به گزارش صدآنلاین، در این مقاله به بررسی علل و گناهانی که مانع از استجابت دعا میشوند، پرداخته میشود.
یکی از مهمترین علل عدم استجابت دعا، لقمه حرام است. بر اساس روایات، هرگاه انسان رزق و روزی خود را از راهی ناپاک کسب کند، این امر سبب قطع ارتباط او با خداوند و در نتیجه عدم اجابت دعا میشود. امام علی (علیهالسلام) در دعای کمیل به این نکته اشاره میکنند که برخی از گناهان، مانند لقمه حرام، دعای انسان را حبس میکنند و مانع از رسیدن آن به درگاه خداوند میشوند.
غیبت یکی دیگر از گناهانی است که مانع استجابت دعا میشود. وقتی فردی پشت سر دیگران صحبت میکند و آبروی مؤمنین را میبرد، این عمل سبب حبس دعای او میشود. در حقیقت، غیبت نه تنها روح انسان را آلوده میکند، بلکه درهای رحمت الهی را نیز به روی او میبندد.
حسادت از دیگر گناهانی است که باعث عدم استجابت دعا میشود. انسان حسود که نمیتواند نعمات الهی را در دست دیگران ببیند، در حقیقت خود را از رحمت خداوند محروم میکند. دعاهای فرد حسود به دلیل این که از صدق و صداقت فاصله دارد، اجابت نمیشود.
افرادی که دچار عجب و خودبزرگبینی هستند، دعایشان مستجاب نمیشود. عجب به معنای احساس برتری نسبت به دیگران است، به طوری که فرد خود را برتر از دیگران میبیند و از این احساس خوشحال است. این خودپسندی مانع از استجابت دعا میشود، زیرا فرد مغرور نسبت به خداوند و نعمتهایش شکرگزار نیست.
افرادی که برای نشان دادن خود به دیگران و جلب توجه دیگران عمل میکنند، در حقیقت دچار ریا هستند. ریاکاری یکی از گناهانی است که باعث میشود دعا به هدف نرسد، چرا که خداوند به کسانی که قصدشان فقط برای جلب توجه مردم است، توجه نمیکند.
افرادی که دچار قساوت قلب شدهاند، دعایشان به دلیل بیتفاوتی نسبت به مشکلات و نیازهای دیگران مستجاب نمیشود. قساوت قلب به معنای عدم رحم و شفقت به دیگران است و این ویژگی سبب میشود که انسان از رحمت خدا دور شود.
افرادی که دائم در حال طعنه زدن و زخم زبان به دیگران هستند، به نوعی باعث بسته شدن درهای رحمت خداوند به روی خود میشوند. این رفتار زشت نه تنها به دیگران آسیب میزند، بلکه خود فرد را از لطف الهی دور میکند.
گناه نفاق و ایجاد سوءظن در میان مؤمنین نیز از دیگر علل عدم استجابت دعا است. افرادی که در جمعهای مختلف به صورت پنهانی سخن میگویند و باعث ایجاد گمان و شایعات منفی میشوند، در حقیقت درهای دعا را به روی خود میبندند.
افرادی که در برابر گناه نرمش نشان میدهند و در زندگیشان به طور مداوم مرتکب گناهان کوچک و بزرگ میشوند، طبیعتاً در دعاهای خود توفیق نخواهند داشت. گناهان، به ویژه زمانی که مداوم تکرار میشوند، باعث قطع ارتباط فرد با خداوند و بسته شدن درهای اجابت میشوند.
افرادی که از دین به عنوان وسیلهای برای تأمین رزق و روزی خود استفاده میکنند و با اسم دین رزق دنیایی به دست میآورند، در حقیقت در راه غلطی حرکت میکنند که باعث قطع ارتباطشان با خداوند و عدم استجابت دعا میشود.
برای استجابت دعا باید در کنار توکل به خداوند، خود را از گناهانی که مانع اجابت دعا میشوند، پاک و دور نگه داریم. رعایت حلال و پاکیزه در کسب و کار، پرهیز از غیبت، حسادت، عجب و ریا، و داشتن قلبی نرم و مهربان از ضروریات است. تنها در این صورت است که درهای رحمت الهی به روی دعاهای ما گشوده خواهد شد و خواستههایمان در پیشگاه خداوند متعال اجابت میشود.