلبی
اینولین فقط برای سیستم گوارشی سودمند نیست، شواهدی دال بر کاهش میزان کلسترول مضر (LDL) بدن نیز وجود دارد. این ماده شیمیایی مضر در خون که به LDL معروف است یکی از دلایل عمده تصلب شریان و فشار خون بالاست زیرا هنگامی که به سرخرگها و سیاهرگها میرسد به نوعی مانع از گردش خون میشود.
همچنین میتواند زمینهسازِ حملههای قلبی و مغزی گردد. نکته بسیار جالب اینکه، فعالیت معبر شیمیایی ویژه اینولین برای کاهش ماده شیمیایی موسوم به کلسترول مضر نادر است، مگر آنکه فرد کربوهیدرات فراوانی مصرف کند بنابراین در این مورد تاثیر آن چندان هم سودمند نیست. با این وجود تحقیقات بیشتری در دست انجام است تا مشخص شود که چطور کاسنی میتواند در بهبود بیماری قلبی موثر باشد.
همچنین کاسنی مملو از فنولهاست که در بررسیهای گستردهای اثبات شده که از جمله عواملیست که مانع از لخته شدن خون و بینظمی ضربان قلب میشود. فنولها خواص آنتیاکسیدانی دارند و مطالعات حاکی از آن است که مصرف قهوه با عصاره کاسنی به طور قابل توجهی، بیش از قهوههای متداول توازن سلولهای خون و پلاسمای خون را در بدن بهبود بخشیده و احتمال بروز بیماری قلبیعروقی را کاهش میدهد.
اگرچه هنوز تحقیقات در زمینه اثرات کاسنی برای اثبات مکانیسم دقیق پیشگیری از سرطان انجام میپذیرد اما مطالعات در زمینه انواع سرطان نشان میدهد که عصاره کاسنی موجب کاهش رشد تومورهای سرطانی میگردد.
گزارشات اخیر حاکی از آن است که شهد موجود در کاسنی از کیفیتی برخوردار است که اجازه رشد به تومورها نمیدهد و از خواص آنتیاکسیدانی برخوردار است. پلیفنولها و phytochemicals کاسنی، تاثیرات مثبتی بر پیشگیری از انواع مختلف سرطان از جمله سرطان سینه و سرطانهای مرتبط با روده نشان دادهاند.
کاهش دردهای مفاصل با مصرف کاسنی
کاسنی به طور سنتی برای درمان آرتروز به کار گرفته میشد، و مطالعات نشان دادند که کاسنی به طور قابل توجهی دارای خواص ضدالتهابی میباشد که به همین دلیل موجب کاهش دردهای مفصلی – استخوانی میشود.
در مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۰ ، گزارشات حاکی از آن است که ۷۰٪ از بیمارانی که از دردهای مفصلی-استخوانی رنج میبردند و با کاسنی تحت درمان قرار گرفتند و به طور قابل ملاحظهای دردهایشان بهبود یافت. همچنین کاسنی را عموما برای کاهش دردهایی که عامل التهابی دارد، دردهای ماهیچهای و درد مفاصل میتوان مصرف نمود.
فواید لاغری کاسنی
کاسنی منبعی مفید برای فروکتوز است و اینولین به خودی خود شکلی از فیبر طبیعیست که اگر در برنامه غذایی گنجانده شوند به کنترل و کاهش وزن کمک شایانی میکنند. هر دوی این اهداف به تنظیم گرلین که نخستین اسید آمینهای است که با احساس گرسنگی و رفتارهای غذاجویانه مرتبط است، کمک میکند.
مصرف کاسنی موجب کاهش ترشح هورمون گرلین و منجر به کنترل پرخوری و ایجاد احساس سیری یا پری شکم میشود، که این امر در راستای تلاش برای کاهش وزن است!
رفع یبوست با کاسنی
یکبار دیگر، اینولین نقشِ فیبر طبیعی -که از برترین مزایای کاسنیست- را برای کاسنیخورها ایفا میکند!
فیبر موجب تحرکات روده میگردد، حرکات حلقوی آن را افزایش داده و ترشحات اسید معده را بالا میبرد. اساسا بدین معناست که عمل هضم به طور کلی بهتر صورت میپذیرد و یبوست تا حد زیادی کاهش مییابد.
هنگامی که فرایند هضم منظم و روان باقی بماند، زمینه ابتلا به بیماریهای روده و دیگر امراض از جمله دلدرد و سرطان روده در افراد کاهش مییابد.
فواید کاسنی برای تقویت سیستم ایمنی
کاسنی دارای خواص مفید فراوانیست که آن را به تقویتکنندهای نیرومند برای سیستم ایمنی بدن بدل میکند.
تاثیرات آنتیباکتریال نیرومندی بر روی برخی از باکتریهای خطرناک و مقاوم از خود نشان میدهد. در ضمن پلیفنول موجود در کاسنی نقش آنتیاکسیدانی و زدایندگی رادیکالهای آزاد در رگهای خونی که زمینهساز انوع بیماریها یا امراض است، را ایفا میکند، از جمله این بیماریها میتوان به بیماریهای قلبی و سرطان اشاره کرد.