آخرین اخبار
۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۰

وزیر فرهنگ زنگ خطر را به صدا درآورد!

وزیر فرهنگ زنگ خطر را به صدا درآورد!
بازدید:۴۸
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به رصدهای انجام شده در کشور، از افول جدی سرمایه اجتماعی در ایران ابراز نگرانی کرد.
کد خبر : ۱۶۷۸۳۵

به گزارش صد آنلاین؛ سید عباس صالحی در جلسه شورای فرهنگ عمومی استان کرمانشاه که در استانداری برگزار شد، با تأکید بر اهمیت جایگاه فرهنگ عمومی، خواستار تغییر در نگاه به این حوزه شد و اظهار داشت: شرایط کنونی رضایت بخش نیست و شوراهای فرهنگ عمومی به‌عنوان قرارگاه‌های فرهنگی باید فعال شوند.

 

به گزارش خبرنگار ما در کرمانشاه، وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت فرهنگ، گفت: نباید به شرایط با دید خوشبینانه یا بدبینانه مطلق نگاه کرد اما این مساله واضح است که وضع رضایت‌بخش نیست و باید به این فکر کرد که برای رقم زدن اتفاقات خوب چه اقداماتی می‌توان انجام داد.

صالحی شورای فرهنگ عمومی را به عنوان یک جایگاه قرارگاهی دانست و افزود: چنانچه شورای فرهنگ عمومی فعال شود خیلی کارها انجام می‌شود و برای مؤثر بودن آن نیازمند چند پیش مقدمه هستیم.

 

وزیر فرهنگ دربخش دیگری از سخنانش با اشاره به نتایج پیمایش‌های اجتماعی و فرهنگی در کشور گفت: ارتقای فرهنگ دینداری در ایران ضروری است.

صالحی با بیان این که وضع فرهنگ عمومی در کشور رضایت‌بخش نیست، افزود: در چند دهه گذشته گرفتار آسیب‌های جدی در ابعاد شناختی، معرفتی، رفتاری، مناسکی، نگرشی، عاطفی و هویتی دینداری هستیم.

وی با اشاره به تغییرات سبک دینداری در جامعه، به حضور پررنگ مردم در مراسم عزاداری به عنوان نمونه‌ای از این تغییرات  پرداخت و گفت: در حوزه حضور در مراسم سوگ و عزاداری، سیر دینداری ما در فضای اجتماعی تغییراتی کرده است. بر اساس پیمایش‌ها، در حوزه عزاداری تقریبا می توان گفت که از سال ۱۳۷۹ تا ۱۴۰۲ این موضوع خیلی متفاوت نشده است و شاهد کاهش چشمگیری نبوده‌ایم.

 

وزیر فرهنگ با بیان این که این آمارها به معنای بی‌دینی نیست، افزود: اتفاقاتی در حال رخ دادن بوده که قابل توجه است، به ویژه وقتی به گروه‌های سنی جوان‌تر می‌رسیم. به عنوان مثال، آمارها در حوزه‌های نماز، روزه و موارد مشابه، نشان‌دهنده اتفاقاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

به گفته صالحی شورای فرهنگ عمومی کشور در این دوره جدید، ارتقای فرهنگ دینداری را به عنوان اولویت اصلی خود قرار داده است.

افول سرمایه اجتماعی در ایران جدی است

وزیر فرهنگ در ادامه با اشاره به رصدهای انجام شده در کشور، از افول جدی سرمایه اجتماعی در ایران ابراز نگرانی کرد و با بیان این که سرمایه اجتماعی دارای ۳ جوهره اصلی اعتماد به حاکمیت، اعتماد به نهادها و سازمان‌ها و اعتماد به دیگری است، افزود: بر اساس تحلیل‌های به عمل آمده ، این ۳ مولفه‌  در جامعه ایران با افول قابل توجهی مواجه شده اند.

 

وی با اشاره به کاهش اعتماد مردم به نهادها، اظهار داشت: میانگین اعتماد عمومی به نهادها در سال ۱۳۸۴، ۵۱.۴ درصد بوده است، اما در سال ۱۴۰۲ به ۳۹.۶ درصد رسیده و در برخی از نهادها، این افول وحشتناک بوده است .

صالحی همچنین با ابراز نگرانی از کاهش اعتماد مردم به یکدیگر، گفت: در سال ۱۳۸۲، میانگین اعتماد عمومی به یکدیگر ۵۸ درصد بوده، اما در سال ۱۴۰۲ به ۲۵.۵ درصد رسیده است که متغیرهای ارتباطی به دیگری و صداقت در امانت، وفا به عهد و تصویر از دیگری در این کاهش نقش داشته‌اند.

وی با اشاره به این که شورای فرهنگ عمومی کشور در این دوره جدید، توجه به سرمایه اجتماعی را به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی خود قرار داده است،ادامه داد: برنامه‌ریزی برای ارتقای سرمایه اجتماعی در کشور در حال انجام است و تلاش می‌شود با شناسایی پیشران‌ها و متغیرهای موثر، راهکارهای مناسبی برای حل این مشکل ارائه شود.

 صالحی با اشاره به اهمیت فرهنگ شهروندی، گفت: مسئولیت‌پذیری، قانون‌مداری، مشارکت و تعلق مکانی از جمله مولفه‌های اصلی فرهنگ شهروندی هستند که باید تقویت شوند.

