در ادامه، حکم فضله موش در غذاها، به ویژه برنج، بر اساس نظرات مراجع تقلید آورده شده است.
فضله موش در غذای آبدار (مثل آش یا آب گوشت): اگر فضله موش در غذای آبدار مشاهده شود، چون غذای آبدار با فضله تماس مستقیم داشته است، کل غذا و ظرف آن نجس میشود و خوردن آن جایز نیست.
فضله موش در برنج (قبل از پخت): اگر قبل از پختن برنج، فضله موش در آن مشاهده شود، باید آن را بردارید. اگر شستن برنج باعث برطرف شدن نجاست میشود، میتوانید برنج را پس از شستشو مصرف کنید. اما اگر شستشو نجاست را از بین نبرد، یا اگر برنج مدت زیادی در تماس با فضله موش بوده باشد، این برنج نجس است و خوردن آن حرام است.
فضله موش در برنج (پس از خیس کردن): اگر در مرحله خیس کردن برنج، فضله موش در آن مشاهده شود و آب به اندازه کافی در برنج جریان پیدا نکرده باشد که نجاست به داخل برنج نفوذ کند، میتوان آن را شست و مصرف کرد. اما اگر نجاست به داخل برنج نفوذ کرده باشد، برنج نجس است و خوردن آن حرام است.
فضله موش در برنج پخته شده: اگر پس از پختن برنج، فضله موش مشاهده کنید، باید ابتدا مطمئن شوید که این فضله قبل از پخت در غذا بوده یا بعد از پخت به آن وارد شده است. اگر فضله قبل از پخت وارد شده باشد، برنج نجس است و باید دور انداخته شود. اما اگر بعد از پخت در برنج افتاده باشد، باید مقدار نجس را جدا کرده و بقیه را مصرف کنید.
اگر صاحبخانه یا میهمان متوجه شود که غذا نجس است، صاحبخانه باید به میهمانها اطلاع دهد، اما میهمانها موظف به اطلاعرسانی به دیگران نیستند، مگر اینکه در معرض آلودگی به غذا قرار داشته باشند.
کتمان نجاست برای حفظ آبرو: اگر صاحبخانه در غذا نجاستی مشاهده کند، باید از مصرف آن اجتناب کند. حفظ آبرو در این موارد اهمیت ندارد و باید از مصرف غذای نجس خودداری کرد، مگر در شرایط اضطراری که هیچ غذای دیگری موجود نباشد.
عمل به نذر با غذای نجس: اگر در حال پخت غذا برای نذر بودید و متوجه فضله موش شدید، نذر شما ادا نشده است مگر اینکه یقین به نجاست آن نداشته باشید.