اختلال وسواس فکری و عملی یک اختلال اضطراب است که مشخصه آن افکار غیرقابل کنترل و ناخواسته و الگوهای مکرر رفتاری است که شما برای انجام آنها احساس اجبار میکنید.
بیشتر مبتلایان به اختلال وسواس میدانند که این ترس و اضطراب آنها منطقی نیست و سعی میکنند آن را نادیده بگیرند و سرکوب کنند. گاهی هم برای رهایی موقت از آن، یک رفتار تکراری انجام میدهند. وسواس عملی همین رفتاری است که دائما تکرار میشود تا اضطراب ناشی از وسواس فکری کاهش پیدا کند. وسواس عملی لزوما با ریشههای اضطراب ارتباط منطقی ندارد.
نظریههای مختلفی درباره علت ایجاد وسواس فکری و عملی وجود دارد. در ادامه بیشتر دلایل بروز بیماری وسواس در افراد را بررسی میکنیم.
بهنظر میرسد احتمال وجود وسواس در خانوادههایی که یک ارتباط ژنتیکی دارند بیشتر است و روانشناسان در حال بررسی آن هستند.
طبق یک نظریه، فرد مبتلا به وسواس به دلیل ترس از موقعیتها یا اشیای خاص، میآموزد که با انجام مراسمی این خطر را کاهش دهد و از آن اجتناب کند.
نظریه دیگر این است که وسواس فکری و عملی زمانی شروع میشود که افراد افکار خود را اشتباه تفسیر میکنند. اکثر مردم گاهی اوقات افکار ناخواسته یا مزاحم دارند، اما برای افراد مبتلا به وسواس، اهمیت این افکار شدیدتر میشود.
رویدادهای استرس زا در زندگی باعث اختلال وسواس در افراد میشود. بسیاری از مردم گزارش کردهاند که علائم در عرض ۶ ماه پس از حوادث ظاهر میشوند.
بعید است اختلال وسواس خودبهخود برطرف شود. اگر آن را درمان نکنیم، ممکن است علائم آن تا سالها ادامه پیدا کند. فردی که دچار وسواس است معمولا علائم را ۵ تا ۱۰ سال تحمل میکند و بعد به پزشک متخصص اعصاب و روان (روانپزشک) مراجعه میکند. دقت کنیم که هیچ پیشگیریای برای اختلال وسواس وجود ندارد.
900008