در مورد دعا برای مرگ یا آرزوی مرگ، در دین اسلام و آموزههای معصومین، هیچگاه این امر به عنوان یک رفتار مثبت یا جایز مطرح نشده است. زندگی یکی از بزرگترین نعمات الهی است که باید قدر آن را دانست و از آن برای پیشبرد اهداف معنوی و خدمت به انسانها استفاده کرد. در آموزههای دینی آمده است که نباید آرزوی مرگ کرد، حتی در شرایط سخت و دشوار، زیرا هیچکس نمیداند که لحظهی مرگ چگونه خواهد بود و شاید عمر بیشتر فرصتهایی را برای اصلاح و توبه فراهم کند.
پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) در روایات مختلفی گفتهاند که هیچکدام از شما نباید آرزوی مرگ کنید، چه فردی نیکوکار باشید و چه گناهکار. اگر نیکوکارید، طولانیتر بودن عمر به شما این فرصت را میدهد که بیشتر به انجام کارهای خوب پرداخته و پاداش بیشتری کسب کنید. و اگر گناهکار هستید، فرصت بیشتری برای توبه و اصلاح خواهید داشت.
همچنین در مواردی مانند شهادت در راه خدا، برخی از اولیای الهی به دنبال این نوع مرگ بودند که مرگ سعادتآمیز و در مسیر الهی محسوب میشود. اما در شرایط معمولی و برای رهایی از مشکلات دنیوی، آرزوی مرگ جایز نیست و به جای آن باید به درگاه خداوند دعا کرد تا مشکلات حل شود و از او برای راهنمایی و تحمل سختیها کمک خواسته شود.
در نهایت، دعا برای مرگ شخص دیگری نیز در اسلام توصیه نمیشود مگر در موارد خاص که شخصی دشمن اسلام باشد و هیچ امیدی به هدایت او نباشد. در غیر این موارد، باید برای دیگران دعا کرد و از خداوند خیر و هدایت طلبید.