به گزارش صد آنلاین، عوامل مختلفی در بروز پوسیدگی دندان نقش دارند؛ اما یکی از مهمترین آنها رژیم غذایی نامناسب است. مواد غذایی غنی از قند مانند شیرینیها و نوشابههای گازدار و همچنین غذاهایی که دارای نشاسته زیادی هستند (مانند سیبزمینی سرخکرده و چیپس)، محیط مناسبی برای رشد باکتریها فراهم میکنند.
اما یکی دیگر از عوامل کمتوجه شده در سلامت دهان و دندان، کمبود برخی از ویتامینهای ضروری در رژیم غذایی است. تحقیقات نشان دادهاند که عدم دریافت کافی سه ویتامین A، D و C میتواند خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهد. در ادامه به نقش هر یک از این ویتامینها در حفظ سلامت دندان میپردازیم:
ویتامین A نقش مهمی در حفظ سلامت سلولهای اپیتلیال دارد، سلولهایی که مواد معدنی ضروری مثل کلسیم، فسفر، فلوراید و منیزیم را به دندان منتقل میکنند. این مواد اصلیترین عناصر سازنده مینای دندان هستند.
کمبود ویتامین A باعث ضعیفشدن مینای دندان و کاهش مقاومت آن در برابر اسیدها میشود.
🔹 منابع غذایی : هویج، سبزیهای برگسبز (مثل اسفناج)، کدو حلوایی، زردآلو، جگر، تخممرغ و شیر
ویتامین D به عنوان یک تنظیمکننده مهم در جذب و متعادلکردن کلسیم و فسفر در بدن عمل میکند. این دو ماده معدنی برای توسعه و استحکام عاج دندان ضروری هستند.
مطالعات نشان دادهاند که کودکانی که سطح بالایی از ویتامین D دارند، دارای نرخ پوسیدگی دندان کمتری هستند.
🔹 منابع غذایی : روغن کبد ماهی، زرده تخممرغ، ماهی ساردین، کره، خامه، جگر و البته نور خورشید
کمبود ویتامین C میتواند منجر به التهاب و خونریزی لثهها شود، بویژه در زمان مسواک زدن یا استفاده از نخ دندانی. این وضعیت نه تنها نشانهای از بیماری لثه است، بلکه میتواند به مرور زمان باعث ضعف بافت همبند دندان و حتی شلی دندانها شود.
🔹 منابع غذایی : مرکبات (پرتقال، گریپفروت)، فلفل دلمهای، توتها، زردآلو، گیلاس، جعفری و سبزیهای برگسبز
دقت در نحوه تغذیه و دریافت کافی ویتامینهای A، D و C، گامی مهم در پیشگیری از پوسیدگی دندان و حفظ سلامت عمومی بدن است. بنابراین، بهتر است این ویتامینها را در برنامه غذایی خود جای دهید.
همراه با بهداشت دهان منظم، مراقبت از دندانها میتواند بدون نیاز به مراحل درمانی طولانی، انجام شود./ سلامت نیوز