آخرین اخبار
۱۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۵
چه کسانی باید غسل حیض انجام دهند؟/ شرایط و نکات مهمی که باید بدانید
بازدید:۱۱۰۸
غسل حیض، یکی از غسل‌های واجب برای زنان است که پس از پایان دوران حیض باید انجام شود. این غسل دارای شرایط خاصی است که رعایت آن‌ها برای زنان ضروری است. در این مقاله به بررسی احکام، روش انجام غسل حیض و نکات مهم مربوط به آن می‌پردازیم."
کد خبر : ۱۳۰۶۲۱

به گزارش سرویس فرهنگی صدآنلاین، غسل حیض یکی از غسل‌های واجب مختص به بانوان است که در زمان خونریزی ماهانه (حیض) بر آنها واجب می‌شود. این غسل دارای شرایط خاص خود است و باید به درستی انجام شود. در اینجا به بررسی نکات مهم در مورد غسل حیض و احکام آن می‌پردازیم:

 

 

 

تعریف و ویژگی‌های خون حیض

  • حیض به خونریزی ماهانه‌ای اطلاق می‌شود که به طور معمول از رحم زنان خارج می‌شود. خون حیض معمولاً رنگی تیره (سیاه یا قرمز) دارد و با حرارت و سوزش از بدن خارج می‌شود.
  • زنان بالغ از سن بلوغ (۹ سال قمری) تا سن یائسگی (۶۰ سال قمری برای زنان سادات و ۵۰ سال قمری برای غیرسادات) هر ماه خون حیض را می‌بینند.
  • حائض به زنانی اطلاق می‌شود که در دوران حیض به سر می‌برند. در این دوران، زن نباید نماز بخواند یا روزه بگیرد و باید پس از اتمام خونریزی غسل حیض انجام دهد.

 

 

 

شرایط معتبر در خون حیض

  1. سن زن: خون حیض باید در زنان بالغ باشد، یعنی خون‌هایی که قبل از سن بلوغ (۹ سال قمری) یا پس از یائسگی (برای زنان سادات ۶۰ سال قمری و برای دیگران ۵۰ سال قمری) مشاهده شود، حیض نیست.
  2. مدت زمان خونریزی: خون حیض باید حداقل ۳ روز و حداکثر ۱۰ روز باشد. خون‌هایی که کمتر از ۳ روز یا بیشتر از ۱۰ روز ادامه یابند، حیض محسوب نمی‌شوند.
  3. ترتیب خونریزی: خونریزی در ایام حیض باید به طور متوالی و پیوسته باشد. اگر خونریزی در روزهای مختلف و غیرپیوسته رخ دهد (مثلاً در روزهای ۱، ۴ و ۷)، این خونریزی حیض محسوب نمی‌شود.

 

 

 

حکم خون دیدن زن حامله

زن حامله ممکن است در دوران بارداری خونریزی داشته باشد که برخی فقها آن را به عنوان خون حیض می‌پذیرند و در نتیجه نیاز به غسل حیض دارد. با این حال، اگر خونریزی پس از ۲۰ روز از زمان عادت ماهانه اتفاق بیفتد یا ویژگی‌های خاص خون حیض را نداشته باشد، حیض محسوب نمی‌شود.

 

 

 

احکام نزدیکی در دوران حیض

  • نزدیکی در زمان حیض: نزدیکی در دوران حیض برای زن و شوهر حرام است و باید از آن خودداری شود.
  • استمتاعات دیگر: به جز نزدیکی، سایر استمتاعات مانند بوسیدن و لمس کردن بدن زن در دوران حیض جایز است. اما انجام این کارها از ناف تا زانو کراهت شدید دارد.
  • نزدیکی از پشت: این کار در دوران حیض به شدت کراهت دارد و برخی از مراجع آن را حرام می‌دانند، خصوصاً اگر زن از آن راضی نباشد.

 

 

 

غسل حیض چگونه انجام می‌شود؟

غسل حیض به مانند دیگر غسل‌ها باید با نیت پاکسازی از حالت حیض انجام شود. روش آن به شرح زیر است:

  1. نیت: در ابتدا باید نیت انجام غسل حیض کنید.
  2. آب زدن تمام بدن: پس از نیت، باید تمام بدن را با آب پاک بشویید. توجه داشته باشید که هیچ قسمتی از بدن نباید از آب محروم بماند.
  3. اولویت با شستن سر و گردن: مانند دیگر غسل‌ها، بهتر است ابتدا سر و گردن شسته شوند، سپس سایر بدن.
  4. توجه به پاکیزگی بدن: در هنگام غسل، بدن باید از هرگونه آلودگی به طور کامل پاک شود.

 

 

 

احکام مربوط به زن پس از زایمان (نفاس)

  • خون پس از زایمان به مدت حداکثر ۱۰ روز نفاس محسوب می‌شود. اگر خون بیشتر از این مدت ادامه یابد، باید به شرایط استحاضه و خون‌های غیر حیض توجه کرد.
  • زنانی که عادت ماهانه دارند باید خون نفاس را به اندازه عادت ماهانه خود در نظر بگیرند و باقی آن را استحاضه حساب کنند.

 

 

 

تفاوت خون حیض و استحاضه

  • خون حیض غالباً رنگ تیره، غلیظ و همراه با درد و سوزش است.
  • خون استحاضه ممکن است رقیق‌تر و رنگ آن متفاوت باشد. همچنین، خون استحاضه زمان بیشتری ممکن است ادامه یابد.

در نهایت، اگر زن پس از اتمام خونریزی حیض غسل نکند، در انجام عبادات دینی (نماز، روزه و ...) دچار مشکل خواهد شد. برای اینکه این غسل به درستی انجام شود، لازم است که فرد به این نکات دقت کند و در صورت نیاز به مشاوره فقهی، از مراجع تقلید یا روحانیون استفاده کند.

اشتراک گذاری:
ارسال نظر
پربیننده‌ها پربحث‌ها