به گزارش صدآنلاین به نقل از مای کلولند کلینیک، کبد شما یک اندام ضروری با عملکردهای متعدد حمایت کننده از زندگی است. امروزه در جهان کبد چرب به یک بیماری اپیدمی و همهگیر تبدیل شده به طوری که از هر ۱۰ نفر در جهان یک نفربه آن بیماری مبتلاست.در ادامه به بررسی این بیماری خواهیم پرداخت.
کبد در واقع:
بیماری کبد چرب (استئاتوز) یک بیماری شایع است که به دلیل تجمع بیش از حد چربی در کبد ایجاد می شود. یک کبد سالم حاوی مقدار کمی چربی است. زمانی که چربی به 5 تا 10 درصد وزن کبد شما برسد مشکل ساز می شود.
در بیشتر موارد، بیماری کبد چرب هیچ مشکل جدی ایجاد نمی کند یا مانع از عملکرد طبیعی کبد شما نمی شود. اما برای 7 تا 30 درصد افراد مبتلا به این بیماری، بیماری کبد چرب با گذشت زمان بدتر می شود. کبد چرب طی سه مرحله پیشرفت می کند:
سیروز کبدی در نتیجه آسیب شدید به کبد ایجاد می شود. بافت اسکار سخت که جایگزین بافت سالم کبد می شود، عملکرد کبد را کند می کند و در نهایت، می تواند عملکرد کبد را به طور کامل مسدود کند. سیروز می تواند منجر به نارسایی کبد و سرطان کبد شود.
دو شکل اصلی بیماری کبد چرب وجود دارد:
بیماری کبد چرب ناشی از الکل ناشی از مصرف منظم الکل است. حدود 5 درصد از مردم در ایالات متحده به این شکل از بیماری کبدی مبتلا هستند.
بیماری کبد چرب غیر مرتبط با الکل (NAFLD) با مصرف الکل ارتباطی ندارد. این بیماری از هر سه بزرگسال یک نفر و از هر 10 کودک یک کودک را تحت تاثیر قرار می دهد. محققان علت دقیق بیماری کبد چرب غیر مرتبط با الکل را پیدا نکرده اند. عوامل متعددی مانند چاقی و دیابت می توانند خطر ابتلا را افزایش دهند.
در صورتی که موارد زیر را دارید احتمال ابتلا شما به کبد چرب بیشتر می شود:
بیشتر بدانید: غذاهای مضر برای کبد چرب را بشناسید
برخی افراد بدون داشتن هیچ گونه بیماری قبلی به بیماری کبد چرب مبتلا می شوند. اما این عوامل خطر احتمال ابتلا به آن را افزایش می دهند:
افراد مبتلا به بیماری کبد چرب اغلب هیچ علامتی ندارند تا زمانی که بیماری به سیروز کبدی پیشرفت کند. اگر علائمی دارید، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
از آنجایی که بیماری کبد چرب اغلب هیچ علامتی ندارد، پزشک شما ممکن است اولین کسی باشد که آن را تشخیص می دهد. سطوح بالاتر آنزیمهای کبدی و یا افزایش آنزیمهای کبدی که در آزمایش خون برای سایر بیماریها ظاهر میشوند، ممکن است علامتی باشند برای کبد چرب. افزایش آنزیم های کبدی نشانه آسیب کبد شماست. برای تشخیص، پزشک ممکن است موارد زیر را تجویز کند:
هیچ دارویی به طور خاص برای بیماری کبد چرب وجود ندارد. در عوض، پزشکان بر کمک به شما در مدیریت عواملی که به این بیماری کمک می کنند تمرکز می کنند. آنها همچنین توصیه می کنند که تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کنید که می تواند به طور قابل توجهی سلامت شما را بهبود بخشد.
درمان شامل موارد زیر می شود:
بیشتر بدانید: خوراکی های کبد پسند را بشناسید
بهترین راه برای جلوگیری از بیماری کبد چرب انجام کارهایی است که سلامت کلی را حفظ می کند:
کبد توانایی شگفت انگیزی برای ترمیم خود دارد. اگر از الکل اجتناب کنید یا وزن کم کنید، می توان چربی و التهاب کبد را کاهش داد و آسیب اولیه کبد را معکوس کرد.
بیماری کبد چرب مشکلات عمده ای برای اکثر افراد ایجاد نمی کند. با این حال، اگر به سیروز کبدی تبدیل شود، می تواند به مشکل جدی تری تبدیل شود.
سیروز کبدی درمان نشده در نهایت منجر به نارسایی کبد یا سرطان کبد می شود. کبد شما عضوی است که بدون آن نمی توانید زندگی کنید.
برای کاهش وزن آهسته اما پیوسته از یک رژیم غذایی متعادل پیروی کنید. کاهش وزن سریع در واقع می تواند بیماری کبد چرب را بدتر کند. پزشکان اغلب رژیم مدیترانه ای را توصیه می کنند که سرشار از سبزیجات، میوه ها و چربی های خوب است. از پزشک یا متخصص تغذیه خود در مورد روش های کاهش وزن سالم راهنمایی بخواهید.
درمان کبد چرب بستگی به علت آن دارد، بعضی از انواع آن ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد. اصلاح سبک زندگی علاوه بر درمان می تواند باعث پیشگیری از این بیماری شود.
برای بیمارانی به بیماری کبد چرب گرید ۲ مبتلا هستند، بهترین راه درمان، تغییر سبک زندگی است. با خوردن غذاهای کم چرب و افزایش فعالیت بدنی میتوانید بیماری خود را درمان و هر چند وقت یک بار با پزشک متخصص مشورت کنید.