به گزارش صد آنلاین،سید عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، در کارزار دیپلماتیک خود به کشورهای اردن، مصر و ترکیه، به دنبال ایجاد اجماع برای توقف حملات اسرائیل به لبنان و غزه و برقراری آتشبس در منطقه است. این سفر در شرایطی انجام میشود که در هفتههای اخیر، عراقچی به شش پایتخت دیگر عربی از جمله لبنان، سوریه، عربستان، قطر، عراق و عمان نیز سفر کرده بود.
عراقچی سفر خود را با دیدار از اردن آغاز کرد. این سفر اولین حضور یک وزیر خارجه ایران در اردن طی 10 سال گذشته است. در دیدار با ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن، دو طرف به بررسی تحولات جاری در منطقه پرداختند. وزیر خارجه ایران در این نشست بر ضرورت اقدام جمعی کشورهای منطقه برای جلوگیری از گسترش جنگ و حفظ ثبات تأکید کرد. ایمن الصفدی نیز با ابراز نگرانی از وخامت اوضاع، بر لزوم پایان دادن به کشتار مردم فلسطین و لبنان تأکید کرد.
عراقچی همچنین با ملک عبدالله، پادشاه اردن، دیدار کرد و دیدگاه جمهوری اسلامی را در خصوص وضعیت امنیتی منطقه به وی ارائه داد. پادشاه اردن نیز بر عزم کشورش برای همکاری در ابتکارات مربوط به حفظ امنیت و ثبات منطقه تأکید کرد.
نقطه عطف این دور از سفرهای عراقچی، ورود به قاهره، پایتخت مصر، است. این سفر به دلیل روابط تاریخی و پیچیده دو کشور، توجه ویژهای را به خود جلب کرده است. در طول سالهای گذشته، روابط ایران و مصر به دلیل مسائل سیاسی و ایدئولوژیک قطع بوده است. سفر عراقچی به قاهره، به عنوان اولین سفر رسمی یک وزیر خارجه ایران به مصر در چند دهه اخیر، میتواند راه را برای از سرگیری روابط دوجانبه هموار کند.
در این سفر، عراقچی با مقامات مصری دیدار کرده و بر ضرورت همکاری در زمینه بحرانهای منطقهای و بهویژه در مورد غزه تأکید کرده است. مصر، به عنوان یکی از بازیگران اصلی در بحران غزه، میتواند نقش کلیدی در برقراری آتشبس ایفا کند. عراقچی در این دیدارها به موضوع ارسال کمکهای انسانی به مردم غزه نیز اشاره کرده و بر لزوم همکاری کشورهای اسلامی برای ارائه کمکهای بشردوستانه تأکید کرد.
سومین مقصد سفر عراقچی، ترکیه است. این سفر که به منظور شرکت در فرمت 3+3 درباره تحولات قفقاز برنامهریزی شده است، همزمان به مسائل تنشهای لبنان و غزه نیز مربوط میشود. ترکیه به عنوان یکی از کشورهای مهم در خاورمیانه، میتواند نقش مؤثری در این زمینه ایفا کند. وزیر خارجه ترکیه، هاکان فیدان، نیز بر لزوم همکاری کشورهای منطقه برای ایجاد ثبات و امنیت تأکید کرده است.
عراقچی همچنین پیش از آغاز این سفر، با وزیر خارجه فرانسه و دبیرکل سازمان ملل نیز گفتوگو کرده و به بررسی وضعیت فاجعهبار انسانی ناشی از ادامه تنشها در غزه و لبنان پرداخته است.
سفرهای دیپلماتیک عراقچی در شرایط کنونی میتواند به کاهش تنشها و بهبود روابط میان کشورهای منطقه کمک کند. روابط جمهوری اسلامی ایران و اردن که در حال حاضر در سطح کاردار قرار دارد، با این سفر میتواند به سطح سفیر ارتقا یابد. همچنین، سفر به مصر میتواند به عنوان یک گام مثبت در راستای از سرگیری روابط دو کشور تلقی شود.
این سفرها میتواند به ایجاد فضایی مساعد برای مذاکرات بیشتر در زمینه آتشبس و همکاریهای انسانی بینجامد. عراقچی در گفتگوهای خود با مقامات مختلف، بر لزوم حفظ صلح و ثبات در منطقه تأکید کرده و به وضوح اعلام کرده است که جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل برای پاسخ قاطع به هرگونه تهدید را دارد.
کارزار دیپلماتیک عراقچی در هفتههای اخیر، به عنوان یک تلاش مؤثر برای کاهش تنشها و ایجاد ثبات در منطقه، مورد توجه قرار گرفته است. این سفرها نه تنها میتواند به افزایش همکاریها میان کشورهای منطقه منجر شود، بلکه زمینهساز آتشبس و کمکهای بشردوستانه به مردم آسیبدیده نیز خواهد بود.