آخرین اخبار
۲۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۷
آداب ظاهری نماز چیست؟
بازدید:۶۶۵
نماز نخستین عبادتی است که بر پیامبر اسلام (ص) و پیروان او در مکه واجب شد و در قرآن و متون دینی به عنوان «ستون دین» و «شرط قبولی سایر اعمال» از آن یاد شده است. نماز باید رو به قبله خوانده شود و آداب خاصی دارد که به دو بخش ظاهری و باطنی تقسیم می‌شود. در این مطلب به آداب ظاهری نماز می‌پردازیم.
کد خبر : ۱۴۴۵۹۱

به گزارش صد آنلاین، آداب ظاهری به اعمال ظاهری نمازگزار اطلاق می‌شود که باید با دقت رعایت شود و جزء واجبات به شمار می‌آید. این آداب شامل موارد زیر است:

 

 

 

طهارت
نمازگزار باید وضو گرفته و بدنش پاک باشد. لباس نمازگزار نیز باید پاک باشد. اگر شخصی با بدن یا لباس نجس نماز بخواند، نمازش باطل است. البته اگر پس از نماز متوجه شود که بدن یا لباسش نجس بوده و پیش از نماز نمی‌دانسته، نمازش صحیح است.

 

 

 

نیت
نمازگزار باید با آرامش و توجه رو به قبله ایستاده و نیت نماز کند.

تکبیرات افتتاحیه و رفع ید
نماز با تکبیرات افتتاحیه آغاز می‌شود. این تکبیر به این صورت است که دست‌ها را تا مقابل گوش بالا برده و می‌گوییم: "الله اکبر".

 

 

 

قرائت
در رکعت‌های اول و دوم نمازهای واجب یومیه، باید سوره حمد و بنابر احتیاط واجب یک سوره کامل خوانده شود. در رکعت‌های سوم و چهارم، حمد یا تسبیحات اربعه باید خوانده شود.

 

 

 

رکوع
پس از قرائت، به رکوع رفته و ذکر مخصوص رکوع گفته می‌شود.

سجده
پس از رکوع، ایستاده و سپس به سجده می‌رویم و ذکر سجده را می‌خوانیم.

تشهد
در رکعت آخر، پس از دو سجده، نمازگزار در حالت نشسته تشهد می‌خواند.

سلام
در نمازهای دو رکعتی (مثل نماز صبح)، پس از تشهد، سلام نماز خوانده می‌شود و نماز به پایان می‌رسد. در نمازهای سه یا چهار رکعتی، بعد از تشهد، نماز ادامه پیدا می‌کند و در نهایت سلام گفته می‌شود.

 

 

 

آداب مستحب نماز:

علاوه بر آداب واجب، نماز مستحباتی نیز دارد که به آن‌ها توجه شده است. یکی از مستحبات بسیار تأکید شده، اذان و اقامه است. در روایات آمده که اگر نماز با اذان و اقامه خوانده شود، صفی از فرشتگان در پشت سر نمازگزار قرار می‌گیرد.

 

 

 

مستحبات اذان و اقامه:

رو به قبله بودن هنگام اذان و اقامه.

ایستاده بودن هنگام اذان و اقامه.

با طهارت بودن.

عدم صحبت کردن میان فصول اذان و اقامه.

آرام بودن بدن هنگام اقامه.

بلندتر بودن صدای اذان نسبت به اقامه.

فاصله انداختن بین اذان و اقامه با نشستن یا تسبیح گفتن.

 

 

 

سخن آخر:

نماز به‌عنوان میهمانی به درگاه خداوند است و آداب آن باید با دقت رعایت شود. امام صادق (ع) فرموده‌اند: "نماز را به‌خوبی اقامه کنید و برای آخرتتان عمل کنید." نمازگزار باید در رعایت آداب نماز کوشا باشد، زیرا هر چه این آداب با دقت بیشتری رعایت شود، عبادت بااخلاص‌تر و مورد قبول‌تر خواهد بود.

اشتراک گذاری:
ارسال نظر