به گزارش صد آنلاین، ریزش مو، فارغ از جنسیت، سن یا نژاد، ممکن است برای هر فردی اتفاق بیفتد.
این روند ممکن است به دلایل مختلفی آغاز شود، از جمله وراثت، بیماری، افزایش سن یا حتی سبک زندگی.
برای بررسی دقیق علل و راهکارهای ریزش مو، با انیتان اجیدی، مدیر یک کلینیک مربوط به مشکلات و بیماریهای مو در بریتانیا، گفتوگو کردیم. او مراجعان گوناگونی دارد، اما بیشتر آنها زنانی هستند که موهای بافت آفریقایی دارند.
او میگوید: «ریزش مو برای همه ممکن است اتفاق بیفتد. حتی خود من که متخصص این حوزه هستم، در گذشته دچار ریزش مو شدهام.»
بر اساس گزارش ژورنال آمریکایی «جراحی پوست»، ۱۶ درصد از مردان ۱۸ تا ۲۹ سال با ریزش مو مواجهاند. این میزان در گروه سنی ۳۰ تا ۳۹ سال به ۳۰ درصد افزایش مییابد و در مردان ۴۰ تا ۴۹ سال، بیش از ۵۰ درصد است.
ریزش مو (که پزشکان آن را آلوپسی مینامند) بیشتر در مردان جلب توجه میکند، اما در زنان نیز شایع است.
بر اساس تحقیقات دانشکده پزشکی هاروارد، حدود یکسوم زنان در مقطعی از زندگی خود دچار ریزش مو میشوند.
دکتر آنچال پانت، متخصص پوست و مو، میگوید که اولین اقدام، مراجعه به متخصص برای تشخیص صحیح است، زیرا برخی تغییرات در سبک زندگی میتواند به بهبود وضعیت کمک کند.
او میگوید: «رژیم غذایی سرشار از پروتئین برای رشد سالم مو ضروری است. اگر بدن دچار هرگونه کمبود تغذیهای باشد، ابتدا باید آن را درمان کرد.»
افراد زیادی پس از مشاهده ریزش مو، بلافاصله به استفاده از کرمهای موضعی حاوی ترکیباتی مانند ماینوکسیدیل یا محصولات کافئینی روی میآورند.
ماینوکسیدیل معمولا به صورت مایع یا کف استفاده میشود. تحقیقات نشان دادهاند که این ماده باعث افزایش جریان خون به ریشه مو شده و به رشد طولانیتر مو کمک میکند.
اما دکتر پانت هشدار میدهد که «ماینوکسیدیل تنها در کاهش نازک شدن مو موثر است و نمیتواند موجب رشد موی جدید شود».
برای مردان، کتوکونازول نیز به عنوان درمانی برای ریزش مو مورد استفاده قرار میگیرد. متخصصان میگویند که این دارو در درمان شوره سر نیز موثر است، زیرا التهاب ناشی از شوره میتواند ریزش مو را بدتر کند.
برخلاف ماینوکسیدیل، کتوکونازول یک داروی ضد قارچ است که بیشتر برای درمان عفونتهای قارچی پوست سر استفاده میشود. برخی تحقیقات نشان دادهاند که این دارو ممکن است میزان هورمون دی هیدروتستوسترون را، که عامل موثر در ریزش مو است، کاهش دهد.
دکتر پانت میگوید: «خیلیها فکر میکنند که میتوانند دارویی را مصرف کنند و موهایشان دوباره رشد کند و دیگر نیازی به مراقبت نباشد، اما اینطور نیست. مقابله با ریزش مو نیازمند مراقبت مادامالعمر است.»
شناخت نوع مو اهمیت زیادی دارد.
خانم اجیدی، که در زمینه موی مدل آفریقایی تخصص دارد، میگوید برخی مدلهای مو مانند بافتهای سنگین و سفت، و استفاده مکرر از وسایل حرارتی، میتوانند به ریزش زودهنگام مو منجر شوند.
او تاکید میکند: «شناخت روشهای صحیح آراستن و مدل دادن به مو بسیار مهم است. از موهایتان لذت ببرید، اما باید بدانید که مدلهای سفت و سنگین، فشار زیادی به فولیکولهای مو وارد میکند.»
فولیکولهای مو نهتنها مسئول رشد مو هستند، بلکه در بهبود زخمها و بازسازی پوست سر نیز نقش دارند.
او میگوید: «مراجعانی داشتهام که به دلیل مدلدهی مداوم و آسیبزا، دچار ترکیبی از آلوپسی کششی و نوع دیگری از ریزش مو به نام آلوپسی فیبروز فرانتال شدهاند.»
سیگار کشیدن، مصرف الکل، اضطراب و کمبود خواب از جمله عواملی هستند که میتوانند ریزش مو را تشدید کنند.
دکتر پانت در توضیح میگوید که سیگار کشیدن منجر به «انقباض عروق» میشود که جریان خون به اندامهای بدن را کاهش میدهد و این مسئله میتواند روی پوست سر نیز تاثیر بگذارد.
عدم شستشوی منظم کف سر نیز میتواند به ریزش مو دامن بزند. ممکن است این را زمانی متوجه شوید که موهایتان را شامپو نمیزنید، اما همچنان در هنگام دوش گرفتن متوجه ریزش مو میشوید.
دکتر پانت توصیه میکند: «اگر پوست سرتان چرب است میتوانید موهایتان را یک روز در میان یا حتی هر روز بشویید.»
به گفته او اگر نوع مو و پوست سر شما معمولی یا خشک است، باید دستکم سه بار در هفته شسته شوند.
کاشت مو یک عمل زیبایی است که نیاز به جراحی دارد. بسیاری از افراد برای بازگرداندن اعتماد به نفس خود در مورد ظاهرشان، به کاشت مو روی میآورند.
با وجود هزینههای بالا، کاشت مو طرفدار زیادی دارد، چون به گفته دکتر پانت، ممکن است بهترین نتیجه ظاهری را به شما بدهد.
اما او میگوید آنچه گاهی نادیده گرفته میشود این است که اگر پس از کاشت مو درمان را متوقف کنید، در عرض پنج یا شش سال ممکن است موهای طبیعی شما شروع به ریزش کنند و تنها موهای کاشته شده باقی بمانند.
انیتان اجیدی بر این باور است که کاشت مو باید آخرین گزینه باشد و راه حلی قطعی برای همه افراد نیست.
او میگوید: «کاشت مو مثل این است که در هوای سرد از خانه بیرون بروید و فقط یک ژاکت بپوشید، بدون اینکه لایههای دیگری زیر آن پوشیده باشید. بعد از مدتی سردتان خواهد شد.»/ سلامت نیوز