 

 وی به ۳ مساله اصلی که شورای فرهنگ عمومی بر آن‌ها تمرکز خواهد کرد اشاره کرد و گفت: اولویت نخست، ارتقاء فرهنگ دینداری است که باید تقویت شود. دومین موضوع، سرمایه اجتماعی است که شامل اعتماد به حاکمیت، نهادها و خانواده‌ها می‌شود و سومین مساله  هم فرهنگ شهروندی است.بر همین اساس کمیته‌های استانی و شهرستانی باید روی این ۳ مساله کار و اولویت‌ها را انتخاب و بر روی آن‌ها تمرکز کنند تا بتوانند به نتایج ملموس دست یابند.

سرانه فرهنگی کشور «سانتی‌متری» است

وزیر فرهنگ همچنین در حاشیه آیین افتتاح مرکز فرهنگی و هنری بیستون در جمع خبرنگاران با انتقاد از وضع نامطلوب زیرساخت‌های فرهنگی در کشور، گفت: سرانه فضای فرهنگی ایران به قدری پایین است که حتی نمی‌توان آن را با واحدهای متداول اندازه‌گیری کرد و باید آن را به طور «سانتی‌متری» محاسبه کرد .

صالحی با اشاره به وضع نامناسب زیرساخت‌های فرهنگی کشور نسبت به جمعیت، یادآور شد: متاسفانه سرانه فرهنگی و هنری کشورمان به شکلی است که باید آن را سانتی‌متری محاسبه کرد و این برای کشوری با هویت فرهنگی غنی، زیبنده نیست.

وی با بیان این که میانگین سرانه فضای سبز در کشور ۱۱ متر، فضای آموزشی ۵ متر و فضای ورزشی یک متر است، افزود: متاسفانه سرانه فضای فرهنگی کشور به جز مساجد و فضاهای دینی به مراتب پایین‌تر است. اهمیت فضاهای فرهنگی برای یک شهر کمتر از آب و نان نیست.

وزیر فرهنگ همچنین در این سفر از پروژه نیمه‌کاره کتابخانه مرکزی کرمانشاه دیدن کرد و پیگیر تکمیل این پروژه مهم فرهنگی شد.

توجه جدی به فرهنگ و هنر استان‌ها

نشست با اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه کرمانشاه، برنامه دیگر صالحی در سفر به این استان بود. وی با بیان این که ایران فقط تهران نیست، افزود: برای این وزارتخانه استان‌ها بسیار مهم هستند و توجه جدی و حمایت از فرهنگ و هنر استان ها را در دستور کار داریم.متاسفانه در برخی استان‌ها با بحران زیرساخت‌های فرهنگی و هنری مواجهیم ، اما در کرمانشاه وضع خوب است. با وجود این که در حوزه زیرساختی فرهنگ و هنر در کرمانشاه شرایط بد نیست اما در سایر حوزه‌های فرهنگ، هنر و رسانه مشکلاتی وجود دارد که باید حل شود.

وزیر فرهنگ از پیگیری برای افزایش اختصاص اعتبار در حوزه‌های مختلف هنری و فرهنگی به استان‌ها خبر داد و افزود: مقرر شده است برای هر حوزه‌ای که اعتبار اختصاص پیدا می‌کند، برش استانی آن هم در نظر گرفته شود.

وی با بیان این که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تمامی برنامه‌ها و حمایت‌های خود شفافیت در عملکرد و مسائل مالی را مورد توجه جدی قرار داده است، افزود: هر جشنواره‌ای مانند جشنواره کتاب که برگزار می‌شود، ظرف یک ماه بعد از آن کل اعتبارات و هزینه‌هایی که انجام شده منتشر می‌شود.

صالحی با تاکید براین که این وزارتخانه به دنبال تصدی گری در اجرای برنامه‌ها نیست، اظهار داشت: قرار نیست به جای هنرمندان تصمیم‌گیر باشیم، بلکه ما فقط نقش تسهیلگر را ایفا می‌کنیم. برای نمونه در رویداد بزرگی مانند جشنواره کتاب که بزرگترین رویداد وزارتخانه به شمار می آید، برگزاری آن را به صنف ناشران واگذار کرده‌ایم و ما فقط حمایت کننده هستیم.

وی به اهمیت اقتصاد فرهنگ و هنر هم اشاره کرد و گفت: در این حوزه کسب و کارهای فرهنگی را تسهیل می‌کنیم و از طرفی حمایت‌های حساب شده و نه رانتی را از این حوزه انجام می دهیم تا اقتصاد این حوزه بچرخد.

وزیر فرهنگ همچنین در سفر به  شهرستان سرپل ذهاب ، ضمن سرکشی از مجتمع در دست ساخت فرهنگی هنری آیت الله خامنه‌ای این شهرستان با ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی، گفت: نگاه مضاعف و توجه ویژه به زیرساخت‌های فرهنگی مناطق محروم در دستور کار است و تلاش برای توسعه و بهبود وضع این مناطق ادامه دارد.

منبع: اطلاعات

اشتراک گذاری:
گزارش خطا
برچسب ها :
ارسال نظر
تازه‌ها